Zenés színház

Felföldi Anikó parádés beugrása

2012.03.03. 11:00
Ajánlom
Alig pár óra állt rendelkezésére a művésznőnek, hogy átvegye a játékmesterrel a darab szövegkönyvét, Lehoczky Zsuzsa sajnálatos betegsége miatt ugyanis ő játszotta két alkalommal a Mágnás Miska előadásban a Nagymamát.

Február 11-én két előadáson is Felföldi Anikó helyettesítette Lehoczky Zsuzsát Szirmai Albert Mágnás Miskájában. A beugrás után a körülményekről mesélt: "Az előadás napján délelőtt 11 órakor kaptam a telefont a titkárságról, hogy a Mágnás Miska című előadás Nagymama szerepét el kellene játszanom délután és este. Körülbelül tíz éve, a premieren láttam legutóbb az előadást, és soha nem játszottam ezt a szerepet. Először arra gondoltam, hogy az első előadásig két és fél óra áll rendelkezésemre, tehát nagy bátorság kell ehhez a teljesítményhez. Bátor voltam! Elvállaltam! Természetesen tudtam, hogy segítenem kell, hiszen nem maradhat el két teltházas előadás. Mivel szereplőtársaim éppen úton voltak a színház felé, így a próba nélkülük zajlott. Legfontosabb társaim azok a kollegák - akik bajtársaim voltak abban a csatában, amit beugrásnak hívunk - nélkülük nem tudtam volna felkészülni: ezúton is szeretném megköszönni súgónőnknek, Szilárd Katinak és játékmester barátomnak, Bori Tamásnak azt az áldozatkész munkát, ahogy segítettek nekem! Először megnéztük a Nagymama jeleneteit az eredeti előadásról készült videofelvételen, főleg azok a részletek voltak izgalmasak, amikor a kellékekre is koncentrálni kellett, hiszen az előadás során a Nagymama mindent eltulajdonít, ami a keze ügyébe kerül. Ezután a színpadon az eredeti díszletben lejártunk minden jelenetet."

A nézőket nem érte váratlanul a beugrás, mivel mindkét előadás előtt Kerényi Miklós Gábor főigazgató felkészítette a közönséget arra, hogy Lehoczky Zsuzsa váratlan betegsége miatt "mélybe-ugrás" várható. "Amikor felment a függöny, éreztem színésztársaim segíteni akarását. A közönség nagyszerűen vizsgázott, mert mindvégig drukkolt nekem, tapsolt és a szeretet, ami felém sugárzott erőt adott, hogy az előadás hibátlanul sikerüljön. A második előadáson már boldog voltam, éreztem azt, hogy győztünk! Jól érzem magam, és megsúgom - hogy mint a mesében -, nem is hiszem el, hogy mindez megtörtént velem!" - meséi Felföldi Anikó.

Bori Tamás játékmester is jó szívvel emlékszik vissza a beugrásra: "Éppen a Borban a vigasz...! próbájáról rohantam át egy DVD-vel és a szövegkönyvvel a művésznőhöz, majd a lejáró és szövegező próbák után birtokba vettük a színpadot, ahol egy óra alatt a Nagymama kilenc hosszú jelenetét végigvettük. Természetesen mielőtt színpadra lépett, mindig átbeszéltük, hogy mi fog történni. Felföldi Anikó hihetetlen ügyes volt, azt hiszem, mind a nézőknek, mind nekünk hatalmas élmény volt ez a beugrás."

7D6200B0-81E2-4E01-9E6B-3ADEDB40678A

Cigányszerelem - Faragó András, Lehoczky Zsuzsa - Budapesti Operettszínház

Szerencsére Lehoczky Zsuzsa azóta jól van, a Menyasszonytánc című klezmeroperettben és a Cigányszerelemben újra színpadra is lépett, legközelebb pedig a Lili bárónőben lesz látható március 7-én, ahol Illésházy Agatha grófnő alakítja majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.