Zenés színház

Erkelre emlékezve

2010.11.22. 09:00
Ajánlom
A 200 éve, 1810. november 7-én született zeneszerző tiszteletére szervezett programok sora még mindig nem ért véget.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye szervezésében kerül sor 2010. november 26-án 17 órakor az Erkel, a magyar opera megteremtője című előadásra, amelyre a belépés ingyenes. Az előadó Darvassi Andrea lesz (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium), közreműködik Rónaszéki Tamás hegedűművész.

Október és november hónapban országszerte számos megemlékezést tartottak Erkel Ferenc életműve előtt fejet hajtva. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: november 6-án és 7-én a Bánk bán ősváltozatát tűzte műsorra az Operaház - eddig még soha nem hallott változatban, Héja Domonkos vezényletével. November 7-én nyílt meg az Operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel Ferenc munkásságának állít emléket. Az Operaház emlékgyűjteménye számos XIX. századi dokumentumot őriz a régi Nemzeti Színház megsemmisült anyagából. Az anyag az évad végéig lesz látogatható az előadások szüneteiben.

Október végén újraavatták a restaurált Erkel-emléművet Gyulán, majd néhány nappal később Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avattak ugyanott, Erkel Ferenc szülőházában. A Magyar Televízió a bicentenáriumot tematikus nap keretében Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepelte. Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel első magyar kibocsátásként került be „a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

2010. november 26. 17:00 - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Erkel, a magyar opera megteremtője - előadás

Ea.: Darvassi Andrea (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium)

Km.: Rónaszéki Tamás (hegedű)

A belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.