Zenés színház

Fesztivál straussi ékkövekkel

2014.05.22. 22:33
Ajánlom
Nagy erőpróbát jelent az Operaháznak a Richard Strauss hat operáját műsorra tűző május 25-én kezdődő Strauss150 Fesztivál - mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, aki szerint a világon egyedülálló sorozattal tisztelegnek a 150 éve született német komponista életműve előtt.

"A fesztivállal csúcsra járatja magát egy olyan intézmény, amely méretre ugyan nemzetközi összehasonlításban is nagy, finanszírozását tekintve viszont messze elmarad a nagy nyugati dalszínházak mögött" - fogalmazott Ókovács Szilveszter a június 11-ig tartó fesztivál részleteit ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató szerint a straussi életmű hat legfontosabb operáját - A rózsalovagot, a Salomét, az Arabellát, az Ariadné Naxosbant, az Elektrát és magyarországi bemutatóként Az árnyék nélküli asszonyt - tűzte műsorra az Operaház, neves karmestereket, rendezőket, valamint hazai és külföldi sztárénekeseket felvonultatva. Ókovács Szilveszter a fesztivál "ékkövének" nevezte Az árnyék nélküli asszony magyarországi premierjét, amelyet már évek óta terveztek.

Halász Péter, a bemutató karmestere - aki addigi megbízott főzeneigazgatói státusza helyett május 15. óta az Operaház főzeneigazgatójaként folytathatja munkáját 2018. július 30-ig -, úgy vélte: Strauss zeneszerzői eszköztárának tejes birtokában monumentális művet komponált, amely ugyanakkor tele van "intim és kamarazenei pillanatokkal". A német zeneszerző a "romantikus hangszertechnika összes csínját-bínját kihasználja, próbára téve a zenészek szólisztikus tudását" - tette hozzá. Halász Péter kiemelte az öt főszereplő - Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Komlósi Ildikó, Kovácsházi István és Heiko Trinsinger - egyedülálló énektudását is.

Szikora János rendező emlékeztetett arra, hogy Strauss az opera megírását az első világháború előtt kezdte el, és csak jóval a világégés után, 1927-ben készült el végleg a partitúrával. "A világháború élménye is tükröződik abban, hogy a darab mélységes poklokat mutat meg, ugyanakkor állandóan fölcsillantja a reményt is" - mondta. Úgy vélte, az opera tartalma mérhetetlenül gazdag, lényege azonban a nő és férfi találkozásának és hiteles kapcsolatának fölmagasztalása, ami a szövegíró Hugo von Hofmannsthal szerint az egyetlen remény, amely az embert képes kivezetni a pokolból. Ez az üzenet érvényes volt az első világháború után, és érvényes ma is - mutatott rá Szikora János.

Zoób Kati jelmeztervező kifejtette: kortárs szemmel fogalmazta meg a ruhákat, ugyanakkor igyekezett meríteni az 1920-as évektől napjainkig ívelő teljes divattörténetből. "A jelmezekben markánsan különválik az égi és földi világ, az egész kicsit meseszerű, eltúlzottan illusztratív" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy nagy segítség volt neki "az erőteljes rendezői vonalvezetés".

A Strauss-fesztivál keretében június 9-én szimfonikus estet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Pinchas Steinberg vezényletével. Az együttes elnök-karnagya elmondta: a hangverseny programját a komponista életművének különböző szakaszaiból válogatták össze, elhangzik többek között a Négy utolsó ének és az Imigyen szól a Zarathustra.

A sajtótájékoztatón az Arabella címszerepét alakító Raimondi Ildikó, a bécsi Staatsoper énekese is részt vett. "Nagyon boldog vagyok, hogy Budapesten énekelhetem az Arabellát, egy nagyon összeszokott társulattal dolgozhatom együtt. A pályámon a német operákra koncentrálok, különösen Mozartra, de lassan elindultam Richard Strauss felé is" - mondta. A Strauss150 Fesztiválon fellépő további külföldi énekesek közé tartozik Kurt Rydl, Nadja Michael, Jürgen Sacher, Julia Novikova, Thomas Piffka, Franz Tscherne és Ricarda Merbeth, a magyar énekesek közül mások mellett Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor. A dirigensek közül Halász Péter és Pinchas Steinberg mellett Héja Domonkos, Jun Märkl, Günther Neuhold és Stefan Soltész lép színpadra.

A fesztivált kiegészítő kísérőrendezvényekkel is készül az Operaház: Richard Strauss az Operaházban címmel emlékkiállítást rendeznek, útnak indul az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program, és felavatják Strauss mellszobrát a dalszínház Andrássy úti épületében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.