Zenés színház

Erkel Hunyadi Lászlójával nyit márciusban az Opera

2021.07.07. 14:55
Ajánlom
Már csak kilenc hónap van hátra a Magyar Állami Operaház hivatalos megnyitójáig, az Andrássy úti teátrum négy és fél éves rekonstrukciója ugyanis a végéhez közeledik.

„Eredetileg »csak« a színpadtechnika rekonstrukciója, néhány egyéb kényelmi beruházás – így a nézőtéri székek cseréje, okosfunkciója és a zenekari árok bővítése, a vizesblokkok felújítása –, valamint az elektromos hálózatok cseréje és kiépítése volt tervben az ahhoz szükséges tíz hónapos zárvatartással.” – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.

A kormány végül az épület teljes felújításáról döntött, és bár szóba került, hogy a bécsi operaház mintájára bezárás nélkül történjen a renoválás, végül az ötlet kivitelezhetetlennek bizonyult.

Ez egyben azt is jelentette, hogy

az Operaháznak a fő saját bevételi forrását – az jegybevételét – nélkülöznie kellett, márpedig ez hatással volt az Erkel Színház gazdasági működésére is.

Részben ebből finanszírozták ugyanis a másik színház addigi „szociális árait” is.

A koronavírus-járvány is plusz terhet rótt az üzemeltetőkre, az Operaház és a Hajós utcai üzemház felújításával viszont sokat nyert az intézmény: olyan területeket is sikerült most korszerűsíteniük, melyeket a nyitás utáni években szükségszerűen el kellett volna végezniük.

OPERAFOTOBYZDA-130357.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Operaház március 11. és 14. között újranyitási eseménysorozatot indít, melynek programja már nyilvános, a gála előadások mellett korhű változatban állítják színpadra Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját.

A tánc is visszaköltözik az épületbe, a nyitóhétvégén húsz év után tér vissza Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje, melyben Liszt Ferenc zenéjére táncolják el Rudolf trónörökös történetét.

Az Operaház után az Erkel Színház is megújul, három ütemben, főként a nyári szünetben kerül sor a rekonstrukcióra.

„Így elmondható, hogy az évtized közepére mindhárom játszóhelyünk – Operaház, Erkel Színház, Eiffel Műhelyház – olyan állapotban lesz, amely biztosítja legalább a következő két évtized nyugodt, három lábon álló biztonságos és az európai élvonalat eséllyel megcélzó működését” – mondta Ókovács Szilveszter.

209965350_10158428363343181_7127265976322926130_n-144950.jpg

Az Eiffel Műhelyház asztalosműhelye, ahol duális képzést is indít az Operaház (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az Eiffel Ház funkciója az Andrássy úti intézmény megnyitásával csaknem ugyanazt a funkciót fogja betölteni, mint eddig. A színházi előadások mellett operastúdió, tanműhely, zeneiskolai termek működnek majd benne.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.