Zenés színház

Fél órán át ünnepelték Plácido Domingót a Scalában

2019.12.16. 13:55
Ajánlom
Ötven éve debütált a Scalában a neves tenor, aki most feleségével, Martával vágta fel a tortát a milánóiak ünneplése közepette.

Az énekes ugyan persona non grata az Egyesült Államokban, az olasz annál lelkesebben ünnepelték, hogy 50 éve debütált a milánói Scalában. December 15-én a közönség fél órán át ünnepelte a tenort a tiszteletére rendezett gálakoncerten.

A spanyol sztártenor a színpadon egyedül állva, kezében három sárga rózsaszálat tartva énekelte el a közönségnek a No puede ser című áriát, miután a koncert vendégfellépőivel, a kórussal és a zenekarral karöltve már két ráadást is adott.

A 78 éves operaénekest rendkívül meghatotta a fél órán át tartó ováció, amely még a világ leghíresebb operaházai közé tartozó Scalában is ritkaságnak számít. A tapsvihar egy pontján aztán Domingo megcsókolta a színpadot, amelyen 50 éve állt először.

domingo-gala-135258.jpg

Plácido Domingo gálakoncertjének plakátja a Scala bejáratánál (Fotó/Forrás: Facebook)

Domingo huszonnyolc évesen, 1969. december 7-én lépett először a Scala színpadára Verdi Ernani című operájában. Ekkor már bemutatkozott a Metben, a Bécsi Állami Operában és a veronai Arenában, mégis így nyilatkozott:

Amikor a Scala színpadán áll az ember, és végignéz az auditóriumon, nem gondolhat másra, minthogy Mozart idejétől kezdve minden ünnepelt énekes fellépett már itt.

Azóta 22 különböző operában, 135 előadáson lépett fel a házban. Ezenkívül kétszer énekelte Verdi Requiemjét ugyanitt.

A most glorious gala concert in celebration of Maestro Placido Domingo’s 50th anniversary with La Scala Maestro Placido Domingo’s 50th anniversary with Teatro alla Scala was celebrated in the most wonderful way with the Artist of Honor and his colleagues giving a most glorious performance in a gala concert. The music of Macbeth’s dramatic aria "Perfidi!...Pietà, rispetto, amore" preceded Maestro Domingo’s first entrance, but that wouldn’t deter the audience from erupting into thunderous ovations to welcome their beloved artist striding onto stage. Riding on this moving gesture of deep affection and fidelity, Maestro opened the concert with a most amazing rendition of this grand aria, and then went on giving a sensational performance of major scenes as Macbeth, as Posa in “Don Carlo”, and as Conte di Luna in “Il Trovatore”, in partnership with his wonderful colleagues Saioa Hernández, Ferruccio Furlanetto, and Jorge de León, accompanied by the chorus and orchestra of Accademia Teatro alla Scala under the baton of Maestro Evelino Pidò. No scenery was ever necessary – Maestro Domingo himself is all drama. In the Temple of Italian Opera, the music of Verdi was gloriously celebrated by Maestro Domingo’s incomparable artistry, with Maestro’s shuddering beauty of voice, burnished tone, assuring delivery, and his sovereign, almost instinctive mastery of the Verdi style. The ovations at the end of the concert for Maestro seemed would never end. The public only became quiet to listen in total amazement to Maestro singing “No puede ser” a cappella, with so much feeling and so much meaning, before once again bursting into even bigger applauses and louder bravos. “Music is my life,” Maestro always says. Through music, Maestro Domingo communicates and connects with his public. Through music, Maestro Domingo tells who he is. Bravissimo, Maestro! Thank you, dearest Maestro! ---- Video: curtain call highlights ---- “Placido Domingo Gala” with Placido Domingo, Saioa Hernández, Jorge de León, Ferruccio Furlanetto; Evelino Pidò (conductor), Coro e Orchestra dell'Accademia Teatro alla Scala; Teatro alla Scala, December 15, 2019

Posted by Lan Xiao on Sunday, December 15, 2019

 

Domingo hírnevét az utóbbi hónapokban zaklatási botrány árnyékolja be, miután több (majd még több) énekesnő azzal vádolja, hogy visszaélt igazgatói hatalmával San Franciscóban. Az énekes később udvarlásnak nevezte a viselkedést, és hangsúlyozta, nem akart senkit megbántani.

240 éves a milánói Scala

Kapcsolódó

240 éves a milánói Scala

Kétszáznegyven éve, 1778. augusztus 3-án nyitották meg a milánói Scalát, a világ egyik legjelentősebb operaházát. Tudta, hogy itt előbb játszották A csodálatos mandarint, mint Magyarországon?

Tudunk önnek újat mondani a Scaláról?

Tudunk önnek újat mondani a Scaláról?

Világhírű zeneszerzők, karmesterek, énekesek és zenészek sora koptatta a Scala színpadát, és nem kevésbé prominens személyek ültek a nézőtéren is. Vajon akad az alábbiak között újdonság az ön számára?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Könyv

Aki megmutatta nekünk a Tücsökzenét

1900. március 31-én született Miskolcon a költő és műfordító, akit több alkalommal is eltiltottak a publikálástól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.