Zenés színház

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

2021.01.16. 12:10
Ajánlom
Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?

„Az olyan speciális élethelyzetekben, mint a háború, vagy akár a mostani járvány, az embernek meg kell tanulnia alkalmazkodni a körülményekhez, hogy megőrizhesse önmagát, az elveit” – mondta el a Fideliónak Angler Balázs, az előadás Kuncz Ferije. „Nyilvánvalóan a háború borzalmait nem lehet összehasonlítani azzal, ami most történik, mégis van valami hasonlóság, hiszen mi is egy olyan szélsőséges élethelyzetet tapasztalunk meg, amelyben fel kell áldozni bizonyos dolgokat – például előfordulhat, hogy hónapokig nem láthatjuk a szeretteinket.”

Abigel_VaradyNikolett3-120538.jpg

Angler Balázs az Abigélben (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A darabbéli szereplők is rengeteg áldozatot hoznak annak érdekében, hogy ne veszítsék el saját magukat, vágyaik és álmaik idilli képet festenek a rideg valóságba. Gina fejében Kuncz Feri egy idealizált férfi, elképzelt kapcsolatuk egy gondtalan jövő képét vetíti előre.

„Gina képzeletében Feri teljesen más, mint a valóságban, és én azt próbálom megmutatni, hogy valahol mindkettő igaz lehet, normális körülmények között még akár működhetne is ez a kapcsolat.

Feri nem egy zsigerileg gonosz figura, hanem egyszerűen abban az adott történelmi pillanatban komoly döntéseket kell hoznia, és bárhogy is dönt, az áldozatokkal fog járni.”

Feri pedig úgy dönt, hogy elárulja azokat az értékeket és embereket, amik és akik fontosak számára, hogy egy eszmét, egy rendszert szolgáljon.

„Megrázó pillanat, amikor a darab végén Gina úgy távozik a Matulából, hogy édesapját már csak a lelkében őrizheti.”

Az Abigél január 16-án 19 és 22 órakor, valamint január 17-én 15 és 19 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el. Angler Balázs a január 17. 19 órakor kezdődő előadásban játszik.

Fejléckép: Angler Balázs az Abigélben (fotó: Art&Lens / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.