Zenés színház

Évad végi nagy feladat

2009.05.18. 12:31
Ajánlom
Az Operaház idei utolsó premierje Verdi Szicíliai vecsernyéje. Az előadás rendezője, Matthias von Stegmann nem akarja a darabot (aktuál)politikai vonatkozásokkal terhelni, célja az, hogy az egyéni sorstragédiákat helyezze középpontba.

A német rendező, aki rendezőasszisztensként dolgozott a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, állított színpadra előadást a Covent Gardenben, a bécsi Staatsoperben és a tokiói Új Nemzeti Színházban is, kiemelte, hogy nem célja az a fajta rendezői színház, ami erőszakosan akar ráhúzni a műre egy olyan koncepciót, ami bár az első pillanatban odaillőnek tűnik, dramaturgiailag konzekvensen mégsem használható. A szicíliai vecsernye 1282-es történetét nem helyezi vissza korabeli környezetbe - hiszen nem tudjuk, hogyan élhettek több mint hétszáz évvel ezelőtt -, a díszlet ezért inkább absztrakt, architektonikus lesz, olyan, ami az atmoszférát fejezi ki.

Az előadás karmestere, Kovács János szerint ez a premier május végi ünnepé válhat, hiszen a főszerepeket négy extraklasszis énekes alakítja: Fokanov Anatolij, aki operák és a Requiem után tizenharmadik Verdi-szerepként egy hónap alatt tanulta meg pályája első fiús apáját, Guido de Monfortét; Fekete Attila, akit tavaly júniusban kért fel az Operaház Arrigo megformálására, ráadásul azzal a „teherrel", hogy ha nem tudja elvállalni, akkor vendéget kell hívni a szerepre, így a tenor az előadás iránt különös felelősséget érez; Rácz István (Giovanni da Procida), aki szerint A szicíliai vecsernye pótolhatja a jövő évad repertoárjáról átmenetileg lekerülő hat Verdi-operát; valamint Sümegi Eszter, akire hatalmas feladat hárul Elena hercegnőként.

A produkció sikerében komoly részt vállalt a zenei asszisztencia, a próbák pedig nem könnyűek, mivel egy szereposztásban, cover nélkül dolgoznak az énekesek. Az Operaház A szicíliai vecsernye gyakrabban színre kerülő olasz változatát választotta, a premier május 31-én lesz.

A második párizsi opera

Verdi A szicíliai vecsernyét a párizsi világkiállítás alkalmából, a Párizsi Opera megrendelésére írta. 1852 végén állapodott meg a vezetőséggel egy, az 1854/55-ös évadban bemutatandó operáról. A szerződés rögzítette a szövegírót, Eugene Scribe-et. Scribe 1839-es Alba herceg című librettója szolgált a szövegkönyv alapjául, a felerősödő olasz függetlenségi törekvések hatására azonban a cselekmény helyszíne a Németalföldről Itáliába helyeződött át. A szicíliai vecsernye megtörtént esetet dolgoz fel: 1282 húsvéthétfőjén valóban lezajlott egy lázadás, ám az akkori spanyol hódítókból francia megszállók lettek. Scribe nem maga írta a darabot, a munka nagyobb részét Charles Duveyrier végezte, valószínűleg ebből adódnak a dramaturgiai következetlenségek. A darab premierje 1855. június 13-án volt. Még ebben az évben, december 26-án sor került az olaszországi bemutatóra a pármai Teatro Ducaléban, ahol Arnaldo Fusinato minimális átdolgozásában Giovanna de Guzman címmel játszották, más olasz operaházakban pedig Eugenio Caimi fordításában került színre. A magyarországi premier 1856. október 7-én volt Pesten, a Nemzeti Színházban Guzman Johanna címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”