Zenés színház

Ez lenne a tuti tipp?

2007.04.17. 00:00
Ajánlom
Két nap híján négy hónap telt el a Sose halunk meg ősbemutatója és repríze között. 2006. december közepén volt a szolnoki, 2007. április közepén pedig a József Attila színházi premierje Dés László, Nemes István, Koltai Róbert és Nógrádi Gábor zenés vígjátékának.

Vándor Éva és Koltai Róbert

A Sose halunk meg színlapján gyakorlatilag azonos alkotócsapatot találunk. Ma, amikor anyagi gondokról, teátrumok átszervezéséről, megszüntetéséről szóló hírek terjengenek, praktikus gondolkodásra vall a színházak ilyenfajta együttműködése.

Szabó Máté rendezőnek nem volt könnyű dolga. Meg kellett felelni a filmrajongók elvárásainak, a moziváltozatot nem ismerőknek tiszta helyzeteket kellett teremteni; és mindkét társulat adottságait figyelembe véve kellett kidolgozni az alapötleteket. Szolnokon és Budapesten azonban két momentum, a díszlet és a koreográfia kivételével egészen más előadások születtek.

A sok helyszín realista módon nem megjeleníthető, ezért majdnem üres Antal Csaba tere. A színpad hátulját fekete függöny takarja, a forgószínpadon napsárga tribün, ami ha megfordul, kocsma, presszó vagy épp fodrászszalon. Néhány jellegzetes formájú alumíniumablak ereszkedik le, és máris vonaton ülnek a szereplők. A színpad előterében, szintén fekete függöny elé pár bútordarab kerül, ez utal a belső helyszínekre. CD-füzért eresztenek le, a csillogó ezüstös matéria által kerülünk az össztánc délutánjába-estéjébe. Bodor Johanna látványos, a show- és a néptánc elemeiből egyaránt merítő koreográfiája több vendégtáncossal együtt látható a József Attila Színházban is.

Ezeken túl azonban csak a különbségeket sorolhatjuk. Kezdjük a leginkább szembeötlővel: eltérő jelmezeket tervezett a két előadáshoz Kovács Yvette Alida. A Tisza-parti városban korhűek és színekben tobzódóak a ruhák, a frizurák, a sminkek, Angyalföldön a nyitóképben a férfiak fekete inget és nadrágot, a nők más-más szabású kis fekete ruhát viselnek, erre vesznek színes inget, szoknyát, kiegészítőt.

A főszereplő Koltai Róbert tél óta megszabadulni látszik az ide nem illő tanárparódiák harsány manírjaitól, Gyuszi bácsija líraibbá vált, ám még nem a filmbeli derűsen tragikus karakter. Nem az ő halála, hanem Imi megrendültsége a szívszorító. A mellékszereplők jönnek, mennek, majd visszatérnek, de néhány kivételtől eltekintve arctalanok, sorstalanok maradnak. Elegáns és dörzsölt mind Zelei Gábor, mind Zöld Csaba Simulája.


Fehér Anna és Koltai Róbert (foto: Kollányi Péter)

Derűs pillanatnak élés és mindentudás van Mészáros István és Sztankay István Deutsch bácsijában. Az Andorai Péter alakította egykori focista, Balog 2 nem züllött alkoholista, hanem a kihagyott lövés után kettétört életű ember. (Szolnokon ezt a szerepet a film Imije, Szabados Mihály alakította.) Egri Márta és Fehér Anna egy jelenetbe és egy dalba sűrítve mutatja, mit érezhet egy, a hamvas ifjúságot már rég maga mögött tudó nő, aki a sors különös fintoraként hirtelen összefut az őt csalárdul elhagyó férfival.

