Zenés színház

Európa operaszínpadain

2011.04.29. 11:03
Ajánlom
Közel egy órában, két alkalommal a Duna Televízióban válogatás látható a 2010-es évad legjobb európai opera-előadásaiból.

Az április 30-án 20 órakor, valamint május 13-án 22:30-kor sugárzandó, közel egy órás műsor igazi csemegét kínál az operabarátoknak:  rendkívüli válogatást láthat a néző a 2010-es évad legjobb európai opera-előadásaiból - a méltán népszerűekből és a ritkán hallhatóakból egyaránt, Verditől a kortárs operákig bezárólag. Kilenc nagysikerű előadás részlete kerül képernyőre nem kisebb énekesekkel, mint Plácido Domingo,  Jose Van Dam vagy Diana Damrau. 

C93B01AC-D7D2-4909-A02D-20A996C2F20B

Rigoletto Mantovából

A válogatásban a Mantovából közvetített Rigoletto mellett Domingóval a londoni Királyi Operaház Simon Boccanegra előadásából is lesz részlet. A Verdi-operák sorát a mester időskori remekműve, az Otello zárja a Birminghami Operaházból, ahol a címszerepet Ronald Sam alakította. Jose Van Dam pedig pályájának zárásaként a brüsszeli La Monnaie Opera Massenet-előadásával, a  Don Quichotte -tal búcsúzik a színpadtól.

Az olasz és a francia operák mellett nem maradhatnak ki a bécsi klasszikusok, Strauss, Wagner és az új bécsi iskola művei sem. A barcelonai Liceuból Mozart-opera kerül képernyőre: a Szöktetés a szerájból Constanzája Diana Damrau lesz. Schönberg ritkán játszott Mózes és Áron című operájából egyedülálló produkció született egy ipari műemlék épületben Willy Decker rendezésében a Ruhr-vidék fesztiválján, a Ruhrtriennálé keretében. A Wagner-rajongók A bolygó hollandi részletét láthatják Harmut Haenchen vezényletével a Nederlandse Operből. A 2009-es a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett Armel Operaverseny és Fesztivál programjában és a Duna Televízió képernyőjén már szerepelt a Balti Opera Richard Strauss-produkciója, az Ariadné Naxosban Marek Weiss rendezésében.  A lengyel produkcióval ismét találkozhatnak a nézők. A sort egy egyedülálló kortárs opera teszi emlékezetessé az oslói Norske Operából: a Nyolcvan nap a Föld körül, Christian Eggen vezényletével.

A műsort bátran ajánlható mindazoknak, akik szeretik az opera műfaját, nyitottak a klasszikus és kortárs művekre, a hagyományos és a modern feldolgozásokra, és kíváncsiak arra, hol tart ma az európai operajátszás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.