Zenés színház

Évkezdet az Operában

2010.01.11. 12:46
Ajánlom
Az Operaház január-februári programja is számos érdekességet, premiert, új beállókat, vendégjátékot, Operabált és jótékonysági gyermekelőadást egyaránt tartogat.

A varázsfuvola nagysikerű karácsonyi premierjei után a harmadik szereposztás január 16-án mutatkozik be a Vígszínházban.

Január 15-től újra műsoron lesz a tavalyi évad sikeres felújítása, A sevillai borbély. Békés András 1986-os legendás rendezését Kovalik Balázzsal újította fel, a szerepeket ezúttal is jórészt csupa fiatal operaénekesre osztották.

Színpadra lépnek az Operaház népszerű dívái: Sümegi Eszter a Tosca címszerepét énekli január 12-én, 16-án és 23-án, míg Tokody Ilona és Wiedemann Bernadett a Don Carlos női főszerepeiben lép fel január 19-én, 22-én és 24-én.

A 125 éves Operaház vezetése az idei évad tervezésekor egyebek mellett két fontos szempontot tartott szem előtt: ismét műsorra tűzni a 20. század legjelentősebb magyar operáit, illetve méltón tisztelegni a 2009 decemberében 80. évét betöltő vezető koreográfus, Seregi László életműve előtt. E két szempontot megvalósítva tűzték műsorra egy estén Petrovics Emil első operáját, az 1962-ben bemutatott, majd 2001-ben Kerényi Miklós Gábor rendezésében felújított C'est la guerre című művet és a Dohnányi Ernő zenéjére készült Változatok egy gyermekdalra című Seregi-opuszt. Az est karmestere a külföldön is népszerű dirigens, Vajda Gergely, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Eddigi pályafutása során többek között a Philadelphia Orchestra, az Opera de Montreal, az Atlanta Opera, a Klangforum Wien, és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara együtteseit vezényelte. 2002 őszétől a Milwaukee Symphony Orchestra asszisztens karmestereként dolgozott, majd az Oregon Symphony Orchestra első karmestere lett.

Január 28-án Létay Kiss Gabriella mutatkozik be a Csajkovszkij Anyeginjének női főszerepében. A 2008-as Kovalik-rendezés címszerepét Remenár Pavol énekli. A művész Dolné Dubovéban született 1974-ben. Pozsonyban a Comenius Egyetem Pedagógiai Karán diplomázott. 1996-ban elnyerte a Schneidra-Trnava Eurovíziós Énekversenyt, 1999-ben a Lucia Popp Énekverseny döntőse volt. 2000-ben diplomázott a Pozsonyi Zeneakadémián. Ugyanebben az évben szerződtette a Szlovák Nemzeti Színház. Első sikereit, melyre a nemzetközi sajtó is felfigyelt, két Peter Konwitschny-rendezésben aratta: Anyeginként (ezt az alakítást 2004-ben Miskolci Bartók + Csajkovszkij Nemzetközi Operafesztivál közönsége is láthatta) és a Pillangókisasszony Sharpless konzuljaként.

Február 9-én a Pozsonyi Nemzeti Színház a Peter Konwitschny rendezte Pillangókisasszonnyal vendégeskedik Budapesten. Konwitschny értelmezésében a Pillangókisasszony egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, "felvilágosodott" nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten.

Az Operabál történetében először az Operaház immár nemcsak helyszíne, de házigazdája is a báli szezon első számú rendezvényének. Az est sztárvendége a nemzetközi operaélet egyik legsikeresebb művésze, José Cura, partnere Komlósi Ildikó.

Az Operabál másnapján - immár a tavalyi hagyományteremtő alkalom második rendezvényeként - közel ezer sérült és hátrányos helyzetű gyermeket hív meg az Operaház az operabáli díszletek közé. A pompás térbe rendhagyó előadást rendezett Kovalik Balázs. Humperdinck Jancsi és Juliska című művét a báli táncparketten adják elő az Operaház művészei.

Február 20-án ismét látható A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Eurüdiké című Haydn-darab. Zsótér Sándor rendezését a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be. Ezúttal a férfi címszerepben, Rost Andrea partnereként, Brickner Szabolcs lesz látható. A fiatal tenor a Székely Mihály, valamint a Simándy József Országos Énekverseny győztese, a Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekverseny második helyezettje, és 2008-ban a Queen Elisabeth Nemzetközi Énekverseny első díjasa. Számos koncerten és fesztiválon lép fel külföldön, többek között Helmut Rilling, Kazushi Ono, Nicola Luisotti, Valerij Gergijev, Christopher Warren-Green vezényletével, emellett rendszeresen koncertezik a hazai vezető zenekarokkal. Külföldön a Bayerische Staatsoper, az Oper Frankfurt valamint a Nationaltheater Weimar vendégszólistájaként énekel. Főbb szerepei közé tartozik Nemorino, Lenszkij, Romeo, Alfredo, Belmonte, Orfeo és Tamino.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.