Zenés színház

Erkel Hunyadi Lászlójával nyit márciusban az Opera

2021.07.07. 14:55
Ajánlom
Már csak kilenc hónap van hátra a Magyar Állami Operaház hivatalos megnyitójáig, az Andrássy úti teátrum négy és fél éves rekonstrukciója ugyanis a végéhez közeledik.

„Eredetileg »csak« a színpadtechnika rekonstrukciója, néhány egyéb kényelmi beruházás – így a nézőtéri székek cseréje, okosfunkciója és a zenekari árok bővítése, a vizesblokkok felújítása –, valamint az elektromos hálózatok cseréje és kiépítése volt tervben az ahhoz szükséges tíz hónapos zárvatartással.” – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.

A kormány végül az épület teljes felújításáról döntött, és bár szóba került, hogy a bécsi operaház mintájára bezárás nélkül történjen a renoválás, végül az ötlet kivitelezhetetlennek bizonyult.

Ez egyben azt is jelentette, hogy

az Operaháznak a fő saját bevételi forrását – az jegybevételét – nélkülöznie kellett, márpedig ez hatással volt az Erkel Színház gazdasági működésére is.

Részben ebből finanszírozták ugyanis a másik színház addigi „szociális árait” is.

A koronavírus-járvány is plusz terhet rótt az üzemeltetőkre, az Operaház és a Hajós utcai üzemház felújításával viszont sokat nyert az intézmény: olyan területeket is sikerült most korszerűsíteniük, melyeket a nyitás utáni években szükségszerűen el kellett volna végezniük.

OPERAFOTOBYZDA-130357.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Operaház március 11. és 14. között újranyitási eseménysorozatot indít, melynek programja már nyilvános, a gála előadások mellett korhű változatban állítják színpadra Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját.

A tánc is visszaköltözik az épületbe, a nyitóhétvégén húsz év után tér vissza Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje, melyben Liszt Ferenc zenéjére táncolják el Rudolf trónörökös történetét.

Az Operaház után az Erkel Színház is megújul, három ütemben, főként a nyári szünetben kerül sor a rekonstrukcióra.

„Így elmondható, hogy az évtized közepére mindhárom játszóhelyünk – Operaház, Erkel Színház, Eiffel Műhelyház – olyan állapotban lesz, amely biztosítja legalább a következő két évtized nyugodt, három lábon álló biztonságos és az európai élvonalat eséllyel megcélzó működését” – mondta Ókovács Szilveszter.

209965350_10158428363343181_7127265976322926130_n-144950.jpg

Az Eiffel Műhelyház asztalosműhelye, ahol duális képzést is indít az Operaház (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az Eiffel Ház funkciója az Andrássy úti intézmény megnyitásával csaknem ugyanazt a funkciót fogja betölteni, mint eddig. A színházi előadások mellett operastúdió, tanműhely, zeneiskolai termek működnek majd benne.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.