Karczag Ferenc tán darabosabb és sprődebb, Újréti László valamivel puhább Apa. Sztárek Andrea és Vándor Éva (Anya) csinosak, huncutak, és otthoni uralkodásra termettek. Érdekes választás Schramek Andrea és Ullmann Mónika Nusi szerepére. Azzal, hogy Imivel egykorúsítják a lányt, elveszik az a szexuális túlfűtöttség, ami a filmben hangsúlyos. Annak ellenére, hogy a József Attila Színház színlapján több név áll, a Szigligetiben nagyobb szabású, mozgalmasabb, élettelibb, vibrálóbb és pontosabb, énekben-táncban biztosabb volt a produkció.

A darab felépítése gyakorlatilag követi a filmét, ám elhagyták a film flashback technikáját. A keretes szerkezetben csupán a lovit, a mindent eldöntő utolsó futamot látjuk, amelyben nem szerepel a színésszé vált középkorú Imi. A 13+1 (dal) fogásból álló este kellemes érzetébe azonban némi keserű mellékíz kerül, amelynek legfőbb oka a zene. Fülbemászók, dúdolhatók a melódiák, de folyamatosan az az ember érzése, ezt már hallotta valahol. Mintha A dzsungel könyve, a Valahol Európában vagy a Patika nagyobb, hosszabb, vágatlan verziójának soundtrack albumát tenné be a lejátszóba.

Vitathatatlanul jó döntés, hogy a filmhez képest nagyobb súlyt kap az Apa és az Anya, ám miért hívják meg Szemenyei Jánost és Szabó Kimmel Tamást, ha jó két órát várakoztatják a nézőt arra, míg hallhatja hangjukat? (És akkor is csak egy duettben. Utána jön még néhány sor a Nagy utazásban, saját számuk nincs.) Imi szerepe szerint megfigyel, szemlélődik, akaratán kívül sodródik kalandokba, ezek által érik férfivá a történet során. Passzív szereplő – de ha a dramaturgiai beavatkozás a szülők esetében csak a darab javára vált, miért nem lehetett a fiú alakjának kontúrjait színekkel kitölteni? (Az általam kétszer látott Szemenyei megpróbálkozik a szinte lehetetlennel. Ahhoz, hogy sikerült, az ő egyéniségére volt szükség.)

Végy egy filmet, annak rendező-főszereplőjét, forgatókönyvíróját és zeneszerzőjét. Adaptáld úgy színpadra, hogy a mozi dialógusai szinte egy az egyben megmaradjanak, és semmiképp ne hagyd ki a slágerré vált betétdalt. Körülbelül így szól a recept. Úgy tűnik, beválhat.

(2006. december 16., 19:00, Szolnoki Szigligeti Színház - Dés László-Nemes István-Koltai Róbert-Nógrádi Gábor: Sose halunk meg (zenés vígjáték); főbb szerepekben; Gyuszi bácsi: Koltai Róbert, Imi: Szemenyei János m.v., Anya: Sztárek Andrea, Apa: Karczag Ferenc, Boldi: Kaszás Mihály, Nusi: Schramek Andrea, Teréz: Egri Márta, Deutsch bácsi: Mészáros István, Deutsch néni, Lola: Császár Gyöngyi, Pucus, Büfés: Zelei Gábor

2007. április 15., 15:00 József Attila Színház - Dés László-Nemes István-Koltai Róbert-Nógrádi Gábor: Sose halunk meg (zenés vígjáték); főbb szerpekben; Gyuszi bácsi: Koltai Róbert, Imi: Szemenyei János m.v., Anya: Vándor Éva, Apa: Újrét László, Boldi: Háda János, Nusi: Ullmann Mónika, Teréz: Fehér Anna, Deutsch bácsi: Sztankay István, Deutsch néni: Esztergályos Cecília, Pucus: Zöld Csaba

Díszlet: Antal Csaba; jelmez: Kovács Yvette Alida; hangszerelés: Erdélyi Péter; dramaturg: Ari-Nagy Barbara; koreográfia: Bodor Johanna; rendező: Szabó Máté)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.