Zenés színház

Évente öt premiert tervez az Operaház új főzeneigazgatója

2006.01.20. 00:00
Ajánlom
Évente öt premiert, köztük egy magyar ősbemutatót tervez Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház új főzeneigazgatója.

Kesselyák Gergelyt a napokban nevezi ki január 1-jétől öt évre főzeneigazgatóvá Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója; Bozóki András kulturális miniszter január 11-én adta hozzájárulását a kinevezéshez. Az Operaház tavalyi pályázatán a belső bíráló bizottság egyhangúlag őt javasolta a posztra.

A főzeneigazgató - elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le - elmondta, hogy a tervei szerint minden szezonban két balett- és három operapremier lesz az Operában és az Erkel Színházban. Hangsúlyozta, az Operaház a nemzeti kultúra őrzője, ezért természetes, hogy a magyar szerzők erősítése a cél; jövőre bemutatják Vajda János Karnyóné című operáját.

A mostani, hozzávetőleg tíz-tizenöt balettből és negyvenöt operából álló repertoárt nem szeretné megkurtítani, de az évadot koprodukciós alapon, vagy régebbi előadások felújításával kívánja színesíteni. Elképzelhetőnek tartja, hogy a műsorválaszték évről évre az eddiginél nagyobb mértékben fog változni.

Kesselyák Gergely kevesebb énekessel és a társulati tagoknak biztosított több előadással képzeli el a jövőt. A mostani évadban százkilencven énekes lép fel, ezt egy "kicsit soknak" tartja, szerinte húsz-huszonöttel kevesebbre volna szükség. Azt szeretné továbbá, ha két-három év alatt sokkal jobban szétválna az, hogy ki társulati tag és ki vendég. Előbbiektől, elképzelése szerint mintegy nyolcvan művésztől több várható el, ugyanakkor elköteleződésüket több előadással jutalmazná.

Az új főzeneigazgató arról is szólt: tavaly augusztusban és szeptemberben az anyagi nehézségek miatt még kétséges volt, hogy az Erkel Színházat egyáltalán ki tudják-e nyitni, az Opera esetében pedig a január 1-jéig való működtetés látszott elérhetőnek. Az intézményeket mégsem zárták be, "ha csikorogva is, de megindultunk a lejtőn fölfelé és szép lassan egyenesbe tud jönni a színház" - mondta.

A fenntartónak, a kulturális minisztériumnak természetesen javítani kell az anyagi feltételeken, és úgy tűnik, erre van hajlandóság. A gondok nem tűntek el, de a tárca megértette a ház fontos küldetését - tette hozzá az új főzeneigazgató. Az 1971-es születésű Kesselyák Gergely Magyarország vezető szimfonikus zenekarait 1993 óta rendszeresen vezényli, nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.