Zenés színház

Erkel-nap november 7-én

2010.11.03. 19:23
Ajánlom
Az Erkel-Mahler Év 2010 egész éves rendezvénysorozat egyik kiemelt jelentőségű napját, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeljük november 7-én. A kettős jubileumi év programjait koordináló Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda mellett többek között az Erkel Társaság, a Magyar Állami Operaház, a Duna Televízió, a Magyar Televízió és az MR3 Bartók Rádió is külön Erkel-tematikus programmal készül a Himnusz zeneszerzőjének születésnapjára.

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából egész nap sokszínű programok várják Budapesten az érdeklődőket. A Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda Erkelre mint zenepedagógusra emlékezik a kifejezetten gyerekeknek szóló játékos, ismeretterjesztő „Csoki koncerttel" a Millenárison. A nagysikerű, vidám, interaktív gyermekhangverseny-sorozat szervezői ezúttal november 7-én 11 órakor rendhagyó énekórára várják a Fogadóba a klasszikus zene iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat. Erkel Ferenc 200. születésnapján a zeneszerző óriásra emlékezve a gyerekek izgalmas előadás keretében ismerhetik meg a Himnusz zeneszerzőjét, és lehetőségük nyílik a Honvéd Férfikarral együtt megtanulni, majd elénekelni néhány ismert Erkel-dallamot. A rendezvényre a belépés ingyenes.

November 6-án és 7-én este a Bánk bán című opera ősváltozatát mutatják be félig szcenírozott előadásban a Magyar Állami Operaházban, amelynek szombati előadását a Magyar Televízió rögzíti és vasárnap, november 7-én műsorára tűzi. A vasárnapi előadáson ünnepi megemlékezést mond Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója.

November 7-én a Duna Televízió Erkel-tematikus nappal emlékezik a zeneszerzőre, amely délután Erkel Ünnepi nyitányával veszi kezdetét, ezt követően a Magyar Történelmi Arcképcsarnok-sorozat aktuális részében idézik fel a neves művész alakját. A Kikötő - Extra című kulturális magazinban meghívott vendégek beszélgetnek a nemzeti opera megteremtőjéről, majd főműsoridőben a Káel Csaba által rendezett operafilmet, a Bánk bánt vetítik.

Szintén tematikus napot rendez az MR3 Bartók Rádió, és a főváros különböző pontjain a nap során a zeneszerző-óriásra emlékezik az Erkel Társaság is.

További információ: http://www.erkel-mahler.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.