Zenés színház

Évkezdet az Operában

2010.01.11. 12:46
Ajánlom
Az Operaház január-februári programja is számos érdekességet, premiert, új beállókat, vendégjátékot, Operabált és jótékonysági gyermekelőadást egyaránt tartogat.

A varázsfuvola nagysikerű karácsonyi premierjei után a harmadik szereposztás január 16-án mutatkozik be a Vígszínházban.

Január 15-től újra műsoron lesz a tavalyi évad sikeres felújítása, A sevillai borbély. Békés András 1986-os legendás rendezését Kovalik Balázzsal újította fel, a szerepeket ezúttal is jórészt csupa fiatal operaénekesre osztották.

Színpadra lépnek az Operaház népszerű dívái: Sümegi Eszter a Tosca címszerepét énekli január 12-én, 16-án és 23-án, míg Tokody Ilona és Wiedemann Bernadett a Don Carlos női főszerepeiben lép fel január 19-én, 22-én és 24-én.

A 125 éves Operaház vezetése az idei évad tervezésekor egyebek mellett két fontos szempontot tartott szem előtt: ismét műsorra tűzni a 20. század legjelentősebb magyar operáit, illetve méltón tisztelegni a 2009 decemberében 80. évét betöltő vezető koreográfus, Seregi László életműve előtt. E két szempontot megvalósítva tűzték műsorra egy estén Petrovics Emil első operáját, az 1962-ben bemutatott, majd 2001-ben Kerényi Miklós Gábor rendezésében felújított C'est la guerre című művet és a Dohnányi Ernő zenéjére készült Változatok egy gyermekdalra című Seregi-opuszt. Az est karmestere a külföldön is népszerű dirigens, Vajda Gergely, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Eddigi pályafutása során többek között a Philadelphia Orchestra, az Opera de Montreal, az Atlanta Opera, a Klangforum Wien, és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara együtteseit vezényelte. 2002 őszétől a Milwaukee Symphony Orchestra asszisztens karmestereként dolgozott, majd az Oregon Symphony Orchestra első karmestere lett.

Január 28-án Létay Kiss Gabriella mutatkozik be a Csajkovszkij Anyeginjének női főszerepében. A 2008-as Kovalik-rendezés címszerepét Remenár Pavol énekli. A művész Dolné Dubovéban született 1974-ben. Pozsonyban a Comenius Egyetem Pedagógiai Karán diplomázott. 1996-ban elnyerte a Schneidra-Trnava Eurovíziós Énekversenyt, 1999-ben a Lucia Popp Énekverseny döntőse volt. 2000-ben diplomázott a Pozsonyi Zeneakadémián. Ugyanebben az évben szerződtette a Szlovák Nemzeti Színház. Első sikereit, melyre a nemzetközi sajtó is felfigyelt, két Peter Konwitschny-rendezésben aratta: Anyeginként (ezt az alakítást 2004-ben Miskolci Bartók + Csajkovszkij Nemzetközi Operafesztivál közönsége is láthatta) és a Pillangókisasszony Sharpless konzuljaként.

Február 9-én a Pozsonyi Nemzeti Színház a Peter Konwitschny rendezte Pillangókisasszonnyal vendégeskedik Budapesten. Konwitschny értelmezésében a Pillangókisasszony egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, "felvilágosodott" nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten.

Az Operabál történetében először az Operaház immár nemcsak helyszíne, de házigazdája is a báli szezon első számú rendezvényének. Az est sztárvendége a nemzetközi operaélet egyik legsikeresebb művésze, José Cura, partnere Komlósi Ildikó.

Az Operabál másnapján - immár a tavalyi hagyományteremtő alkalom második rendezvényeként - közel ezer sérült és hátrányos helyzetű gyermeket hív meg az Operaház az operabáli díszletek közé. A pompás térbe rendhagyó előadást rendezett Kovalik Balázs. Humperdinck Jancsi és Juliska című művét a báli táncparketten adják elő az Operaház művészei.

Február 20-án ismét látható A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Eurüdiké című Haydn-darab. Zsótér Sándor rendezését a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be. Ezúttal a férfi címszerepben, Rost Andrea partnereként, Brickner Szabolcs lesz látható. A fiatal tenor a Székely Mihály, valamint a Simándy József Országos Énekverseny győztese, a Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekverseny második helyezettje, és 2008-ban a Queen Elisabeth Nemzetközi Énekverseny első díjasa. Számos koncerten és fesztiválon lép fel külföldön, többek között Helmut Rilling, Kazushi Ono, Nicola Luisotti, Valerij Gergijev, Christopher Warren-Green vezényletével, emellett rendszeresen koncertezik a hazai vezető zenekarokkal. Külföldön a Bayerische Staatsoper, az Oper Frankfurt valamint a Nationaltheater Weimar vendégszólistájaként énekel. Főbb szerepei közé tartozik Nemorino, Lenszkij, Romeo, Alfredo, Belmonte, Orfeo és Tamino.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.
Zenés színház videó

Nessun dorma, más szöveggel – László Boldizsár szellemes operaáriával buzdít, hogy maradj otthon

Vírusirtás, vírusirtás – énekli az operaénekes, aki a Nessun dorma különös szövegátiratával csak annyit kér: ha lehet, ne menj el otthonról, moss kezet sűrűn, és tartsd be az előírásokat.
Zenés színház hír

Plácido Domingónak pozitív lett a koronavírus tesztje

A világhírű spanyol operaénekes saját Facebook-oldalán tette közzé a hírt.