Zenés színház

Erkelre emlékezve

2010.11.22. 09:00
Ajánlom
A 200 éve, 1810. november 7-én született zeneszerző tiszteletére szervezett programok sora még mindig nem ért véget.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye szervezésében kerül sor 2010. november 26-án 17 órakor az Erkel, a magyar opera megteremtője című előadásra, amelyre a belépés ingyenes. Az előadó Darvassi Andrea lesz (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium), közreműködik Rónaszéki Tamás hegedűművész.

Október és november hónapban országszerte számos megemlékezést tartottak Erkel Ferenc életműve előtt fejet hajtva. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: november 6-án és 7-én a Bánk bán ősváltozatát tűzte műsorra az Operaház - eddig még soha nem hallott változatban, Héja Domonkos vezényletével. November 7-én nyílt meg az Operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel Ferenc munkásságának állít emléket. Az Operaház emlékgyűjteménye számos XIX. századi dokumentumot őriz a régi Nemzeti Színház megsemmisült anyagából. Az anyag az évad végéig lesz látogatható az előadások szüneteiben.

Október végén újraavatták a restaurált Erkel-emléművet Gyulán, majd néhány nappal később Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avattak ugyanott, Erkel Ferenc szülőházában. A Magyar Televízió a bicentenáriumot tematikus nap keretében Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepelte. Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel első magyar kibocsátásként került be „a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

2010. november 26. 17:00 - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Erkel, a magyar opera megteremtője - előadás

Ea.: Darvassi Andrea (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium)

Km.: Rónaszéki Tamás (hegedű)

A belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Zenés színház kult50

Frida, aki összeköt - Gubik Petra és Lantos Adriána a Kult50-ben

A Frida Kahlo életművét bemutató tárlat 2018 egyik legmeghatározóbb kiállítása volt, kurátora, Lantos Adriána helyet kapott az idei Kult50 válogatásban is. Gubik Petra pedig a Dorian Gray-ben és az István, a király nyújtott alakításaiért került be az ötven közé.
Zenés színház hír

A New York-i Metropolitan Opera bevezeti a vasárnap délutáni előadásokat

Összesen 16 matinét tartanak a hétfő esti előadások helyett - jelentette be Peter Gelb, az operaház igazgatója arra hivatkozva, hogy a hétvégi előadások iránt sokkal nagyobb az érdeklődés.
Zenés színház armel

Bécsbe viszi a Figaro házassága-előadást az Armel

Magyar ősbemutatóval, izlandi és belga operatársulatokkal és Alföldi Róbert Don Giovanni-rendezésével jön idén az Armel Operafesztivál július elején.