Zenés színház

Erkel Hunyadi Lászlójával nyit márciusban az Opera

2021.07.07. 14:55
Ajánlom
Már csak kilenc hónap van hátra a Magyar Állami Operaház hivatalos megnyitójáig, az Andrássy úti teátrum négy és fél éves rekonstrukciója ugyanis a végéhez közeledik.

„Eredetileg »csak« a színpadtechnika rekonstrukciója, néhány egyéb kényelmi beruházás – így a nézőtéri székek cseréje, okosfunkciója és a zenekari árok bővítése, a vizesblokkok felújítása –, valamint az elektromos hálózatok cseréje és kiépítése volt tervben az ahhoz szükséges tíz hónapos zárvatartással.” – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.

A kormány végül az épület teljes felújításáról döntött, és bár szóba került, hogy a bécsi operaház mintájára bezárás nélkül történjen a renoválás, végül az ötlet kivitelezhetetlennek bizonyult.

Ez egyben azt is jelentette, hogy

az Operaháznak a fő saját bevételi forrását – az jegybevételét – nélkülöznie kellett, márpedig ez hatással volt az Erkel Színház gazdasági működésére is.

Részben ebből finanszírozták ugyanis a másik színház addigi „szociális árait” is.

A koronavírus-járvány is plusz terhet rótt az üzemeltetőkre, az Operaház és a Hajós utcai üzemház felújításával viszont sokat nyert az intézmény: olyan területeket is sikerült most korszerűsíteniük, melyeket a nyitás utáni években szükségszerűen el kellett volna végezniük.

OPERAFOTOBYZDA-130357.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Operaház március 11. és 14. között újranyitási eseménysorozatot indít, melynek programja már nyilvános, a gála előadások mellett korhű változatban állítják színpadra Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját.

A tánc is visszaköltözik az épületbe, a nyitóhétvégén húsz év után tér vissza Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje, melyben Liszt Ferenc zenéjére táncolják el Rudolf trónörökös történetét.

Az Operaház után az Erkel Színház is megújul, három ütemben, főként a nyári szünetben kerül sor a rekonstrukcióra.

„Így elmondható, hogy az évtized közepére mindhárom játszóhelyünk – Operaház, Erkel Színház, Eiffel Műhelyház – olyan állapotban lesz, amely biztosítja legalább a következő két évtized nyugodt, három lábon álló biztonságos és az európai élvonalat eséllyel megcélzó működését” – mondta Ókovács Szilveszter.

209965350_10158428363343181_7127265976322926130_n-144950.jpg

Az Eiffel Műhelyház asztalosműhelye, ahol duális képzést is indít az Operaház (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az Eiffel Ház funkciója az Andrássy úti intézmény megnyitásával csaknem ugyanazt a funkciót fogja betölteni, mint eddig. A színházi előadások mellett operastúdió, tanműhely, zeneiskolai termek működnek majd benne.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart, a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben kel életre a Margitszigeti Színházban. Michael Kunze és Sylvester Levay művében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható a Margitszigeten.
Zenés színház interjú

Fehér köpeny, kék szakáll – Beszélgetés Kovács Istvánnal

Akár Don Giovanni, Golaud vagy Kékszakállú szerepét, esetleg a június 24-ig látható A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény Don Pippóját énekli Kovács István az OPERA színpadán, karakterformálásában mindig érződik egy olyan analitikus elmélyültség, amely operaénekesi jártasságán túl eredeti, orvosi hivatásának látásmódjából is fakad. De mi módon valósul meg a gyógyítás a színpadon?
Zenés színház hír

Idén is élőben közvetíti a Wagner-napokat a Bartók Rádió

Élőben, egyenesen a Müpából követhetjük az egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvény, a Budapesti Wagner-napok programját a Bartók Rádióban. Június 16. és 19. között A Nibelung gyűrűje, 22-én pedig a záró előadás, a Rienzi is hallható lesz.