Zenés színház

Fanyalogtak a bécsiek Dudamel Turandotjára

2016.04.29. 15:19
Ajánlom
Vegyesen fogadta a közönség Gustavo Dudamel bemutatkozását a Bécsi Állami Operaházban, a szenvedélyes stílusáról ismert venezuelai karmestert túlnyomórészt lelkesen ünnepelték a Turandot új bemutatója után, többen viszont pfujoltak.

A fanyalgók szerint a zene olyannyira domináns volt az április 28-i előadás alatt, hogy az már a történet rovására ment. Puccini híres operáját a Bécsi Filharmonikusok játszották a 35 éves, világhírű karnagy vezénylete alatt. Dudamel már többször dolgozott együtt a világ legjobbjai közé tartozó együttessel, a Staatsoperben viszont eddig még nem lépett fel.

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel (Fotó/Forrás: Andrew Eccles)

A Kalafot alakító Yusif Eyvazov barátságos tapsban részesült a kényes ízléséről ismert bécsi közönségtől, soraiban a 38 éves azerbajdzsáni énekes feleségével, Anna Nyetrebko világhírű szopránnal és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az est sztárja a román Anita Hartig volt a rabszolgalány Liú szerepében.

Puccini háromfelvonásos operáját a svájci Marco Arturo Marelli rendezésében mutatták be az osztrák fővárosban. A címszerepet az amerikai Lise Lindstrom énekelte. A Turandot volt Puccini utolsó operája. A darab a szerző 1924-ben bekövetkezett halála miatt befejezetlen maradt, végül egy másik komponista, Franco Alfano egészítette ki.

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Pető Zsuzsa, forrás: Müpa)

A darabot május 12-ig még négyszer játsszák a bécsi operaházban, mindannyiszor Dudamel vezényletével. A venezuelai karnagy azután ugyancsak Ausztriában, a salzburgi pünkösdi játékokon fog fellépni május 13-15. között, a Simón Bolívar Szimfonikus Zenekarral adja elő Leonard Bernstein népszerű West Side Story című musicaljét.

Fiatal kora ellenére Gustavo Dudamelt már évek óta a legkiválóbb karmesterek között emlegetik. Vezényelt már a New York-i Carnegie Hallban, a milánói Scalában, de még a Super Bowl szünetében is. 2017-ben az eddigi legfiatalabb karmesterként ő vezényli majd a bécsi újévi koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.