Zenés színház

Ezredik alkalommal is benépesül a Vígszínház padlása

2021.11.02. 14:00
Ajánlom
Színháztörténeti pillanathoz érkezik a Vígszínház: november 20-án ugyanis a színház ezredik alkalommal tűzi műsorára A padlást.

A padlás Sztevanovity Dusán ötletéből született: a neves dalszövegíró-zeneszerző Presser Gáborral közösen írta meg a darab librettóját 1986 nyarán. Eredetileg nem ezt a művet szerették volna elkészíteni, egy televíziós mesesorozathoz és egy új Zorán-albumhoz készültek dalokat írni. Ezek a tervek akkor végül nem valósultak meg, az alkotógárdához csatlakozott viszont Horváth Péter, aki a darab prózai részeit jegyzi.

Az írás során a szerzők a körülöttük zajló eseményekből is merítettek, egy anekdota szerint a slágerré váló Szilvásgombóc annak emlékére született, hogy Radnóti Zsuzsa édesanyja többször készített az alkotóknak szilvás gombócot.

Később Presser Gábor azt is elárulta, hogy Rádiós szerepét a szerepet sikerre vivő Kaszás Attila írta.

Az első olvasópróbára 1987. november 30-án került sor a Vígszínházban, a rendezői székbe Marton László ült, aki nem először dolgozott együtt a szerzőkkel.

A neves szereplőgárda ellenére (a főbb szerepeket többek között Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra és Hegedűs D. Géza játszotta) a bemutató előtt komoly kihívásokkal nézett szembe a társulat: a díszletet korábbi előadások színpadi kellékeiből állították össze Fehér Miklós vezetésével, a zenei alapokat pedig előre fel kellett venni.

A padlást Dusán dolgozószobájáról mintázták, a varázskönyv terve pedig Rubik Ernő munkája volt.

Bár a bemutatóra végül minden összeállt, a premiert egy kisebb botrány előzte meg: Müller Péter ugyanis – aki a kezdetekkor még a csapat tagja volt – a Madách Színházban belekezdett saját mesemusicaljének megírásába. A Dr. Herz miatt Sztevanovity Dusán plágiumpert indított, amely peren kívüli megegyezéssel zárult. Az eset azonban nem merült a feledés homályába,

A padlás zsémbes házmestere, Témüller úr alakja Müller Péterre utal.

Az 1988. január 29-i premier nem várt sikert hozott, egyes számai (például a Fényév távolság és az Örökre szépek) önmagukban is slágerré váltak, az elmúlt harminchárom évben pedig a Vígszínház mellett az ország szinte összes vidéki kőszínháza műsorra tűzte.

A történet szerint négy szellem csöppen egy poros padlásra, amelyről úgy hiszik, hogy ez az a hely, ahol találkozhatnak a Révésszel. Hamarosan rá kell azonban jönniük, hogy tévedtek. De szerencsére megérkezik a segítség Rádiós személyében, aki Süni és Mamóka segítségével igyekszik megoldást találni a helyzetre. Közben különböző galibákba keverednek, melyek egy részét a padlásra keveredő bűnöző, Barrabás, valamint a mindenben és mindenkiben bűnöst látó Témüller idéz elő.

Fényév távolság:

A darab 20 éves évfordulóján kiadott műsorfüzetben Sztevanovity Dusán így nyilatkozott A padlásról:

„Húsz év múltán bevallom: A padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó T. Müllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek.

Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól, az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben.”

A darab 999. estje is rendhagyó volt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a nézők stream formájában követhették nyomon Rádiós és a szellemek kalandjait.

A padlás 1000. előadása november 20-án lesz a Vígszínházban. További információ a színház oldalán érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.
Zenés színház gyász

Elhunyt Arányi Adrienn

A színésznőt kilencvenhárom éves korában érte a halál – tette közzé megrendülten a hírt egykori színháza, a Budapesti Operettszínház közösségi oldalán.
Zenés színház hír

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó mesterkurzust tart fiatal énekeseknek

A kurzusra november 28. és december 2. között kerül sor, a Benczúr Ház Dísztermében, november 30-án pedig gálakoncerten mutatkoznak be a résztvevők. Az események a nagyközönség számára ingyenesen látogathatók, de a koncert regisztrációköteles.
Zenés színház ajánló

Ismét bemutatják Budaörsön a Koldusoperát

November 24-én újra átélhetjük Bertolt Brecht világhírű alkotását Fehér Balázs Benő újragondolásában. A felújított ellőadás főbb szerepeiben mások mellett Bíró Kriszta, Brasch Bence és Páder Petra látható a Budaörsi Latinovits Színházban.