Zenés színház

Ezredik alkalommal is benépesül a Vígszínház padlása

2021.11.02. 14:00
Ajánlom
Színháztörténeti pillanathoz érkezik a Vígszínház: november 20-án ugyanis a színház ezredik alkalommal tűzi műsorára A padlást.

A padlás Sztevanovity Dusán ötletéből született: a neves dalszövegíró-zeneszerző Presser Gáborral közösen írta meg a darab librettóját 1986 nyarán. Eredetileg nem ezt a művet szerették volna elkészíteni, egy televíziós mesesorozathoz és egy új Zorán-albumhoz készültek dalokat írni. Ezek a tervek akkor végül nem valósultak meg, az alkotógárdához csatlakozott viszont Horváth Péter, aki a darab prózai részeit jegyzi.

Az írás során a szerzők a körülöttük zajló eseményekből is merítettek, egy anekdota szerint a slágerré váló Szilvásgombóc annak emlékére született, hogy Radnóti Zsuzsa édesanyja többször készített az alkotóknak szilvás gombócot.

Később Presser Gábor azt is elárulta, hogy Rádiós szerepét a szerepet sikerre vivő Kaszás Attila írta.

Az első olvasópróbára 1987. november 30-án került sor a Vígszínházban, a rendezői székbe Marton László ült, aki nem először dolgozott együtt a szerzőkkel.

A neves szereplőgárda ellenére (a főbb szerepeket többek között Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra és Hegedűs D. Géza játszotta) a bemutató előtt komoly kihívásokkal nézett szembe a társulat: a díszletet korábbi előadások színpadi kellékeiből állították össze Fehér Miklós vezetésével, a zenei alapokat pedig előre fel kellett venni.

A padlást Dusán dolgozószobájáról mintázták, a varázskönyv terve pedig Rubik Ernő munkája volt.

Bár a bemutatóra végül minden összeállt, a premiert egy kisebb botrány előzte meg: Müller Péter ugyanis – aki a kezdetekkor még a csapat tagja volt – a Madách Színházban belekezdett saját mesemusicaljének megírásába. A Dr. Herz miatt Sztevanovity Dusán plágiumpert indított, amely peren kívüli megegyezéssel zárult. Az eset azonban nem merült a feledés homályába,

A padlás zsémbes házmestere, Témüller úr alakja Müller Péterre utal.

Az 1988. január 29-i premier nem várt sikert hozott, egyes számai (például a Fényév távolság és az Örökre szépek) önmagukban is slágerré váltak, az elmúlt harminchárom évben pedig a Vígszínház mellett az ország szinte összes vidéki kőszínháza műsorra tűzte.

A történet szerint négy szellem csöppen egy poros padlásra, amelyről úgy hiszik, hogy ez az a hely, ahol találkozhatnak a Révésszel. Hamarosan rá kell azonban jönniük, hogy tévedtek. De szerencsére megérkezik a segítség Rádiós személyében, aki Süni és Mamóka segítségével igyekszik megoldást találni a helyzetre. Közben különböző galibákba keverednek, melyek egy részét a padlásra keveredő bűnöző, Barrabás, valamint a mindenben és mindenkiben bűnöst látó Témüller idéz elő.

Fényév távolság:

A darab 20 éves évfordulóján kiadott műsorfüzetben Sztevanovity Dusán így nyilatkozott A padlásról:

„Húsz év múltán bevallom: A padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó T. Müllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek.

Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól, az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben.”

A darab 999. estje is rendhagyó volt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a nézők stream formájában követhették nyomon Rádiós és a szellemek kalandjait.

A padlás 1000. előadása november 20-án lesz a Vígszínházban. További információ a színház oldalán érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában.