Zenés színház

Fesztivál straussi ékkövekkel

2014.05.22. 22:33
Ajánlom
Nagy erőpróbát jelent az Operaháznak a Richard Strauss hat operáját műsorra tűző május 25-én kezdődő Strauss150 Fesztivál - mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, aki szerint a világon egyedülálló sorozattal tisztelegnek a 150 éve született német komponista életműve előtt.

"A fesztivállal csúcsra járatja magát egy olyan intézmény, amely méretre ugyan nemzetközi összehasonlításban is nagy, finanszírozását tekintve viszont messze elmarad a nagy nyugati dalszínházak mögött" - fogalmazott Ókovács Szilveszter a június 11-ig tartó fesztivál részleteit ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató szerint a straussi életmű hat legfontosabb operáját - A rózsalovagot, a Salomét, az Arabellát, az Ariadné Naxosbant, az Elektrát és magyarországi bemutatóként Az árnyék nélküli asszonyt - tűzte műsorra az Operaház, neves karmestereket, rendezőket, valamint hazai és külföldi sztárénekeseket felvonultatva. Ókovács Szilveszter a fesztivál "ékkövének" nevezte Az árnyék nélküli asszony magyarországi premierjét, amelyet már évek óta terveztek.

Halász Péter, a bemutató karmestere - aki addigi megbízott főzeneigazgatói státusza helyett május 15. óta az Operaház főzeneigazgatójaként folytathatja munkáját 2018. július 30-ig -, úgy vélte: Strauss zeneszerzői eszköztárának tejes birtokában monumentális művet komponált, amely ugyanakkor tele van "intim és kamarazenei pillanatokkal". A német zeneszerző a "romantikus hangszertechnika összes csínját-bínját kihasználja, próbára téve a zenészek szólisztikus tudását" - tette hozzá. Halász Péter kiemelte az öt főszereplő - Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Komlósi Ildikó, Kovácsházi István és Heiko Trinsinger - egyedülálló énektudását is.

Szikora János rendező emlékeztetett arra, hogy Strauss az opera megírását az első világháború előtt kezdte el, és csak jóval a világégés után, 1927-ben készült el végleg a partitúrával. "A világháború élménye is tükröződik abban, hogy a darab mélységes poklokat mutat meg, ugyanakkor állandóan fölcsillantja a reményt is" - mondta. Úgy vélte, az opera tartalma mérhetetlenül gazdag, lényege azonban a nő és férfi találkozásának és hiteles kapcsolatának fölmagasztalása, ami a szövegíró Hugo von Hofmannsthal szerint az egyetlen remény, amely az embert képes kivezetni a pokolból. Ez az üzenet érvényes volt az első világháború után, és érvényes ma is - mutatott rá Szikora János.

Zoób Kati jelmeztervező kifejtette: kortárs szemmel fogalmazta meg a ruhákat, ugyanakkor igyekezett meríteni az 1920-as évektől napjainkig ívelő teljes divattörténetből. "A jelmezekben markánsan különválik az égi és földi világ, az egész kicsit meseszerű, eltúlzottan illusztratív" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy nagy segítség volt neki "az erőteljes rendezői vonalvezetés".

A Strauss-fesztivál keretében június 9-én szimfonikus estet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Pinchas Steinberg vezényletével. Az együttes elnök-karnagya elmondta: a hangverseny programját a komponista életművének különböző szakaszaiból válogatták össze, elhangzik többek között a Négy utolsó ének és az Imigyen szól a Zarathustra.

A sajtótájékoztatón az Arabella címszerepét alakító Raimondi Ildikó, a bécsi Staatsoper énekese is részt vett. "Nagyon boldog vagyok, hogy Budapesten énekelhetem az Arabellát, egy nagyon összeszokott társulattal dolgozhatom együtt. A pályámon a német operákra koncentrálok, különösen Mozartra, de lassan elindultam Richard Strauss felé is" - mondta. A Strauss150 Fesztiválon fellépő további külföldi énekesek közé tartozik Kurt Rydl, Nadja Michael, Jürgen Sacher, Julia Novikova, Thomas Piffka, Franz Tscherne és Ricarda Merbeth, a magyar énekesek közül mások mellett Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor. A dirigensek közül Halász Péter és Pinchas Steinberg mellett Héja Domonkos, Jun Märkl, Günther Neuhold és Stefan Soltész lép színpadra.

A fesztivált kiegészítő kísérőrendezvényekkel is készül az Operaház: Richard Strauss az Operaházban címmel emlékkiállítást rendeznek, útnak indul az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program, és felavatják Strauss mellszobrát a dalszínház Andrássy úti épületében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Tánc

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Klasszikus

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Így ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár

Nagyszabású koncerttel ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár. A Cotton Club Singers egykori tagja, aki azóta operaénekes, 2020. január 6-án számos vendéggel lép fel a fővárosi Erkel Színházban.
Zenés színház cinefest

Pavarotti özvegye Miskolcra jön a férjéről szóló film díszbemutatójára

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is ellátogat az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének gálájára a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.
Zenés színház opera

Puccini-bemutató készül Szegeden

Október 11-től láthatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban Giacomo Puccini két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit Göttinger Pál rendezésében.
Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.
Zenés színház videó

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.