Zenés színház

Erőltetett erotika

2007.02.27. 00:00
Ajánlom
Örül az ember, ha végre nem egy olyan operettet tűznek műsorra, amelyet évadról évadra valamelyik magyar színház biztosan elővesz. Ráadásul egy, akár vígoperának is beillő zenei minőségű Offenbach-műről van szó. Zeneileg. Mert a librettó és a Pohár csendül, csin, csin, csin, pezsgő pukkan, pukk, pukk, pukk jellegű dalszövegek hallatán, valamint a musicalfények láttán alábbhagy a lelkesedés.

A Párizsi élet bemutatójának idején a színházak műsorait elsősorban a napi fogyasztásra szánt, futószalagon készült triviális darabok uralták. Összetévesztéses és intrikakomédiák, felszínes társalgási vígjátékok arattak zajos sikereket. A többnyire polgári lakószobákban játszódó történetek szereplőit a szenvedélyek helyett hűvös számítás és kalandvágy motiválta, a cselekmény rendszerint arról szólt, hogyan kerül veszélybe a család félrelépések vagy pénzügyi katasztrófák által, ám a konfliktus mindig szerencsésen megoldódott.

Erre a dramaturgiai sémára épül a librettó, amelyet Béres Attila inkább (zenés) bulvárvígjátéknak, mint társadalmi szatírának rendezett meg. Ez utóbbihoz távolságtartóbban, több iróniával és cinizmussal kellett volna közelíteni. Úgy, ahogyan a nyitányt közjátéknak dramatizálták a kánkánparódiát táncoló takarítónővel, akit egy férfi játszik. A békegalambos Picasso, a mulatóbeli Offenbach-hasonmás konferanszié zárványötlet marad. Egy másik megoldás lehetett volna az, hogy szupergiccsként állítja színpadra a darabot, és mindent csillámporral szór be. A választott középút viszont, különösen az első rész ritmustalanságaival a középszerű unalom felé visz. (Aztán a második rész közepén megérkezik Quimper Karadek grófnő, azaz Lehoczky Zsuzsa, és a női rafinériától, a szexustól vibrálni kezd a levegő, végre élettel telik meg a színpad.)

A "zenés erotika" alcím miatt a nézőnek akaratlanul prekoncepciói és elvárásai vannak. Természetesen figyelembe kell venni, hogy ma egész más számít erotikusnak, mint az 1866-os Palais Royal-beli ősbemutató idején. Ami akkor sikamlós volt, az ma már frivolnak is nehezen nevezhető. Félreértés ne essék: nem a meztelenség hiányzik a színpadról!


Homonnay Zsolt és Szendy Szilvi

Az nem érzékelhető, hogy a Gardfeu-t és Bobinet-t a libidó irányítja. Homonnay Zsolt és Szabó P. Szilveszter buta jófiúk, elképzelhetetlen róluk, hogy életükben nem először rúgtak be, elmesélt kalandjaik pedig valóságosak. Bonviváni klisékkel dolgoznak, ám a két szerep a széles mozdulatoknál többet, humort és túlzásokat kíván. Faragó András inasának gesztusai visszafogottak, prózahangsúlyai pontosan eltaláltak. Földes Tamás a kapuzárás előtt pánikoló báró szerepében mintha az idős Feleki Kamillt idézné meg totyogásával, motyogásával, hanghordozásával. Kalocsai Zsuzsa Gondremark bárónéja körülbelül annyira hideg, mint amennyire a svéd nőkről szóló sztereotípia mondja. Kitaláltak neki egy ordenáré, fölösleges és illúzióromboló mozdulatot, amellyel állandóan az ágyékához kapdos. Szendy Szilvi tűzrőlpattant, ön- és céltudatos Metella, az ájuldozó vénlány, Juliette Verdun szerepében Náray Erika szűk (idő)keretek közé szorított. Fischl Mónika és Vadász Dániel énekhanggal vannak jelen a színpadon.


Szabó P. Szilveszter

A rendező bejátszatja a színház teljes terét, talán azért, hogy érezzük, Párizsban vagyunk. Az énekkar a páholyokba, az emeletre is felmegy a nézők közé, Földes Tamás pedig a Moulin Rouge-ban játszódó jelenetben felállíttatja, megtapsoltatja a publikumot az obligát kánkán láttán. Funkció nélküli ötlet, az előadásélményhez semmit nem ad. Az pláne nem, hogy a twistmozdulatokkal teli produkcióban férfiak is aktívan közreműködnek, ráadásul nyitott hátú, szambát idézően fodros ujjú ingben. A darabtípus konvencióinak megfelelően valósághűségre törekszik a díszlet. Látunk vonatot a vasútállomáson (amelynek óráján viszont nem múlik az idő) és aprólékosan berendezett fürdőszobát (Gardfeu szalonjában a bútorok ülőfelülete azonban plexi).

Hogy mit énekelnek a színpadon, gyakran nem lehet érteni. A finálédal szövegéből a "Párizsban" szón kívül nem sok jut el a nézőkhöz. A szótár szerint az erotika szó jelentése a nemi ösztön (lelki) megnyilvánulásainak összessége, az erotikusé érzéki szerelemmel foglalkozó, érzékiséget tükröző. Az előadásból - mély dekoltázsok ide, szoknya alá bujkálások oda - ezek mégis hiányoznak.

(2007. február 22. 19:00 Operettszínház (Budapest) - Jacques Offenbach: Párizsi élet (bemutató) Gardfeu: Homonnay Zsolt, Bobinet: Szabó P. Szilveszter, Metella: Szendy Szilvi, Gondremark báróné: Kalocsai Zsuzsa, Gondremark báró: Földes Tamás, Frick: Vadász Dániel, Gabrielle: Fischl Mónika, Alfonz: Faragó András, Quimper Karadek grófnő: Lehoczky Zsuzsa, Juliette Verdun: Náray Erika, Prosper: Oláh Tibor, Urbain: Langer Soma, Paulina: Sas Éva, km.: a Budapesti Operettszínház énekkara, zenekara és balettkara. A darab szövegét írta: Henri Meilhac, Ludovic Halevy; magyar szöveg: Romhányi József, dramaturg: Ari-Nagy Barbara; díszlet: Túri Erzsébet; jelmez: Füzér Anni; zenei vezető és vezényel: Makláry László; koreográfus: Lőcsei Jenő; rendező: Béres Attila)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Zenés színház hír

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!
Zenés színház hír

Egy vadonatúj nagyoperettet és egy Carmen-musicalt mutat be a Budapesti Operettszínház

Somossy Károly cirkusz-, orfeum- és varietéigazgató életéről szóló nagyoperett: Az Orfeum mágusa, valamint Frank Wildhorn Carmen című musicalje is szerepel a Budapesti Operettszínház 2023-24-es évadában.
Zenés színház interjú

Az operarendező, aki a Carmenen és Queenen nőtt föl – interjú Harangi Máriával

Majdnem minden színpadi műfajban otthonosan mozog, rendezett már operettet, musicalt, prózai előadást, mese- és bábjátékot, a legnagyobb szerelem azonban az opera, amivel az utóbbi években játékmesterként is foglalkozik az Operaházban.