Zenés színház

Ez történt az Operaházban

2010.07.10. 09:47
Ajánlom
Ön mire emlékszik legszívesebben az elmúlt évadból? Mi volt a legfontosabb esemény az Ybl-palotában?

Vége az évadnak, itt az idő az áttekintésre. Mi csak a listát csináljuk, a kommentálás és szavazás már önök dolga, kedves olvasók!

A Magyar Állami Operaház idei, jubileumi évadában 193 opera- és 76 balettelőadásra került sor, köztük hat zenés és két táncszínházi premierre.

Az első, az új közönség kinevelését célzó premierre szeptemberben került sor. A kis kéményseprőre elsősorban a gyerekeket várták, Britten operáját a koreográfusként ismert Bata Rita állította színpadra tornateremdíszletben, gyerekek közreműködésével.

Októberben tartották a szezon első magyar premierjét. Hartmut Schörghorfer egy este két felfogásban, a nő és a férfi szemszögéből is megpróbálta felfejteni A kékszakállú herceg várát. A dirigens Fischer Ádám, Judit Vizin Viktória, a Herceg Szabó Bálint volt.

Novemberben folytatódott a magyar évad. Akkor egy kortárs darabot, Sári József Napfogyatkozását mutatták be Kovalik Balázs rendezésében. Az Arthur Koestler életéről szóló zenedráma ("dokumentumszínház operai köntösben") ősbemutatója 2000-ben, a németországi Pforzheimben volt, a darabot Budapesten Csákovics Lajos fordításában, Perencz Béla címszereplésével vitték színre.

A karácsonyi Varázsfuvolára a Vígszínházba kellett menni. Az előadás rendezője Marton László, díszlet- és jelmeztervezője Michael Levine volt, és a nagy igényre való tekintettel hármas, sőt négyes szereposztásban játszották.

Márciusban egy régóta várt bemutatóra került sor. Richard Strauss Rózsalovagját a lett Andrejs Zagars állította színpadra, aki szakított azzal a tradícióval, hogy az 1911-es drezdai ősbemutatóra készített színpad- és kosztümterveket kövesse.

A Budapesti Wagner-napok keretében, a Művészetek Palotájával koprodukcióban készült a Trisztán és Izolda. Az előadás rendezői Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra voltak.

A 125. születésnapot gálával ünnepelték, elindultak az operaismertetések, itt ülésezett az Opera Europa, járt az Operaházban a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház egy Peter Konwitschny-rendezéssel. második alkalommal került sor a Májusünnepre, amelynek keretében hat előadásban 14 vendégművész lépett fel, először zárták az évadot és köszöntötték a nyarat nemzetközi és hazai világsztárok. Karlsruhéban, az Európai Kulturális Napokon járt a Vérnász, és megállapodtak arról, hogy 2011-ben a Savonlinnai Operafesztivál nézői is láthatják a budapesti Don Carlost, valamint A kékszakállú herceg várát.

Ünnepelték Medveczky Ádámot, Miller Lajost, Gál Erikát, gyászolták Melis Györgyöt, Ágai Karolát, Huszár Klárát.

Az Erkel Színház ügye csak részben oldódott meg, felröppent a hír, hogy Ioan Holender és Harangozó Gyula vennék át az Opera vezetését, június 30-án pedig lejárt Kovalik Balázs megbízott művészeti igazgatói szerződése, ezt Vass Lajos főigazgató nem hosszabbította meg.

Önök mire emlékeznek még örömmel vagy bosszúsággal? Mi volt az év eseménye az Operaházban?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.