Zenés színház

Fesztiválpéldák

2009.05.18. 16:33
Ajánlom
Egy igazi fesztiválnak az a küldetése, hogy inspirálja és új projektek kezdeményezésére késztesse a művészeket - ez volt az idei European Atelier for Young Festival Managers konferencia mottója.

Az Európai Fesztiválszövetség által szervezett European Atelier for Young Festival Managers - mely mentoraként Hugo de Greef-et az Európai Fesztiválszövetség volt főtitkárát, Rose Fentont, a Londoni Nemzetközi Színházfesztivál alapítóját, Bernard Faivre d'Arcier-t az Avignoni Fesztivál volt igazgatóját, és Nele Hertlinget, a Soul for Europe stratégiai csoport tagját tartja számon - idén Várnában került megrendezésre. A műhelykonferencia a nemzetközi fesztiválokra, a művészek és fesztiválok kapcsolatára, a művészek fesztivál-identitásformáló szerepére, a kortárs programok bemutatásának kockázatára és a fesztiválra, mint az alkotás és innováció platformjára helyezte ugyanis a hangsúlyt. A hatnapos konferencián idén előadóként vett részt Havas Ágnes, az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval igazgatója, Somogyi Dóra pedig a Müpa delegáltja volt.

Az idei Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval második fordulójára május 29-30-án kerül sor Szegeden, ahol az operák rendezői - Alföldi Róbert, Bagó Bertalan, Nadine Duffaut, Telihay Péter és Marek Weiss - dolgoznak majd a versenyzőkkel, hogy kiválasszák a szerepgyőzteseket. Ebben az etapban a rendezőkön és partner operaházak képviselőin kívül részt vesz David Alagna, a debreceni Csokonai Színház produkciójában készülő Egy halálraítélt utolsó napja szerzője is. A világhírű tenor, Roberto Alagna szövegkönyvéből készült darabot rangos francia kreatív alkotócsapat közreműködésével Nadine Duffaut rendezi majd Debrecenben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.