Zenés színház

Fanyalogtak a bécsiek Dudamel Turandotjára

2016.04.29. 15:19
Ajánlom
Vegyesen fogadta a közönség Gustavo Dudamel bemutatkozását a Bécsi Állami Operaházban, a szenvedélyes stílusáról ismert venezuelai karmestert túlnyomórészt lelkesen ünnepelték a Turandot új bemutatója után, többen viszont pfujoltak.

A fanyalgók szerint a zene olyannyira domináns volt az április 28-i előadás alatt, hogy az már a történet rovására ment. Puccini híres operáját a Bécsi Filharmonikusok játszották a 35 éves, világhírű karnagy vezénylete alatt. Dudamel már többször dolgozott együtt a világ legjobbjai közé tartozó együttessel, a Staatsoperben viszont eddig még nem lépett fel.

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel (Fotó/Forrás: Andrew Eccles)

A Kalafot alakító Yusif Eyvazov barátságos tapsban részesült a kényes ízléséről ismert bécsi közönségtől, soraiban a 38 éves azerbajdzsáni énekes feleségével, Anna Nyetrebko világhírű szopránnal és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az est sztárja a román Anita Hartig volt a rabszolgalány Liú szerepében.

Puccini háromfelvonásos operáját a svájci Marco Arturo Marelli rendezésében mutatták be az osztrák fővárosban. A címszerepet az amerikai Lise Lindstrom énekelte. A Turandot volt Puccini utolsó operája. A darab a szerző 1924-ben bekövetkezett halála miatt befejezetlen maradt, végül egy másik komponista, Franco Alfano egészítette ki.

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Pető Zsuzsa, forrás: Müpa)

A darabot május 12-ig még négyszer játsszák a bécsi operaházban, mindannyiszor Dudamel vezényletével. A venezuelai karnagy azután ugyancsak Ausztriában, a salzburgi pünkösdi játékokon fog fellépni május 13-15. között, a Simón Bolívar Szimfonikus Zenekarral adja elő Leonard Bernstein népszerű West Side Story című musicaljét.

Fiatal kora ellenére Gustavo Dudamelt már évek óta a legkiválóbb karmesterek között emlegetik. Vezényelt már a New York-i Carnegie Hallban, a milánói Scalában, de még a Super Bowl szünetében is. 2017-ben az eddigi legfiatalabb karmesterként ő vezényli majd a bécsi újévi koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András szerint ez a hangköz jellemzi Magyarországot

Schiff András évek óta nem lép fel Magyarországon, de még interjút sem nagyon ad a hazai sajtónak. Az Indexszel most kivételt tett, de csak írásban volt hajlandó válaszolni.
Zenés színház

Nem ért egyet az Operettszínház társulata és a bírálóbizottság a főigazgató személyének kérdésében

A társulat a jelenlegi igazgatót, Lőrinczy Györgyöt támogatja, a bírálóbizottság Kiss B. Atillát látná szívesen az Operettszínház élén. A döntés Kásler Miklós, az Emmi miniszterének kezében van.
Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Klasszikus

Arvo Pärt megkönnyezte a Fesztiválzenekar játékát

A klasszikus zene főpapját meghatotta, ahogyan a Budapesti Fesztiválzenekar és a Cantemus Vegyeskar a Te Deum című művét adta elő szeptember 21-én a Müpában.
Vizuál

Nézegessen gyönyörű japán hullámokat minden mennyiségben!

Kacusika Hokuszai A nagy hullám Kanagawánál című fametszete a világ egyik legtöbb példányban reprodukált műtárgya, de nem előzmény nélküli: az óceán- és hullámábrázolás egy ősi tradíció része volt Japánban, amely Hokuszai halálával sem ért véget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Varsóban, Pozsonyban és Prágában turnézik az Opera

Varsóban, Pozsonyban és Prágában turnézik a Magyar Állami Operaház Janácek Jenufa és Kodály Székely fonó című műveivel hétfőtől szombatig, valamint folytatódik az Operát az Operából! belföldi sorozat is.
Zenés színház hír

Nem ért egyet az Operettszínház társulata és a bírálóbizottság a főigazgató személyének kérdésében

A társulat a jelenlegi igazgatót, Lőrinczy Györgyöt támogatja, a bírálóbizottság Kiss B. Atillát látná szívesen az Operettszínház élén. A döntés Kásler Miklós, az Emmi miniszterének kezében van.
Zenés színház hír

Miklósa Erika és Kolonits Klára a Kolozsvári Magyar Opera új évadában

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolozsvári Magyar Opera, amely továbbra is a ritkán játszott művekre összpontosít. Lesznek neves vendégművészek is.
Zenés színház portré

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Zenés színház london

A brit Királyi Operaház szerint három szó taszítja a nézőiket: a „Királyi”, az „Opera” és a „Ház”

Kulturális és közösségi térré akar válni a londoni Királyi Operaház, amely megújult tereivel és kibővített szolgáltatásaival ezentúl csaknem egész nap nyitva áll majd a nagyközönség előtt.