Zenés színház

Ez a fiatal orosz szoprán a Metropolitan új sztárja

2019.01.30. 16:45
Ajánlom
Aida Garifullinát a keresztneve is az opera műfajára predesztinálta. A harmincegy éves szoprán Zerlina szerepében debütál New Yorkban.

Már háromévesen énekelt, ami a családi hátterét ismerve nem csoda: karvezető édesanyja gondosan ügyelt kislánya zenei fejlődésére, és maga is arról álmodozott, hogy a lánya operaénekes lesz. Nevét mégsem ezért kapta: az Aida arabul annyit jelent, ajándék. Tizennyolc évesen a Nürnbergi Zenei Egyetemen tanult tovább, ahol Siegfried Jerusalem volt a tanára. Később a bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait.

2013 fontos év az énekesnő életrajzában: ekkor debütált – Valerij Gergijev meghívására – a szentpétervári Marinszkij Színházban a Figaro házassága Susanna szerepében, majd később Gilda és Adina karakterébe is alkalma volt belebújni. Szintén ebben az évben történt, hogy Aida Garifullina első helyezést nyert Plácido Domingo nemzetközi operaversenyét, az Operalián. „Már az első kör után tudtam, hogy szerződést ajánlok neki” – mondta később Dominique Meyer, a bécsi Állami Operaház főigazgatója. A Decca Classics is szerződést kötött vele, nem is rossz érzékkel. A bemutatkozó lemez ECHO Klassik-díjat nyert (Aida), és a kritikusok dicsérték a tatáros arccsontú, fényes hangú lírai szopránt; Anna Nyetrebkóhoz hasonlították őt – hozzátéve, hogy annyival előrelátóbb idősebb kollégájánál, hogy nem teszi ki a hangját túl nagy vállalásoknak.

A kazáni énekesmadár, akinek lábai előtt hever a világ

– írta róla nagyvonalúan a Times. Az biztos, hogy Garifullina mindent megtesz, hogy így legyen. Apró szerepet kapott a Meryl Streep főszereplésével készült Florence Foster Jenkins-filmben, és el is énekelte benne a Csengettyűáriát a Lakméból. Tavaly Grammy-díjra jelölték Rimszkij-Korszakov Az aranykakas c. operájának felvételéért. 2018-ban Robbie Williamsszel énekelt a labdarúgó világbajnokság nyitó- és záróünnepségén is. Egyetlen operaénekesnek sem sikerült még ilyesmi, dicsekedett később. Több mint félmillió ember követi Instagramon, és olyan énekes nagyságokkal is duettet énekelt, mint Dmitrij Hvorosztovszkij és Juan Diego Flórez, Andrea Bocelli új albumán pedig vendégművészként halljuk a hangját.

Aida Garifullinát fiatal dívaként üdvözlik az opera szerelmesei, és természetes karizmája mellett kiváló színészi tehetségét dicsérik. Az énekesnő szerint azonban nincs a színészi tehetségében semmilyen csoda: ha például Musetta szerepét énekli a Bohéméletből, a zene mindent elmond, neki már alig kell csinálnia valamit.

Aida Garifullina január 30-án debütál a Metropolitanben.

Fejléckép: Aida Garifullina. Fotó: Simon Fowler / Decca Classics

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Zenés színház

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Zenés színház hír

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Zenés színház kvíz

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Zenés színház hír

Cseh Tamásra emlékezik a Vígszínház a Magyar Kultúra Napján

Koncertszínházi előadással idézi meg Cseh Tamás alakját január 22-én a Vígszínház. A zeneszerző, énekes éppen a Magyar Kultúra Napján lenne 78 éves, a Kelet-nyugati pályaudvar című est két nagy sikerű lemezének – a Fontátvonulás és a Nyugati pályaudvar – dalait dolgozza fel.