Zenés színház

Erkelre emlékezve

2010.11.22. 09:00
Ajánlom
A 200 éve, 1810. november 7-én született zeneszerző tiszteletére szervezett programok sora még mindig nem ért véget.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye szervezésében kerül sor 2010. november 26-án 17 órakor az Erkel, a magyar opera megteremtője című előadásra, amelyre a belépés ingyenes. Az előadó Darvassi Andrea lesz (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium), közreműködik Rónaszéki Tamás hegedűművész.

Október és november hónapban országszerte számos megemlékezést tartottak Erkel Ferenc életműve előtt fejet hajtva. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: november 6-án és 7-én a Bánk bán ősváltozatát tűzte műsorra az Operaház - eddig még soha nem hallott változatban, Héja Domonkos vezényletével. November 7-én nyílt meg az Operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel Ferenc munkásságának állít emléket. Az Operaház emlékgyűjteménye számos XIX. századi dokumentumot őriz a régi Nemzeti Színház megsemmisült anyagából. Az anyag az évad végéig lesz látogatható az előadások szüneteiben.

Október végén újraavatták a restaurált Erkel-emléművet Gyulán, majd néhány nappal később Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avattak ugyanott, Erkel Ferenc szülőházában. A Magyar Televízió a bicentenáriumot tematikus nap keretében Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepelte. Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel első magyar kibocsátásként került be „a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

2010. november 26. 17:00 - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Erkel, a magyar opera megteremtője - előadás

Ea.: Darvassi Andrea (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium)

Km.: Rónaszéki Tamás (hegedű)

A belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Klasszikus

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Klasszikus

Íme a februári Beethoven-maraton teljes programja!

Forradalmi, látnoki, zseni – a klasszikus zene örök csillagát, Ludwig van Beethovent ünneplik a Müpa, a BFZ és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai 2020. február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A ruha is teszi az embert – így öltözködjünk az Operába

Az Opera a zene szentélye, ahová nem mindegy, milyen lélekkel és milyen külsőségek szerint lépünk be. Az Opera Magazin új rovatában az öltözködés és az illem szigorú és szelíd szabályainak sűrűjében segít eligazodni. Schiffer Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Ilyen már rég volt: operettet mutat be a Víg

Október 26-án, szombaton tartja a Vígszínház a Mágnás Miska premierjét Eszenyi Enikő rendezésében. Utoljára húsz éve tűztek műsorra operettet.
Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.