Zenés színház

Erkelre emlékezve

2010.11.22. 09:00
Ajánlom
A 200 éve, 1810. november 7-én született zeneszerző tiszteletére szervezett programok sora még mindig nem ért véget.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye szervezésében kerül sor 2010. november 26-án 17 órakor az Erkel, a magyar opera megteremtője című előadásra, amelyre a belépés ingyenes. Az előadó Darvassi Andrea lesz (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium), közreműködik Rónaszéki Tamás hegedűművész.

Október és november hónapban országszerte számos megemlékezést tartottak Erkel Ferenc életműve előtt fejet hajtva. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: november 6-án és 7-én a Bánk bán ősváltozatát tűzte műsorra az Operaház - eddig még soha nem hallott változatban, Héja Domonkos vezényletével. November 7-én nyílt meg az Operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel Ferenc munkásságának állít emléket. Az Operaház emlékgyűjteménye számos XIX. századi dokumentumot őriz a régi Nemzeti Színház megsemmisült anyagából. Az anyag az évad végéig lesz látogatható az előadások szüneteiben.

Október végén újraavatták a restaurált Erkel-emléművet Gyulán, majd néhány nappal később Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avattak ugyanott, Erkel Ferenc szülőházában. A Magyar Televízió a bicentenáriumot tematikus nap keretében Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepelte. Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel első magyar kibocsátásként került be „a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

2010. november 26. 17:00 - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Erkel, a magyar opera megteremtője - előadás

Ea.: Darvassi Andrea (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium)

Km.: Rónaszéki Tamás (hegedű)

A belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.