Zenés színház

Ezredik alkalommal is benépesül a Vígszínház padlása

2021.11.02. 14:00
Ajánlom
Színháztörténeti pillanathoz érkezik a Vígszínház: november 20-án ugyanis a színház ezredik alkalommal tűzi műsorára A padlást.

A padlás Sztevanovity Dusán ötletéből született: a neves dalszövegíró-zeneszerző Presser Gáborral közösen írta meg a darab librettóját 1986 nyarán. Eredetileg nem ezt a művet szerették volna elkészíteni, egy televíziós mesesorozathoz és egy új Zorán-albumhoz készültek dalokat írni. Ezek a tervek akkor végül nem valósultak meg, az alkotógárdához csatlakozott viszont Horváth Péter, aki a darab prózai részeit jegyzi.

Az írás során a szerzők a körülöttük zajló eseményekből is merítettek, egy anekdota szerint a slágerré váló Szilvásgombóc annak emlékére született, hogy Radnóti Zsuzsa édesanyja többször készített az alkotóknak szilvás gombócot.

Később Presser Gábor azt is elárulta, hogy Rádiós szerepét a szerepet sikerre vivő Kaszás Attila írta.

Az első olvasópróbára 1987. november 30-án került sor a Vígszínházban, a rendezői székbe Marton László ült, aki nem először dolgozott együtt a szerzőkkel.

A neves szereplőgárda ellenére (a főbb szerepeket többek között Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra és Hegedűs D. Géza játszotta) a bemutató előtt komoly kihívásokkal nézett szembe a társulat: a díszletet korábbi előadások színpadi kellékeiből állították össze Fehér Miklós vezetésével, a zenei alapokat pedig előre fel kellett venni.

A padlást Dusán dolgozószobájáról mintázták, a varázskönyv terve pedig Rubik Ernő munkája volt.

Bár a bemutatóra végül minden összeállt, a premiert egy kisebb botrány előzte meg: Müller Péter ugyanis – aki a kezdetekkor még a csapat tagja volt – a Madách Színházban belekezdett saját mesemusicaljének megírásába. A Dr. Herz miatt Sztevanovity Dusán plágiumpert indított, amely peren kívüli megegyezéssel zárult. Az eset azonban nem merült a feledés homályába,

A padlás zsémbes házmestere, Témüller úr alakja Müller Péterre utal.

Az 1988. január 29-i premier nem várt sikert hozott, egyes számai (például a Fényév távolság és az Örökre szépek) önmagukban is slágerré váltak, az elmúlt harminchárom évben pedig a Vígszínház mellett az ország szinte összes vidéki kőszínháza műsorra tűzte.

A történet szerint négy szellem csöppen egy poros padlásra, amelyről úgy hiszik, hogy ez az a hely, ahol találkozhatnak a Révésszel. Hamarosan rá kell azonban jönniük, hogy tévedtek. De szerencsére megérkezik a segítség Rádiós személyében, aki Süni és Mamóka segítségével igyekszik megoldást találni a helyzetre. Közben különböző galibákba keverednek, melyek egy részét a padlásra keveredő bűnöző, Barrabás, valamint a mindenben és mindenkiben bűnöst látó Témüller idéz elő.

Fényév távolság:

A darab 20 éves évfordulóján kiadott műsorfüzetben Sztevanovity Dusán így nyilatkozott A padlásról:

„Húsz év múltán bevallom: A padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó T. Müllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek.

Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól, az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben.”

A darab 999. estje is rendhagyó volt, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a nézők stream formájában követhették nyomon Rádiós és a szellemek kalandjait.

A padlás 1000. előadása november 20-án lesz a Vígszínházban. További információ a színház oldalán érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Vígszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház ajánló

Különleges repertoárdarabok újra az Opera Eiffel Műhelyházában!

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony/ Örkény István–Tóth Péter: Tóték című egyfelvonásosok és a világszerte is ritkán hallható Edgar című Puccini-darab ismét műsoron az Opera Eiffel Műhelyházában.