Zenés színház

Ez a fiatal orosz szoprán a Metropolitan új sztárja

2019.01.30. 16:45
Ajánlom
Aida Garifullinát a keresztneve is az opera műfajára predesztinálta. A harmincegy éves szoprán Zerlina szerepében debütál New Yorkban.

Már háromévesen énekelt, ami a családi hátterét ismerve nem csoda: karvezető édesanyja gondosan ügyelt kislánya zenei fejlődésére, és maga is arról álmodozott, hogy a lánya operaénekes lesz. Nevét mégsem ezért kapta: az Aida arabul annyit jelent, ajándék. Tizennyolc évesen a Nürnbergi Zenei Egyetemen tanult tovább, ahol Siegfried Jerusalem volt a tanára. Később a bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait.

2013 fontos év az énekesnő életrajzában: ekkor debütált – Valerij Gergijev meghívására – a szentpétervári Marinszkij Színházban a Figaro házassága Susanna szerepében, majd később Gilda és Adina karakterébe is alkalma volt belebújni. Szintén ebben az évben történt, hogy Aida Garifullina első helyezést nyert Plácido Domingo nemzetközi operaversenyét, az Operalián. „Már az első kör után tudtam, hogy szerződést ajánlok neki” – mondta később Dominique Meyer, a bécsi Állami Operaház főigazgatója. A Decca Classics is szerződést kötött vele, nem is rossz érzékkel. A bemutatkozó lemez ECHO Klassik-díjat nyert (Aida), és a kritikusok dicsérték a tatáros arccsontú, fényes hangú lírai szopránt; Anna Nyetrebkóhoz hasonlították őt – hozzátéve, hogy annyival előrelátóbb idősebb kollégájánál, hogy nem teszi ki a hangját túl nagy vállalásoknak.

A kazáni énekesmadár, akinek lábai előtt hever a világ

– írta róla nagyvonalúan a Times. Az biztos, hogy Garifullina mindent megtesz, hogy így legyen. Apró szerepet kapott a Meryl Streep főszereplésével készült Florence Foster Jenkins-filmben, és el is énekelte benne a Csengettyűáriát a Lakméból. Tavaly Grammy-díjra jelölték Rimszkij-Korszakov Az aranykakas c. operájának felvételéért. 2018-ban Robbie Williamsszel énekelt a labdarúgó világbajnokság nyitó- és záróünnepségén is. Egyetlen operaénekesnek sem sikerült még ilyesmi, dicsekedett később. Több mint félmillió ember követi Instagramon, és olyan énekes nagyságokkal is duettet énekelt, mint Dmitrij Hvorosztovszkij és Juan Diego Flórez, Andrea Bocelli új albumán pedig vendégművészként halljuk a hangját.

Aida Garifullinát fiatal dívaként üdvözlik az opera szerelmesei, és természetes karizmája mellett kiváló színészi tehetségét dicsérik. Az énekesnő szerint azonban nincs a színészi tehetségében semmilyen csoda: ha például Musetta szerepét énekli a Bohéméletből, a zene mindent elmond, neki már alig kell csinálnia valamit.

Aida Garifullina január 30-án debütál a Metropolitanben.

Fejléckép: Aida Garifullina. Fotó: Simon Fowler / Decca Classics

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.
Zenés színház drezda

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Zenés színház premier

Gyöngyösi Levente-mű bemutatójára készül az Operaház

Bulgakov világhírű regényéből, A Mester és Margaritából készített operát Gyöngyösi Levente, amelyet Miskolc után a fővárosban is hallhat az Eiffel Műhelyház közönsége.
Zenés színház tűzvész

Tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaházra

Önkéntes tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaház épületére helyi idő szerint szombat este. A tragikus tűzvész eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érint.
Zenés színház ajánló

A zágrábi Nemzeti Színház vendégeskedik az Erkelben

Jakov Gotovac Ero, a tréfacsináló című vígoperáját és Valentina Turcu Halál Velencében című táncelőadását mutatja be a Zágrábi Horváth Nemzeti Színház 2020. január 21-én és 23-án az Erkel Színházban. A vendégjáték az Európai Unió Tanácsának soros horvát elnöksége alakalmából valósul meg.