Zenés színház

Félórás figyelmeztető sztrájk az Operában

2006.05.19. 00:00
Ajánlom
"2006. május 19-én Főigazgató úrral telefonon történt megbeszélés alapján ki lehet jelenteni, hogy a sztrájkbizottság által szorgalmazott egyeztetések továbbra sem kezdődnek meg. Ezért közölni kívánjuk, hogy május 20-án, A nürnbergi mesterdalnokok előadás kezdése előtt az Operaház dolgozói fél óra figyelmeztető sztrájkot tartanak."

Ez olvasható a Magyar Állami Operaház sztrájkbizottsága és a szakszervezet képviselete által ma délelőtt a Magyar Állami Operaház főigazgatójához eljuttatott nyilatkozatban, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül, teljes terjedelmében közlünk.

NYILATKOZAT

A Magyar Állami Operaház művészeit és más munkavállalóit képviselő, a több mint 700 tagot számláló, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetéhez tartozó munkahelyi szakszervezet által megalakított sztrájkbizottság 2006. május 18-án felújította működését, és a munkáltatóval egyeztetést kezdeményezett.

A sztrájkbizottság az alábbiakban a nyilvánosság számára is összegzi álláspontját és követeléseit:

1. A Magyar Állami Operaház főigazgatója mint munkáltató súlyosan megsértette a jogszabályokban előírt kötelezettségeit azzal, hogy nem folytatott egyeztetést a szakszervezettel, illetve a közalkalmazotti tanáccsal olyan alapvető, a munkavállalók munkakörülményeit meghatározó dokumentumokról, mint az intézmény alapító okiratának tervezete, az intézmény szervezeti és működési szabályzata, és az ún. modernizációs program. A sztrájkbizottság ezért felszólítja a munkáltatót: haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a fent jelzett dokumentumokról.

2. A sztrájkbizottság támogat minden olyan törekvést, amely az ország legnagyobb és meghatározó jelentőségű művészeti intézményének modernizálását célozza, amennyiben a folyamat végeredményeként biztosítottak a magas színvonalú művészi munka, valamint az opera és a balett iránt érdeklődő közönség igényei maradéktalan kiszolgálásának feltételei. A sztrájkbizottság azzal is tisztában van, hogy minden változásnak, átalakulásnak az eredmények érdekében lehetnek hátrányos intézkedései, sőt vesztesei. Azonban a sztrájkbizottság leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy modernizációnak vagy korszerűsítésnek nevezzenek olyan intézkedéseket, amelyek csupán a művészi munka ellehetetlenítését helyezik kilátásba az előadásszámok drasztikus csökkentésével, illetve pusztán munkahelyek megszüntetésével, létszámcsökkentéssel kívánnak gazdálkodási látszateredményeket felmutatni. A sztrájkbizottság ezért felszólítja a munkáltatót: haladéktalanul vonja vissza azokat az intézkedéseit, amelyek az előadásszámok drasztikus csökkenésével, illetve létszámcsökkentéssel járnak, valamint ne hozzon semmilyen további olyan intézkedést, amely az ún. modernizációs program végrehajtására vonatkozó miniszteri utasításban foglaltakra hivatkozik.

A sztrájkbizottság a vezetési és gazdálkodási válságok miatt hosszú évek óta zaklatott körülmények között tevékenykedő művészek és más munkavállalók alábbi, egyszerű kívánságának teljesülését kívánja elő segíteni akkor, amikor a jog határozottabb eszközének, a sztrájknak alkalmazását helyezi kilátásba.

A Magyar Állami Operaház művészei és más dolgozói nyugodt körülmények között, a legjobb tudásuk szerint szeretnék azt tenni, ami a hivatásuk: a közönség, egyben a magyar kultúra és művészet magas színvonalú szolgálata.

Budapest, 2006. május 19.

A Magyar Állami Operaház sztrájkbizottsága és a szakszervezet képviseletében:

Rotter Oszkár
elnök

A Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsa álláspontja szerint a jogszabályok betartása és a munkahelyi béke elősegítése mindenki kötelezettsége.

Rácz István
elnök

Aláírva a sztrájkbizottság tagjai által (Rotter Oszkár elnök, Derecskei Zsolt magánénekes, Farkas János világosító, Kovács Miklós zenekari művész, Vasadi Balogh Miklós énekkari művész)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.