Zenés színház

Fanyalogtak a bécsiek Dudamel Turandotjára

2016.04.29. 15:19
Ajánlom
Vegyesen fogadta a közönség Gustavo Dudamel bemutatkozását a Bécsi Állami Operaházban, a szenvedélyes stílusáról ismert venezuelai karmestert túlnyomórészt lelkesen ünnepelték a Turandot új bemutatója után, többen viszont pfujoltak.

A fanyalgók szerint a zene olyannyira domináns volt az április 28-i előadás alatt, hogy az már a történet rovására ment. Puccini híres operáját a Bécsi Filharmonikusok játszották a 35 éves, világhírű karnagy vezénylete alatt. Dudamel már többször dolgozott együtt a világ legjobbjai közé tartozó együttessel, a Staatsoperben viszont eddig még nem lépett fel.

Gustavo Dudamel

Gustavo Dudamel (Fotó/Forrás: Andrew Eccles)

A Kalafot alakító Yusif Eyvazov barátságos tapsban részesült a kényes ízléséről ismert bécsi közönségtől, soraiban a 38 éves azerbajdzsáni énekes feleségével, Anna Nyetrebko világhírű szopránnal és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az est sztárja a román Anita Hartig volt a rabszolgalány Liú szerepében.

Puccini háromfelvonásos operáját a svájci Marco Arturo Marelli rendezésében mutatták be az osztrák fővárosban. A címszerepet az amerikai Lise Lindstrom énekelte. A Turandot volt Puccini utolsó operája. A darab a szerző 1924-ben bekövetkezett halála miatt befejezetlen maradt, végül egy másik komponista, Franco Alfano egészítette ki.

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok

Gustavo Dudamel és a Los Angeles-i Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Pető Zsuzsa, forrás: Müpa)

A darabot május 12-ig még négyszer játsszák a bécsi operaházban, mindannyiszor Dudamel vezényletével. A venezuelai karnagy azután ugyancsak Ausztriában, a salzburgi pünkösdi játékokon fog fellépni május 13-15. között, a Simón Bolívar Szimfonikus Zenekarral adja elő Leonard Bernstein népszerű West Side Story című musicaljét.

Fiatal kora ellenére Gustavo Dudamelt már évek óta a legkiválóbb karmesterek között emlegetik. Vezényelt már a New York-i Carnegie Hallban, a milánói Scalában, de még a Super Bowl szünetében is. 2017-ben az eddigi legfiatalabb karmesterként ő vezényli majd a bécsi újévi koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház varázsfuvola

Papagenóból Csubakka lesz ebben a Varázsfuvola-rendezésben

A legtöbbet fecsegő operahős szőrbundát és rózsaszín melllbimbókat kapott a Norvég Nemzeti Opera előadásában. Nézze meg a teljes előadást!
Zenés színház magazin

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Zenés színház opera

Edita Gruberová visszavonul

Utolsó operaelőadására készül a neves szlovák szopránénekesnő, aki a közelmúltban az Erkel Színházban is fellépett.
Zenés színház hír

101 éves korában elhunyt Bán Elemér operaénekes

A művészt a debreceni Csokonai Színház – melynek örökös tagja volt – saját halottjának tekinti.
Zenés színház hír

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.