Zenés színház

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

2021.01.16. 12:10
Ajánlom
Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?

„Az olyan speciális élethelyzetekben, mint a háború, vagy akár a mostani járvány, az embernek meg kell tanulnia alkalmazkodni a körülményekhez, hogy megőrizhesse önmagát, az elveit” – mondta el a Fideliónak Angler Balázs, az előadás Kuncz Ferije. „Nyilvánvalóan a háború borzalmait nem lehet összehasonlítani azzal, ami most történik, mégis van valami hasonlóság, hiszen mi is egy olyan szélsőséges élethelyzetet tapasztalunk meg, amelyben fel kell áldozni bizonyos dolgokat – például előfordulhat, hogy hónapokig nem láthatjuk a szeretteinket.”

Abigel_VaradyNikolett3-120538.jpg

Angler Balázs az Abigélben (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A darabbéli szereplők is rengeteg áldozatot hoznak annak érdekében, hogy ne veszítsék el saját magukat, vágyaik és álmaik idilli képet festenek a rideg valóságba. Gina fejében Kuncz Feri egy idealizált férfi, elképzelt kapcsolatuk egy gondtalan jövő képét vetíti előre.

„Gina képzeletében Feri teljesen más, mint a valóságban, és én azt próbálom megmutatni, hogy valahol mindkettő igaz lehet, normális körülmények között még akár működhetne is ez a kapcsolat.

Feri nem egy zsigerileg gonosz figura, hanem egyszerűen abban az adott történelmi pillanatban komoly döntéseket kell hoznia, és bárhogy is dönt, az áldozatokkal fog járni.”

Feri pedig úgy dönt, hogy elárulja azokat az értékeket és embereket, amik és akik fontosak számára, hogy egy eszmét, egy rendszert szolgáljon.

„Megrázó pillanat, amikor a darab végén Gina úgy távozik a Matulából, hogy édesapját már csak a lelkében őrizheti.”

Az Abigél január 16-án 19 és 22 órakor, valamint január 17-én 15 és 19 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el. Angler Balázs a január 17. 19 órakor kezdődő előadásban játszik.

Fejléckép: Angler Balázs az Abigélben (fotó: Art&Lens / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.