Zenés színház

Fesztivál straussi ékkövekkel

2014.05.22. 22:33
Ajánlom
Nagy erőpróbát jelent az Operaháznak a Richard Strauss hat operáját műsorra tűző május 25-én kezdődő Strauss150 Fesztivál - mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, aki szerint a világon egyedülálló sorozattal tisztelegnek a 150 éve született német komponista életműve előtt.

"A fesztivállal csúcsra járatja magát egy olyan intézmény, amely méretre ugyan nemzetközi összehasonlításban is nagy, finanszírozását tekintve viszont messze elmarad a nagy nyugati dalszínházak mögött" - fogalmazott Ókovács Szilveszter a június 11-ig tartó fesztivál részleteit ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató szerint a straussi életmű hat legfontosabb operáját - A rózsalovagot, a Salomét, az Arabellát, az Ariadné Naxosbant, az Elektrát és magyarországi bemutatóként Az árnyék nélküli asszonyt - tűzte műsorra az Operaház, neves karmestereket, rendezőket, valamint hazai és külföldi sztárénekeseket felvonultatva. Ókovács Szilveszter a fesztivál "ékkövének" nevezte Az árnyék nélküli asszony magyarországi premierjét, amelyet már évek óta terveztek.

Halász Péter, a bemutató karmestere - aki addigi megbízott főzeneigazgatói státusza helyett május 15. óta az Operaház főzeneigazgatójaként folytathatja munkáját 2018. július 30-ig -, úgy vélte: Strauss zeneszerzői eszköztárának tejes birtokában monumentális művet komponált, amely ugyanakkor tele van "intim és kamarazenei pillanatokkal". A német zeneszerző a "romantikus hangszertechnika összes csínját-bínját kihasználja, próbára téve a zenészek szólisztikus tudását" - tette hozzá. Halász Péter kiemelte az öt főszereplő - Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Komlósi Ildikó, Kovácsházi István és Heiko Trinsinger - egyedülálló énektudását is.

Szikora János rendező emlékeztetett arra, hogy Strauss az opera megírását az első világháború előtt kezdte el, és csak jóval a világégés után, 1927-ben készült el végleg a partitúrával. "A világháború élménye is tükröződik abban, hogy a darab mélységes poklokat mutat meg, ugyanakkor állandóan fölcsillantja a reményt is" - mondta. Úgy vélte, az opera tartalma mérhetetlenül gazdag, lényege azonban a nő és férfi találkozásának és hiteles kapcsolatának fölmagasztalása, ami a szövegíró Hugo von Hofmannsthal szerint az egyetlen remény, amely az embert képes kivezetni a pokolból. Ez az üzenet érvényes volt az első világháború után, és érvényes ma is - mutatott rá Szikora János.

Zoób Kati jelmeztervező kifejtette: kortárs szemmel fogalmazta meg a ruhákat, ugyanakkor igyekezett meríteni az 1920-as évektől napjainkig ívelő teljes divattörténetből. "A jelmezekben markánsan különválik az égi és földi világ, az egész kicsit meseszerű, eltúlzottan illusztratív" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy nagy segítség volt neki "az erőteljes rendezői vonalvezetés".

A Strauss-fesztivál keretében június 9-én szimfonikus estet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Pinchas Steinberg vezényletével. Az együttes elnök-karnagya elmondta: a hangverseny programját a komponista életművének különböző szakaszaiból válogatták össze, elhangzik többek között a Négy utolsó ének és az Imigyen szól a Zarathustra.

A sajtótájékoztatón az Arabella címszerepét alakító Raimondi Ildikó, a bécsi Staatsoper énekese is részt vett. "Nagyon boldog vagyok, hogy Budapesten énekelhetem az Arabellát, egy nagyon összeszokott társulattal dolgozhatom együtt. A pályámon a német operákra koncentrálok, különösen Mozartra, de lassan elindultam Richard Strauss felé is" - mondta. A Strauss150 Fesztiválon fellépő további külföldi énekesek közé tartozik Kurt Rydl, Nadja Michael, Jürgen Sacher, Julia Novikova, Thomas Piffka, Franz Tscherne és Ricarda Merbeth, a magyar énekesek közül mások mellett Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor. A dirigensek közül Halász Péter és Pinchas Steinberg mellett Héja Domonkos, Jun Märkl, Günther Neuhold és Stefan Soltész lép színpadra.

A fesztivált kiegészítő kísérőrendezvényekkel is készül az Operaház: Richard Strauss az Operaházban címmel emlékkiállítást rendeznek, útnak indul az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program, és felavatják Strauss mellszobrát a dalszínház Andrássy úti épületében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Színház

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Klasszikus

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Legyünk rá büszkék, és soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk!”

Molnár Levente – a nemcsak itthon, de világszerte is ismert és népszerű bariton – nem először alakítja egyik legjelentősebb nemzeti operánk, a Bánk bán címszerepét. Ezúttal augusztus 19-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Co-Opera 2020-as bemutatójában, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila által rendezett produkcióban kelti majd életre a magyar történelem egyik legismertebb alakját. Az operaénekessel a közelgő premier kapcsán többek között arról is beszélgettünk, mennyire érzi közel magához a kősziklaként helytálló, hazájához és királyához hűséges nemes karakterét.
Zenés színház musical

Hallgass bele a Diana-musicalbe!

A Diana hercegnő életéről szóló musicalt a hivatalos Broadway-bemutató előtt levetíti a Netflix streamingszolgáltató.
Zenés színház interjú

Ősanya és végzetasszony – Interjú Gál Erika operaénekessel

Gál Erika mindkét karaktert elsőrendűen hozza, azonban az egyik sokkal közelebb áll hozzá. Beszélgetésünkben azt is elmondta, melyik. Az operaénekes azt is bevallotta, hogy keveset ácsingózik az újságírók figyelmére. Ezt azonban egyáltalán nem bánja.
Zenés színház interjú

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.