Zenés színház

EuróPAS

2007.04.19. 00:00
Ajánlom
Ismét nagy táncünnep készülődik. Az idén 14. alkalommal adja át a rangos kuratórium az EuróPAS Magyar Táncdíjat a Budapesti Operettszínházban május 1-jén este héttől. A díjátadóhoz Gálaműsor is kapcsolódik, ahol a táncélet színe-java képviselteti magát. Az eseményről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Belcanto Étteremben.

Az EuróPAS (ejtsd: európá) szakmai díjat 1993-ban alapították és 1994-ben adták át először azzal a céllal, hogy a magyar táncművészeket népszerűsítsék és művészi teljesítményüket elismerjék. A díjat egy rangos személyekből álló kuratórium ítéli oda minden évben, melynek tagjai: dr. Bárándy György ügyvéd, Esztergályos Cecília színművésznő, a Pécsi Balett egykori szólistája, Galambos Tibor néptánckoreográfus, Nádasi Myrtill balettművész-színművész (London), Pártay Lilla, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas balettművész-koreográfusa és Szinetár Miklós főrendező. A kuratórium elnöke Kaán Zsuzsa tánctörténész-kritikus, a Táncművészet főszerkesztője.

A díjazottak között van Cserta József, a Magyar Nemzeti Balett szólistája, aki a "Magyarországon működő magyar táncos" – kategória, "balett" ágazatának kitüntetettje. A művész 2000-ben Harangozó-díjat és Oláh Gusztáv plakettet kapott. A balettrepertoár számos férfi főszerepét eltáncolta, legújabb alakítása Pártay-Dvorák: Elfújta a szél című balettdrámájában Aschley szerepe.

A "Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus" – kategória, "néptánc" ágazatának kitüntetettje Mihályi Gábor koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. Mihályi Gábor Tímár Sándor tanítványa, akinek művészi törekvéseiben a látványos nagyegyüttesi produkciók (Naplegenda, Pannon freskó) és az elgondolkodtató, kamara jellegű estek (Földön apám fia volnék) jól megférnek egymással. Együttesével a hét végén tértek haza nagysikerű amerikai turnéjukról, ahol a Magyar Concerto című darabot táncolták el hatvan előadáson, több mint 100 ezer néző előtt.

A "Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus" – kategória, "színpadi tánc" ágazatának díját Bodor Johanna kapta, aki a Bukaresti Állami Balett Intézetben diplomázott, 1985 óta él Magyarországon. Táncolt a Honvéd Művészegyüttesben, a Győri Balettben, majd Imre Zoltán asszisztense lett. Jelentős munkái a Vígszínház Össztánc című produkciója és Jávori Ferenc: Menyasszonytánc című darabjának koreográfiája a Budapest Operettszínház előadásaként. Jelenleg a Lili bárónő című operett koreográfiáját állítja egy szentpétervári színpadra, ahol május 29-én mutatják be a darabot egy orosz társulat előadásában.

A "Magyarországon működő magyar táncos" – kategória, "versenytánc" ágazatának kitüntetettje a Maurizio Vescovo-Törökgyörgy Melinda kettős, akik a magyar versenytánc legismertebb személyiségei és talán a legelismertebb táncosai. Már nyolcadik éve dolgoznak együtt, kétszer nyertek Világkupát, egyszer Európakupát. Törökgyörgy József (Melinda édesapja) szerint amióta ők ilyen díjakat nyernek, a nemzetközi zsűri máshogyan tekint a magyar versenyzőkre. Ahogy Klapka György, a táncdíj mecénása fogalmazott: „A versenytánc ma már művészet.”

A "Magyarországon működő társulat" – kategória, "színpadi tánc" ágazatának idei díjazottja a Budapesti Operettszínház Balettkara, akiknek munkája "kívül esik a szakma látókörén, mert olyan műfaj szolgálatában állnak, amely miatt Magyarországon még mindig sokan fanyalognak." – mondta Lőcsei Jenő az Operettszínház balett igazgatója. Pedig Kaán Zsuzsa szerint az elmúlt évek során bejárták a világot, szinte minden este teltház előtt játszanak, és a legmagasabb színvonalon képviselik a színpadi tánc legkülönfélébb válfajait.

A díjat Pauer Gyula Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész készítette bronzból, melynek alján a 18 karátos aranyozott plaketten ez a mondat áll: "EuróPAS Magyar Táncdíj – a TÁNCMŰVÉSZET című folyóirat szakmai díja. Alapítva 1993-ban." A Gálaesten csak olyan szólisták és társulatok lépnek majd fel, akik már rendelkeznek ezzel a szoborral: a Csillagszemű Táncegyüttes, Makovinyi Tibor, illetve Horváth Zsófia és Nagypál Anette, a Honvéd Táncszínház szólistái, Volf Katalin, Anna Tsygankova és Bajári Levente, Sóthy Virág és Sebestyén Bálint, a Győri Balett táncosa, a Ködmön Formációs Táncegyüttes Miskolcról, Lippai Andrea, és természetesen az idei díjazottak. Az ő legsikeresebb produkcióikat is láthatják majd az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!