Zenés színház

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

2021.01.16. 12:10
Ajánlom
Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?

„Az olyan speciális élethelyzetekben, mint a háború, vagy akár a mostani járvány, az embernek meg kell tanulnia alkalmazkodni a körülményekhez, hogy megőrizhesse önmagát, az elveit” – mondta el a Fideliónak Angler Balázs, az előadás Kuncz Ferije. „Nyilvánvalóan a háború borzalmait nem lehet összehasonlítani azzal, ami most történik, mégis van valami hasonlóság, hiszen mi is egy olyan szélsőséges élethelyzetet tapasztalunk meg, amelyben fel kell áldozni bizonyos dolgokat – például előfordulhat, hogy hónapokig nem láthatjuk a szeretteinket.”

Abigel_VaradyNikolett3-120538.jpg

Angler Balázs az Abigélben (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A darabbéli szereplők is rengeteg áldozatot hoznak annak érdekében, hogy ne veszítsék el saját magukat, vágyaik és álmaik idilli képet festenek a rideg valóságba. Gina fejében Kuncz Feri egy idealizált férfi, elképzelt kapcsolatuk egy gondtalan jövő képét vetíti előre.

„Gina képzeletében Feri teljesen más, mint a valóságban, és én azt próbálom megmutatni, hogy valahol mindkettő igaz lehet, normális körülmények között még akár működhetne is ez a kapcsolat.

Feri nem egy zsigerileg gonosz figura, hanem egyszerűen abban az adott történelmi pillanatban komoly döntéseket kell hoznia, és bárhogy is dönt, az áldozatokkal fog járni.”

Feri pedig úgy dönt, hogy elárulja azokat az értékeket és embereket, amik és akik fontosak számára, hogy egy eszmét, egy rendszert szolgáljon.

„Megrázó pillanat, amikor a darab végén Gina úgy távozik a Matulából, hogy édesapját már csak a lelkében őrizheti.”

Az Abigél január 16-án 19 és 22 órakor, valamint január 17-én 15 és 19 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el. Angler Balázs a január 17. 19 órakor kezdődő előadásban játszik.

Fejléckép: Angler Balázs az Abigélben (fotó: Art&Lens / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.