Zenés színház

Fanyalogtak a bécsiek Dudamel Turandotjára

2016.04.29. 15:19
Ajánlom
Vegyesen fogadta a közönség Gustavo Dudamel bemutatkozását a Bécsi Állami Operaházban, a szenvedélyes stílusáról ismert venezuelai karmestert túlnyomórészt lelkesen ünnepelték a Turandot új bemutatója után, többen viszont pfujoltak.

A fanyalgók szerint a zene olyannyira domináns volt az április 28-i előadás alatt, hogy az már a történet rovására ment. Puccini híres operáját a Bécsi Filharmonikusok játszották a 35 éves, világhírű karnagy vezénylete alatt. Dudamel már többször dolgozott együtt a világ legjobbjai közé tartozó együttessel, a Staatsoperben viszont eddig még nem lépett fel.

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel (Fotó/Forrás: Andrew Eccles)

A Kalafot alakító Yusif Eyvazov barátságos tapsban részesült a kényes ízléséről ismert bécsi közönségtől, soraiban a 38 éves azerbajdzsáni énekes feleségével, Anna Nyetrebko világhírű szopránnal és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az est sztárja a román Anita Hartig volt a rabszolgalány Liú szerepében.

Puccini háromfelvonásos operáját a svájci Marco Arturo Marelli rendezésében mutatták be az osztrák fővárosban. A címszerepet az amerikai Lise Lindstrom énekelte. A Turandot volt Puccini utolsó operája. A darab a szerző 1924-ben bekövetkezett halála miatt befejezetlen maradt, végül egy másik komponista, Franco Alfano egészítette ki.

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Pető Zsuzsa, forrás: Müpa)

A darabot május 12-ig még négyszer játsszák a bécsi operaházban, mindannyiszor Dudamel vezényletével. A venezuelai karnagy azután ugyancsak Ausztriában, a salzburgi pünkösdi játékokon fog fellépni május 13-15. között, a Simón Bolívar Szimfonikus Zenekarral adja elő Leonard Bernstein népszerű West Side Story című musicaljét.

Fiatal kora ellenére Gustavo Dudamelt már évek óta a legkiválóbb karmesterek között emlegetik. Vezényelt már a New York-i Carnegie Hallban, a milánói Scalában, de még a Super Bowl szünetében is. 2017-ben az eddigi legfiatalabb karmesterként ő vezényli majd a bécsi újévi koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egy operettlegenda a József Attila Színház színpadán

Három emblematikus operettet jegyez a magyar színháztörténet: a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát illetve a Csókos asszonyt. Utóbbi Szilágyi László és Zerkovitz Béla örökbecsű műve, ami második éve fut a József Attila Színházban.
Zenés színház opera

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Zenés színház opera

Vajda Gergely Kékszakállút vezényel Palermóban

Schönberg A sors keze című egyfelvonásosát és Bartók Béla Kékszakállúját játssza a palermói Teatro Massimo. Utóbbinak két főszereplője Bretz Gábor és Schöck Atala.
Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.