Zenés színház

Felavatták az Eiffel Műhelyház új próbatermeit

2022.06.13. 14:40
Ajánlom
Csaknem 1400 négyzetméteren terül el az az öt új próbaterem és hat kisebb személyi gyakorló, melyeket az Eiffel Műhelyházban június 10-én adtak át a Magyar Állami Operaház vezetőségének és dolgozóinak jelenlétében.

A Magyar Állami Operaház, megismerve a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új bázis keresése kapcsán felmerült nehézségeit,

2021-ben ajánlotta fel Jókai utcai Zenekari centrumát és rendelkező próbatermét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa számára.

Az OPERA terveiben ennek kapcsán az is szerepelt, hogy további saját próbafunkcióit az Eiffel Műhelyházba koncentrálja. A Kőbányai úti létesítmény megmaradt terei azonban önmagukban nem voltak alkalmasak a felajánlott próbatermek kiváltására, ezért a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség több helyszíni szemlét követően 2021 nyarán 2 milliárd forint forrást biztosított arra, hogy az OPERA megrendelhesse az új próbatermek szerkezetkész kivitelezését. Az Eiffel Műhelyház építésénél már korábban is alkalmazott, „ház a házban” koncepció nyomán kialakított helyiségeket az OPERA költségtakarékos módon, saját anyagainak felhasználásával, saját munkatársai segítségével fejezte be.

A csaknem 1.300 m2-es alapterületen, közel 10 méteres belmagassággal megvalósult öt nagy próbaterem terveit a MATA-DÓR Architektúra készítette, a szerkezetkész kivitelezést az EBH Invest végezte. A speciális padlóburkolatokat, akusztikus falburkolatokat, hangelnyelő álmennyezeteket az OPERA munkatársai gyártották le, helyezték fel, illetve festették ki.

Az Eiffel műhelyházi hagyományokhoz híven az új terek az OPERA megbecsült alkotóinak, korábbi munkatársainak nevét viselik a jövőben.

A Jókai utcai Ferencsik János zenekari próbaterem pótlására jött létre a 324 m2-es Ferencsik János zeneterem, amely az ugyancsak az Eiffel Műhelyházban található Fricsay Ferenc stúdióhoz hasonlóan Arató Éva akusztikai szakértő tervei nyomán jött létre, és amely szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. Ugyancsak a Jókai utcában található Dózsa termet váltja ki a 189 m2-es Mikó András rendpróbaterem, amely a rendelkező próbák korai szakaszában a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé, a próbavezető döntésére bízva, hogy szélességében vagy mélységében fontosabb-e modelleznie az adott produkció színpadképét.

Az Eiffel Műhelyház az OPERA kortárs balettprodukcióinak kizárólagos játszóhelye, ami miatt szükségesnek bizonyult egy melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem

a Magyar Nemzeti Balett számára is. Ez korábban kimaradt az építési projektből, mert csak elégtelen körülmények között lett volna megvalósítható. A 216 m2-es Jan Ciepliński balett gyakorló most ezt a hiányosságot pótolja.

Teremavato-06-OkovacsSzilveszterdrFurjesBalazsesKocsarBalazsfozeneigaFerencsikzeneteremben-fotoBereczValter-133709.jpg

Teremavató az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő, egyenként 270 m2-es háziszínpadok két korábbi terem kapacitásait veszik át, illetve fejlesztik. Az Eiffel Műhelyház közönségforgalmi területén található Hevesi Sándor háziszínpad részbeni kiváltására azért lett szükség, mert az elmúlt évad során az a terem világítástechnikát és 125 fős nézőteret is kapott az Operaház korábbi, újrafelhasznált széksoraiból, s így kamara-előadások és gyermekprogramok népszerű helyszínévé vált. Ugyanakkor szükséges volt az Operaház rekonstrukciójával párhuzamosan megújuló, várhatóan az év végéig elkészülő Hajós utcai 10 szintes egykori Üzemház – jövőben: Simándy épület – területén található egykori háziszínpad kiváltása is, ahová az OPERA gyermekkara kerül majd. (Ennek a teremnek a mérete és belmagassága egyaránt alkalmatlan volt színpadi próbák méretazonos megtartásához.)

A két új tér, a Békés és Szinetár háziszínpad ezzel szemben az Operaház, az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház Bánffy termébe tervezett, épített díszletek befogadására is alkalmas

belmagasságával és külön-külön kiépített kamionbeállóival, díszletkapuival. Mindkét háziszínpad a színpadi próbákkal közel egyenértékű rendpróbák megtartását teszi lehetővé, így rengeteg időt takarít meg az OPERA három nagyszínházi színpadán.

Az öt új nagyszabású próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik: ilyen koncentrált próbakomplexum a világ legnagyobb és leghíresebb operaintézményeiben sem létezik, megfelelő hely hiányában.

