Zenés színház

Felföldi Anikó parádés beugrása

2012.03.03. 11:00
Ajánlom
Alig pár óra állt rendelkezésére a művésznőnek, hogy átvegye a játékmesterrel a darab szövegkönyvét, Lehoczky Zsuzsa sajnálatos betegsége miatt ugyanis ő játszotta két alkalommal a Mágnás Miska előadásban a Nagymamát.

Február 11-én két előadáson is Felföldi Anikó helyettesítette Lehoczky Zsuzsát Szirmai Albert Mágnás Miskájában. A beugrás után a körülményekről mesélt: "Az előadás napján délelőtt 11 órakor kaptam a telefont a titkárságról, hogy a Mágnás Miska című előadás Nagymama szerepét el kellene játszanom délután és este. Körülbelül tíz éve, a premieren láttam legutóbb az előadást, és soha nem játszottam ezt a szerepet. Először arra gondoltam, hogy az első előadásig két és fél óra áll rendelkezésemre, tehát nagy bátorság kell ehhez a teljesítményhez. Bátor voltam! Elvállaltam! Természetesen tudtam, hogy segítenem kell, hiszen nem maradhat el két teltházas előadás. Mivel szereplőtársaim éppen úton voltak a színház felé, így a próba nélkülük zajlott. Legfontosabb társaim azok a kollegák - akik bajtársaim voltak abban a csatában, amit beugrásnak hívunk - nélkülük nem tudtam volna felkészülni: ezúton is szeretném megköszönni súgónőnknek, Szilárd Katinak és játékmester barátomnak, Bori Tamásnak azt az áldozatkész munkát, ahogy segítettek nekem! Először megnéztük a Nagymama jeleneteit az eredeti előadásról készült videofelvételen, főleg azok a részletek voltak izgalmasak, amikor a kellékekre is koncentrálni kellett, hiszen az előadás során a Nagymama mindent eltulajdonít, ami a keze ügyébe kerül. Ezután a színpadon az eredeti díszletben lejártunk minden jelenetet."

A nézőket nem érte váratlanul a beugrás, mivel mindkét előadás előtt Kerényi Miklós Gábor főigazgató felkészítette a közönséget arra, hogy Lehoczky Zsuzsa váratlan betegsége miatt "mélybe-ugrás" várható. "Amikor felment a függöny, éreztem színésztársaim segíteni akarását. A közönség nagyszerűen vizsgázott, mert mindvégig drukkolt nekem, tapsolt és a szeretet, ami felém sugárzott erőt adott, hogy az előadás hibátlanul sikerüljön. A második előadáson már boldog voltam, éreztem azt, hogy győztünk! Jól érzem magam, és megsúgom - hogy mint a mesében -, nem is hiszem el, hogy mindez megtörtént velem!" - meséi Felföldi Anikó.

Bori Tamás játékmester is jó szívvel emlékszik vissza a beugrásra: "Éppen a Borban a vigasz...! próbájáról rohantam át egy DVD-vel és a szövegkönyvvel a művésznőhöz, majd a lejáró és szövegező próbák után birtokba vettük a színpadot, ahol egy óra alatt a Nagymama kilenc hosszú jelenetét végigvettük. Természetesen mielőtt színpadra lépett, mindig átbeszéltük, hogy mi fog történni. Felföldi Anikó hihetetlen ügyes volt, azt hiszem, mind a nézőknek, mind nekünk hatalmas élmény volt ez a beugrás."

7D6200B0-81E2-4E01-9E6B-3ADEDB40678A

Cigányszerelem - Faragó András, Lehoczky Zsuzsa - Budapesti Operettszínház

Szerencsére Lehoczky Zsuzsa azóta jól van, a Menyasszonytánc című klezmeroperettben és a Cigányszerelemben újra színpadra is lépett, legközelebb pedig a Lili bárónőben lesz látható március 7-én, ahol Illésházy Agatha grófnő alakítja majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)