Zenés színház

Fáy Miklós: Édes kiszámíthatóság

Menjél már
2022.07.07. 12:00
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal két szegedi és két margitszigeti zenés előadást ajánl olvasóink figyelmébe.

Puccini: Tosca

  • július 8., 10. 20:00 Margitszigeti Színház

Nagy újdonságra senki ne számítson, a rendezés a régi, Erkel színházi kaland, pont az fog történni, amit énekelnek, nem értelmeznek újra semmit, aki meghal, az meghal, ki a második, ki a harmadik felvonásban. Édes, boldogító kiszámíthatóság, ahol a rossz megbűnhődik, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát. Hacsak az nem a jutalom, hogy még egy felvonáson át énekelhet. Mert, ha minden igaz, nekünk jutalom lesz, Francesco Merli tényleg jó tenor, Sümegi Eszter meg velünk élő klasszika, még fogjuk mesélni a leszármazottaknak, hogy láttuk őt a Toscában.

További információ ide kattintva! >>>

IMG_6020af-115534.jpg

Jelenet a Toscából (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Lévay-Kunze: Elisabeth

  • július 22., 23. 20:00 Margitszigeti Színház

Tekintve, hogy Lévay Szilveszter is lassan a nyolcvan felé közeledik, nem nagy kockázat kimondani, hogy az Elisabeth a fő műve. Mindenképpen a legjobban sikerült zenés darabja, pedig nem kellett föltalálni hozzá a spanyolviaszt, egyszerűen használni kellett a klasszikusokat. Így lett az Elisabeth amolyan közép-európai Evita, a nő, aki fellázad a környezete ellen, és győz – majdnem győz. Che Guevara helyett a halállal duettezik, Buenos Aires helyett Bécsben pompázik fehér ruhában. Talán mégis a Huffnágel Pistához kellett volna feleségül menni, és nem a Ferenc Jóskához.

További információ ide kattintva! >>>

elisabeth-132607.jpg

Polyák Lilla az Elisabeth címszerepében (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

Gyöngyhajú lány balladája

  • augusztus 6. 21:00 Újszegedi Szabadtéri Színpad

Na végre! Nem azért, hogy végre Omega-musical is lesz, ez gyakorlatilag elkerülhetetlennek látszik, ha van néhány, szerzői-előadói alapon összeköthető sláger, akkor előbb vagy utóbb jön valaki, aki történetet álmodik köré. De végre kiderül, hogy miről is szól a Gyöngyhajú lány. Mert a dalszöveg alapján soha nem tudtam rájönni, hogy mi a cselekmény. Nem kell föl a nap, ezt értem, de akkor jön egy gyöngyhajú lány, és…? Attól kezdve ő világít? Aztán újra fölkel a nap, és a gyöngyhajú lány megtette a kötelességét, a gyöngyhajú lány mehet? És mi van a kis kék elefánttal? Mindenre fény derül, ha addig el nem fárad a nap.

További információ ide kattintva! >>>

gyongyhaju_1-132935.jfif

A Gyöngyhajú lány balladája című előadás jelenete (Fotó/Forrás: ExperiDance)

Verdi: La Traviata

  • július 29., 30. 21:00 Szegedi Szabadtéri Játékok

Mindig csodáltam, hogy ez a cím nem váltja ki a nyelvőrök haragját. Miért nincs szegény éneklő kaméliás hölgynek magyar elnevezése? Nem tudom. Talán így nem kell belegondolni, hogy ki is ez a megtévedt nő. Persze egy ilyen traviata talán kevesebb tapasztalattal rendelkezik, mint egy mai, átlagos fiatal, aki egy kicsit elengedi magát a hétvégeken. Spoiler alert, nem lesz jó vége, ez mégsem a Pretty Woman. Mindenesetre kapaszkodjunk beléjük, nem is a sorsukba, hanem egyáltalán a létükbe. Hogy kiléphetnek a kalandjaikkal a nyilvánosság elé, a csillagok alá. Szeressük az operát, különben Szegedet is elönti a musical, amit szintén szeretünk, miért ne tennénk, de azért mégiscsak a kisebb testvér.

További információ ide kattintva! >>>

DSC_8381-133905.jpg

Kolonits Klára és László Boldizsár a La Traviata című előadás próbáján (Fotó/Forrás: Szabó Luca / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Fejléckép: Kálmándy Mihály és Sümegi Eszter a Toscában (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.