Zenés színház

Eső is volt, meg Domingo is

2016.08.11. 13:03
Ajánlom
Az eredeti elképzelés helyett fedett és lényegesen nagyobb helyszínen, a Papp László Sportarénában adott ingyenes koncertet a spanyol sztárénekes augusztus 10-én, ám még így is sokan hoppon maradtak.

Két nappal a koncert előtt jelentették be, hogy a várható rossz időjárás miatt Plácido Domingo mégsem a Szent István-bazilika előtti téren, hanem a fedett Papp László Budapest Sportarénában tartja meg ingyenes koncertjét.

domingo koncert

domingo koncert (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

A helyszín megváltoztatása arra is lehetőséget adott, hogy a Szent István térhez képest jóval több ember élvezhesse az áriaestet. A sportcsarnok több mint tízezer férőhelye egytől-egyig megtelt, és még így is voltak, akik a több órás sorban állás után nem jutottak be az épületbe. Az este fél kilenckor kezdődő koncertre az első érdeklődők már kora délután, kettő-három óra magasságában megérkeztek. A hosszas várakozás, mint ahogy képünk is mutatja, 18 óra körül hatalmas felhőszakadással spékelődött meg.

domingo esernyo

domingo esernyo (Fotó/Forrás: Szigetváry Zsolt / MTI)

Azok, akik nem jutottak be a koncertre, az esemény facebbok-oldalán adtak hangot csalódottságuknak.

A 20:30-kor megkezdett koncerten minden az előzetes programnak megfelelően zajlott, sőt Plácido Domingo a közönség kirobbanó örömére magyarul is énekelt.

Plácido Domingo:

Kapcsolódó

Plácido Domingo: "Te magad vagy a hangszer"

Embersége legalább olyan megnyerő, mint a hangja. Fél évszázad töretlen színpadi jelenléte mellett, Plácido Domingo egyszemélyes zenei intézmény: 1973-as Tosca-vezénylése óta karmester, művészeti igazgatója volt a Washingtoni és a Los Angeles-i Operaháznak, nevéhez fűződik az Operalia nemzetközi énekverseny. Február 6-án lesz az Operaház jótékonysági gálaestjének sztárvendége.

Az estet a művész kisugárzása és 75 éves korát meghazudtoló színpadi jelenléte vitte sikerre, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. Emlékezzünk csak vissza Bessenyei Ferenc híres mondatára, aki azt mondta akár játszik, akár nem, ő nyolckor már alszik.

Cikkünk megjelenése óta több olvasónk is beszámolt a szervezés hibáiról Facebook-oldalunkon: 
  • Sajnos mi sem jutottunk be. Remélem, hogy a felvett előadás részletekből kapunk egy kis ízelítőt a későbbiekben.
  • Felháborító volt a szervezés. Másfél órát álltunk a zuhogó esőben, hétkor már ott voltunk. Mégse jutottunk be. Kiderült hogy nagyon sokan 'vip' jeggyel mentek be, lehetett igényelni. Szívesen fizettem volna akár 10 000 Ft-ot is. Kész átverés volt sokunknak.
  • Kerekesszékben ülve attól féltem, mikor huppan az ölembe valaki, persze sajnos mi sem jutottunk be.
  • Az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj, engem a 160 centimmel úgy nyomott a tömeg hátulról, hogy nem sok hiányzott ahhoz, hogy elessek és összetapossanak (született valamilyen szabályozás a West Balkán-tragédia után, nem? Már nincs életben?)
  • Az egész azért rettenetesen dühítő, mert konkrétan egy nappal előtte voltam egy másik ingyenes koncerten, ahol 6000 ember kulturált körülmények között, tömegnyomor és bizonytalan várakozás nélkül be tudott jutni. A titok annyi volt, hogy előre kellett ingyenes jegyet igényelni.
Aki bejutott a koncertre, felejthetetlen élményről számolt be ugyanitt:
  • Én egy boldog és elégedett emberke vagyok, aki szerencsésen, ázva-fázva de bejutott és felejthetetlen csodás estét kaptam .Mindez pedig lehetővé tette, hogy a rosszat (eső, tömeg esernyő, nyomorgatás) elfeledjem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.