Zenés színház

Félórás figyelmeztető sztrájk az Operában

2006.05.19. 00:00
Ajánlom
"2006. május 19-én Főigazgató úrral telefonon történt megbeszélés alapján ki lehet jelenteni, hogy a sztrájkbizottság által szorgalmazott egyeztetések továbbra sem kezdődnek meg. Ezért közölni kívánjuk, hogy május 20-án, A nürnbergi mesterdalnokok előadás kezdése előtt az Operaház dolgozói fél óra figyelmeztető sztrájkot tartanak."

Ez olvasható a Magyar Állami Operaház sztrájkbizottsága és a szakszervezet képviselete által ma délelőtt a Magyar Állami Operaház főigazgatójához eljuttatott nyilatkozatban, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül, teljes terjedelmében közlünk.

NYILATKOZAT

A Magyar Állami Operaház művészeit és más munkavállalóit képviselő, a több mint 700 tagot számláló, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetéhez tartozó munkahelyi szakszervezet által megalakított sztrájkbizottság 2006. május 18-án felújította működését, és a munkáltatóval egyeztetést kezdeményezett.

A sztrájkbizottság az alábbiakban a nyilvánosság számára is összegzi álláspontját és követeléseit:

1. A Magyar Állami Operaház főigazgatója mint munkáltató súlyosan megsértette a jogszabályokban előírt kötelezettségeit azzal, hogy nem folytatott egyeztetést a szakszervezettel, illetve a közalkalmazotti tanáccsal olyan alapvető, a munkavállalók munkakörülményeit meghatározó dokumentumokról, mint az intézmény alapító okiratának tervezete, az intézmény szervezeti és működési szabályzata, és az ún. modernizációs program. A sztrájkbizottság ezért felszólítja a munkáltatót: haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a fent jelzett dokumentumokról.

2. A sztrájkbizottság támogat minden olyan törekvést, amely az ország legnagyobb és meghatározó jelentőségű művészeti intézményének modernizálását célozza, amennyiben a folyamat végeredményeként biztosítottak a magas színvonalú művészi munka, valamint az opera és a balett iránt érdeklődő közönség igényei maradéktalan kiszolgálásának feltételei. A sztrájkbizottság azzal is tisztában van, hogy minden változásnak, átalakulásnak az eredmények érdekében lehetnek hátrányos intézkedései, sőt vesztesei. Azonban a sztrájkbizottság leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy modernizációnak vagy korszerűsítésnek nevezzenek olyan intézkedéseket, amelyek csupán a művészi munka ellehetetlenítését helyezik kilátásba az előadásszámok drasztikus csökkentésével, illetve pusztán munkahelyek megszüntetésével, létszámcsökkentéssel kívánnak gazdálkodási látszateredményeket felmutatni. A sztrájkbizottság ezért felszólítja a munkáltatót: haladéktalanul vonja vissza azokat az intézkedéseit, amelyek az előadásszámok drasztikus csökkenésével, illetve létszámcsökkentéssel járnak, valamint ne hozzon semmilyen további olyan intézkedést, amely az ún. modernizációs program végrehajtására vonatkozó miniszteri utasításban foglaltakra hivatkozik.

A sztrájkbizottság a vezetési és gazdálkodási válságok miatt hosszú évek óta zaklatott körülmények között tevékenykedő művészek és más munkavállalók alábbi, egyszerű kívánságának teljesülését kívánja elő segíteni akkor, amikor a jog határozottabb eszközének, a sztrájknak alkalmazását helyezi kilátásba.

A Magyar Állami Operaház művészei és más dolgozói nyugodt körülmények között, a legjobb tudásuk szerint szeretnék azt tenni, ami a hivatásuk: a közönség, egyben a magyar kultúra és művészet magas színvonalú szolgálata.

Budapest, 2006. május 19.

A Magyar Állami Operaház sztrájkbizottsága és a szakszervezet képviseletében:

Rotter Oszkár
elnök

A Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsa álláspontja szerint a jogszabályok betartása és a munkahelyi béke elősegítése mindenki kötelezettsége.

Rácz István
elnök

Aláírva a sztrájkbizottság tagjai által (Rotter Oszkár elnök, Derecskei Zsolt magánénekes, Farkas János világosító, Kovács Miklós zenekari művész, Vasadi Balogh Miklós énekkari művész)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.