Az öt új csoportos próbaterem mellett ugyancsak felavatták a Roubal Rezsőről elnevezett ütőhangszeres gyakorlótermet, a Huszár Klára opera-rendezőnő nevét viselő, raktárként is funkcionáló átjárót, a próbatermeket összekötő, Gela Lajos ügyelőről elnevezett, 72 méter hosszú folyosót, valamint a Tüdős Klára egykori főszabász, tervező emlékére elnevezett vászon-díszlettárolót, amely ugyancsak 72 méteren képes befogadni a zsinórpadlásról lógatott festett háttereket.

Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárát körülölelő függőfolyosóból nyíló tetőtérben további öt személyi gyakorlótermet alakítottak ki az OPERA zenekari és énekkari művészei, valamint magánénekes szólistái számára,

ezek átadására is most került sor.

Teremavato-08-OkovacsSzilveszterdrFozoViragfoig-helyettesesdrFurjesBalazsaHuszarKlaraatjaroban-fotoBereczValter-132904.jpg

Teremavató az Eiffel Műhelyházban (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Ugyanakkor az Óriásraktárban kialakított próbatermek nyomán szükségessé vált a kieső raktárfelület pótlása is.

Ezt az egykori MÁV Északi Járműjavító területén, az Eiffel Műhelyházzal szomszédos ún. Forgóvázcsarnok használatba adásával sikerült megoldani,

ugyancsak a Miniszterelnökség döntése nyomán. Itt alakíthatta ki tehát a dalszínház az OperaDepót. A meglehetősen leromlott állapotban lévő, ám hatalmas, 12.000 m2 összterületű csarnok javítására első körben 500 millió forintot biztosított a Miniszterelnökség, ez a munkák tervezését és megkezdését teszi lehetővé. A több mint egyhektáros csarnok – melynek 25%-át az Eiffel Műhelyház túloldalán található Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hasznosítja majd – tetőzetén naperőmű létesül, amelynek megközelítőleg 150 millió forintos forrását még a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium ítélte meg az OPERA javára. A naperőmű telepítése az OperaDepó tetőszigetelése után indul el, még 2022 során.

A termek átadását követően Ókovács Szilveszter és Fürjes Balázs köszöntötte az OPERA több mint 120 munkatársát, akik – társaikkal együtt –

2020 és 2022 között az Eiffel Műhelyház kivitelezésének befejezésben részt vállaltak, és akik nevét ezentúl büszkeségfal hirdeti az épület előcsarnokának jobb oldalán.

A 2020 márciusában berobbant Covid-járvány és az ennek hatására bevezetett egészségügyi korlátozások miatt munka nélkül maradt a színpadi műszak tekintélyes része. A pandémia első pillanatától kezdve az OPERA vezetése elkötelezett volt amellett, hogy nem leépítésekkel kíván reagálni a vírus megjelenése okozta kihívásokra, és felelős munkaadóként mindvégig segíti 1200 munkavállalója családját is. Munkatársai ezért – a kivitelező levonulása után –

az Eiffel Műhelyház épületének végső kiviteli, belsőépítészeti munkáiban vettek részt az épületfestéstől a burkoláson keresztül a villanyszerelésen át a kertrendezésig,

amelyet egyéb képesítésük és a törvények adta átirányítási lehetőség alapozott meg. Mindennek eredményeként az Eiffel Műhelyház 2021 októberi hivatalos átadásakor már teljes pompájában várhatta az érdeklődőket, ugyanakkor az üzemi területen még csak éppen megindulhatott a most felavatott próbakomplexum kialakítása.

Az Eiffel Műhelyház büszkeségfala köszönet és egyben visszajelzés minden munkatársnak, aki munkájával közvetlenül segítette az OPERA világszínvonalú művészeti komplexumának tökéletesítését. Az OPERA számára fontos érték ez az elkötelezettség és a más szakterületen dolgozó kollégák irányába tanúsított empátia.

Fejléckép: Ókovács Szilveszter Eiffel Műhelyház teremavatóján (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart, a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben kel életre a Margitszigeti Színházban. Michael Kunze és Sylvester Levay művében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható a Margitszigeten.
Zenés színház interjú

Fehér köpeny, kék szakáll – Beszélgetés Kovács Istvánnal

Akár Don Giovanni, Golaud vagy Kékszakállú szerepét, esetleg a június 24-ig látható A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény Don Pippóját énekli Kovács István az OPERA színpadán, karakterformálásában mindig érződik egy olyan analitikus elmélyültség, amely operaénekesi jártasságán túl eredeti, orvosi hivatásának látásmódjából is fakad. De mi módon valósul meg a gyógyítás a színpadon?
Zenés színház hír

Idén is élőben közvetíti a Wagner-napokat a Bartók Rádió

Élőben, egyenesen a Müpából követhetjük az egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvény, a Budapesti Wagner-napok programját a Bartók Rádióban. Június 16. és 19. között A Nibelung gyűrűje, 22-én pedig a záró előadás, a Rienzi is hallható lesz.