Zenés színház

Fekete rózsa

2008.05.19. 00:00
Ajánlom
Már láthattuk Stravinsky három egyfelvonásosát, Richard Strauss Elektráját és május 31-én valamit június 1-jén a Magyar Operaház idei évadának harmadik – egyben utolsó – operapremierjét is megtekinthetjük. Hogy állnak az Anyegin-előadás előkészületei, miért nevezte Csajkovszkij ezt az operáját inkább lírai jeleneteknek, és miért egy szál fekete rózsa az előadás szimbóluma? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ a ma tartott sajtótájékoztatón.

Az eredeti tervek szerint Zsámbéki Gábor rendezte volna az előadást, de ő egészségügyi okora hivatkozva visszamondta a felkérést. Az új jelölt Anatolij Vasziljev lett volna, aki szintén visszalépett, így Kovalik Balázsra, az Operaház vezető rendezőjére esett a választás. Kovalik és Angelika Höckner (a darab díszlet- és jelmeztervezője) ugyanis már bemutatott egy Anyegin-adaptációt a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon 2004-ben (amely eredetileg 2002-ben a schwerini Mecklenburgisches Staatstheaterbe készült), így a szervezési nehézségek miatti időveszteséget egy, már kész produkció előkészítésével, felfrissítésével valamelyest kompenzálni tudták.

Kovács János is "beugró", mivel a karmesteri pulpitusra Jurij Szimonov állt volna – ha nem mondta volna vissza a felkérést. Kovács először vezényli ezt a művet, amely a zenekar számára technikailag 3-4 próba alatt elsajátítható – mondta. "A mű nehézsége az érzékenységében rejlik, amit nehéz lekövetni. Mind a két szereposztás egészen kiváló, és bár későn kezdtünk hozzá az előkészületeknek, én bízom a szereplők tehetségében és rátermettségében."

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója elmondta, hogy a munkafolyamatokat elnézve biztos az előadás sikerességében, és köszöni az előadóknak, és az alkotóknak, hogy ilyen feszített munkatempóban is helyt állnak. Hozzátette, hogy a ma délelőtt, az Operaház előtt kígyózó sorokat nem ők szervezték, ők csak a jövő évad bérleteit árulják, amelyekből – mint megtudtuk – egy óra alatt 1000 darabot adtak el.

Kovalik Balázs így foglalta össze rendezői koncepcióját: "Csajkovszkij éppen egy bizarr házasságot készült megkötni Miljukovával, amikor az Anyegint komponálta. Lírai jeleneteknek nevezte a darabot, amit a Moszkvai Konzervatórium fiatal tehetségeivel és nem hivatásos operaénekesekkel szeretett volna bemutatni. Ahogy ő fogalmazott egyik levelében: „… nekem nem a Nagy színpad kell a maga rutinjával, feltételeivel, tehetségtelen rendezőivel, értelmetlen, bár pompás díszleteivel, karmester helyett hadonászó gépeivel…” A darab melankólikus, szenvedéssel, bánattal, szomorúsággal teli. Az előadás képi világa egyszerű, szimbolikus, szürreális: ezért fordul elő benne a fekete hó, a fekete lekvár, a fekete leves, és ezért választottuk a fekete rózsát az előadás szimbólumának. A három felvonásból álló darab első részét a zöld szín uralja, a természetesség és a szabadség lehetőségét szimbolizálva, a második felvonásra a bordó és a vörös színek a jellemzőek, utalva az orosz bál kissé erotikus, vérgőzös jellegére, a harmadik pedig a fehér és az arany pompás, ámde rideg világába kalauzol el bennünket. Az operát alkotó jeleneteket Csajkovszkij kénye kedve szerint válogatta össze Puskin művéből, hogy a szereplőkön keresztül elmondjon valamit saját magáról. Az Anyegin egy izgalmas, személyes történet."

(2008. május 31. és június 1. 19:00 - Magyar Állami Operaház: Csajkovszkij: Anyegin; km.: Káldi Kiss András/Molnár Levente (Anyegin), Fekete Attila/Nyári Zoltán (Lenszkij), Bátori Éva/Frankó Tünde (Tatjana), Mester Viktória (Olga), Balatoni Éva/Kukely Júlia (Larina), Kovács Annamária/Takács Tamara (Filipjevna), Fried Péter/Rácz István (Gremin), Vághelyi Gábor/Clementis Tamás (Zareckij), Kóbor Tamás (Triquet); zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij; szövegíró: Puskin nyomán Pjotr Iljics Csajkovszkij, Konsztantyin Sztyepánovics Silovszkij; rend.: Kovalik Balázs; d.-j.: Angelika Höckner; karig.: Szabó Sipos Máté)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.