Zenés színház

Évente öt premiert tervez az Operaház új főzeneigazgatója

2006.01.20. 00:00
Ajánlom
Évente öt premiert, köztük egy magyar ősbemutatót tervez Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház új főzeneigazgatója.

Kesselyák Gergelyt a napokban nevezi ki január 1-jétől öt évre főzeneigazgatóvá Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója; Bozóki András kulturális miniszter január 11-én adta hozzájárulását a kinevezéshez. Az Operaház tavalyi pályázatán a belső bíráló bizottság egyhangúlag őt javasolta a posztra.

A főzeneigazgató - elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le - elmondta, hogy a tervei szerint minden szezonban két balett- és három operapremier lesz az Operában és az Erkel Színházban. Hangsúlyozta, az Operaház a nemzeti kultúra őrzője, ezért természetes, hogy a magyar szerzők erősítése a cél; jövőre bemutatják Vajda János Karnyóné című operáját.

A mostani, hozzávetőleg tíz-tizenöt balettből és negyvenöt operából álló repertoárt nem szeretné megkurtítani, de az évadot koprodukciós alapon, vagy régebbi előadások felújításával kívánja színesíteni. Elképzelhetőnek tartja, hogy a műsorválaszték évről évre az eddiginél nagyobb mértékben fog változni.

Kesselyák Gergely kevesebb énekessel és a társulati tagoknak biztosított több előadással képzeli el a jövőt. A mostani évadban százkilencven énekes lép fel, ezt egy "kicsit soknak" tartja, szerinte húsz-huszonöttel kevesebbre volna szükség. Azt szeretné továbbá, ha két-három év alatt sokkal jobban szétválna az, hogy ki társulati tag és ki vendég. Előbbiektől, elképzelése szerint mintegy nyolcvan művésztől több várható el, ugyanakkor elköteleződésüket több előadással jutalmazná.

Az új főzeneigazgató arról is szólt: tavaly augusztusban és szeptemberben az anyagi nehézségek miatt még kétséges volt, hogy az Erkel Színházat egyáltalán ki tudják-e nyitni, az Opera esetében pedig a január 1-jéig való működtetés látszott elérhetőnek. Az intézményeket mégsem zárták be, "ha csikorogva is, de megindultunk a lejtőn fölfelé és szép lassan egyenesbe tud jönni a színház" - mondta.

A fenntartónak, a kulturális minisztériumnak természetesen javítani kell az anyagi feltételeken, és úgy tűnik, erre van hajlandóság. A gondok nem tűntek el, de a tárca megértette a ház fontos küldetését - tette hozzá az új főzeneigazgató. Az 1971-es születésű Kesselyák Gergely Magyarország vezető szimfonikus zenekarait 1993 óta rendszeresen vezényli, nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.