Zenés színház

Felföldi Anikó parádés beugrása

2012.03.03. 11:00
Ajánlom
Alig pár óra állt rendelkezésére a művésznőnek, hogy átvegye a játékmesterrel a darab szövegkönyvét, Lehoczky Zsuzsa sajnálatos betegsége miatt ugyanis ő játszotta két alkalommal a Mágnás Miska előadásban a Nagymamát.

Február 11-én két előadáson is Felföldi Anikó helyettesítette Lehoczky Zsuzsát Szirmai Albert Mágnás Miskájában. A beugrás után a körülményekről mesélt: "Az előadás napján délelőtt 11 órakor kaptam a telefont a titkárságról, hogy a Mágnás Miska című előadás Nagymama szerepét el kellene játszanom délután és este. Körülbelül tíz éve, a premieren láttam legutóbb az előadást, és soha nem játszottam ezt a szerepet. Először arra gondoltam, hogy az első előadásig két és fél óra áll rendelkezésemre, tehát nagy bátorság kell ehhez a teljesítményhez. Bátor voltam! Elvállaltam! Természetesen tudtam, hogy segítenem kell, hiszen nem maradhat el két teltházas előadás. Mivel szereplőtársaim éppen úton voltak a színház felé, így a próba nélkülük zajlott. Legfontosabb társaim azok a kollegák - akik bajtársaim voltak abban a csatában, amit beugrásnak hívunk - nélkülük nem tudtam volna felkészülni: ezúton is szeretném megköszönni súgónőnknek, Szilárd Katinak és játékmester barátomnak, Bori Tamásnak azt az áldozatkész munkát, ahogy segítettek nekem! Először megnéztük a Nagymama jeleneteit az eredeti előadásról készült videofelvételen, főleg azok a részletek voltak izgalmasak, amikor a kellékekre is koncentrálni kellett, hiszen az előadás során a Nagymama mindent eltulajdonít, ami a keze ügyébe kerül. Ezután a színpadon az eredeti díszletben lejártunk minden jelenetet."

A nézőket nem érte váratlanul a beugrás, mivel mindkét előadás előtt Kerényi Miklós Gábor főigazgató felkészítette a közönséget arra, hogy Lehoczky Zsuzsa váratlan betegsége miatt "mélybe-ugrás" várható. "Amikor felment a függöny, éreztem színésztársaim segíteni akarását. A közönség nagyszerűen vizsgázott, mert mindvégig drukkolt nekem, tapsolt és a szeretet, ami felém sugárzott erőt adott, hogy az előadás hibátlanul sikerüljön. A második előadáson már boldog voltam, éreztem azt, hogy győztünk! Jól érzem magam, és megsúgom - hogy mint a mesében -, nem is hiszem el, hogy mindez megtörtént velem!" - meséi Felföldi Anikó.

Bori Tamás játékmester is jó szívvel emlékszik vissza a beugrásra: "Éppen a Borban a vigasz...! próbájáról rohantam át egy DVD-vel és a szövegkönyvvel a művésznőhöz, majd a lejáró és szövegező próbák után birtokba vettük a színpadot, ahol egy óra alatt a Nagymama kilenc hosszú jelenetét végigvettük. Természetesen mielőtt színpadra lépett, mindig átbeszéltük, hogy mi fog történni. Felföldi Anikó hihetetlen ügyes volt, azt hiszem, mind a nézőknek, mind nekünk hatalmas élmény volt ez a beugrás."

7D6200B0-81E2-4E01-9E6B-3ADEDB40678A

Cigányszerelem - Faragó András, Lehoczky Zsuzsa - Budapesti Operettszínház

Szerencsére Lehoczky Zsuzsa azóta jól van, a Menyasszonytánc című klezmeroperettben és a Cigányszerelemben újra színpadra is lépett, legközelebb pedig a Lili bárónőben lesz látható március 7-én, ahol Illésházy Agatha grófnő alakítja majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.