Zenés színház

Fidelio Klasszik: Balázs Elemér és Malek Andrea

2015.12.18. 16:25
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának december 19-i adásában megszólal még Kádár Edit és Szemző Klára is.

A Balázs Elemér Group 15. jubileuma alkalmából gyönyörű könyv és CD jelent meg, amelyek címe Örök szerelem. Az interjúkötet szerzője Somogyvári Péter jazz-szakíró, aki a zenekar tagjai mellett a műfaj számos hazai kiválóságát megszólaltatta, de ez az interjúkötet egyedülállóan átfogó. A CD-n olyan emlékezetes szerzemények hallhatók, mint a Desire vagy a Together Alone. A megszokottól eltérő hangszereléseket Balázs József zongorista készítette; a korongon szerzőkét Balázs Elemér fia, a mindössze 14 éves ifj. Balázs Elemér is szerepel. Utóbbiról Pat Metheny, a világ egyik legjobb gitárosa írt elismerő szavakat a CD-ajánlójában. A Balázs Elemér Groupban a Balázs-testvérek mellett Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán énekes, Komjáti Áron gitáros, Lakatos Pecek Krisztián nagybőgős és Czibere József ütőhangszeres muzsikus szerepel. A BEG szeretné fennállását és a könyv megjelenését is megünnepelni, mégpedig december 21-én a Müpa Fesztivál Színházában. A jubileumi lemezt 2016. március 23-án mutatja majd be a zenekar a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként egyaránt meghatározó alakja a magyar jazzéletnek. Játszott a No-Spa zenekarban, a Trio Midnightban, a Creative Art Ensemble-ban és az East Gipsy Bandben is, számos nemzetközi fesztiválon vett részt, dolgozott Pat Methenyvel és Al Jarreau-val. Többek között arról is kérdeztük, hogy a műfajban ki volt a legnagyobb hatással rá mint zeneszerzőre és zenészre; mit tanulhat az ember a külföldi jazzéletből, illetve mi az, ami itthon hiányzik és mi az, ami itthon minden országhoz képest egyedülálló.

Balázs Elemér

Balázs Elemér

A Klasszik Rádió 92.1 és az Óbudai Danubia Zenekar a karácsony előtti utolsó vasárnapon, december 20-án rendezi meg ünnepekre hangoló koncertjét számos népszerű klasszikussal és közreműködő fellépővel. A Klasszikus Karácsony koncerten az évszakhoz és ünnephez kapcsolódó legkedveltebb klasszikus dallamok csendülnek fel az Óbudai Danubia zenekar előadásban, Hámori Máté vezényletével a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az aranyvasárnapi program a barokk dallamoktól a filmzenékig sokszínű zenei élményt kínál a közönségnek. Az est háziasszonya Malek Andrea, fellépnek Éliás Gyula Jr. énekes, Bodor János hegedűművész, a Magyar Nemzeti Balett szólistái, a Vox Humana Énekkar Sándor Bence vezetésével, valamint az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével. Az ünnepi koncerten hallhatják Bach Karácsonyi oratóriumának részleteit, Vivaldi Négy évszak című ciklusából a Tél is felcsendül, ahogyan Händel Messiás című oratóriumának részlete is. A tél hangulatát idézi meg Mozart Három német táncából a szánkózás, Wauldtaufel Korcsolyázók című keringője és a Frozen című mesefilmből a Legyen hó zenei betétje. Az elcsendesülést Albinoni Adagiója jelzi. Malek Andreát, az est háziasszonyát többek között arról is kérdeztük, hogy a műsorból melyik a kedvence, ő maga milyen dallamokkal szokott otthon ráhangolódni a karácsonyra; illetve mit jelent számára az ünnep, és a rengeteg év végi fellépés során hogyan tud rá felkészülni családjával.

Malek Andrea

Malek Andrea (Fotó/Forrás: Klinszky Gábor)

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar – hagyományaihoz híven – 2016. január 9-én ismét egy grandiózus produkcióval indítja az új esztendőt a szolnoki Városi Sportcsarnokban. Ám ez alkalommal nem csupán egy népszerű újévköszöntő zenei eseményről beszélhetünk, hanem egy nagyszabású jubileumi koncertről is, hiszen a zenekar ez évben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. A produkció tervezésekor Izaki Maszahiro karmester, az est zenei rendezője és karmestere elsődleges szempontja az volt, hogy a komolyzene élvezhetővé váljék a nagyközönség számára. A Tűzmadár tánckoncerten a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyt kapnak klasszikus, 20. századi és kortárs komponisták művei egyaránt. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar vendégei ez alkalommal az elmúlt évben óriási sikert aratott Magyar Nemzeti Balett, valamint újra találkozhat a közönség a Nagyvárad Táncegyüttes művészeivel is. Új színt hoznak a produkcióba a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola táncosai, de a nagyszabású koncertből természetesen a kórusok sem maradhatnak ki: ez alkalommal a Nemzeti Énekkar és a kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lép színre. Az est szólistája Fodor Beatrix szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia alt, Boross Sándor tenor és Jekl László basszus énekesek esznek. A táncprodukcióról Kádár Editet, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar sajtóreferensét kérdeztük.

Szolnoki Szimfonikus Zenekar

Szolnoki Szimfonikus Zenekar

A Magyar Nemzeti Múzeum decemberben nyitotta meg a Szabad szemmel – Fotó Hemzőelnevezésű tárlatot, amely az egyik legérdekesebb magyar fotográfus, Hemző Károly életművét tekinti át. Hemző Károly 1928-ban született Budapesten. Hivatásos fotóriporteri pályája a Honvéd Sport Egyesületnél kezdődött s a magyar sportfényképezés egyik megújítójaként több mint húsz évig fényképezte a sportolók mindennapjait. Megújította az állatokról készült fotografálást, két könyve is megjelent lovakról, de Budapestet is fotózta egész életében. A '60-as évektől egészen haláláig rengeteg képet készített a város szinte minden szegletéről: épületekről, terekről, emberekről, életekről, amit csak észrevett művész szeme. Az elsők között kapott lehetőséget rá, hogy a Műcsarnokban fotóművészként megmutatkozzon 1976-ban. Újszerű és formabontó tárlata mára legendává lett szakmai berkekben. Sokan Lajos Marival, feleségével készült szakácskönyveikből ismerik munkáit, amely szintén sok évtizeden át meghatározó volt. Rendkívül sokoldalú művész volt, aki fotósként megpróbált mindent megmutatni, amit mi talán szabad szemmel észre sem veszünk. A tárlatról és Hemző Károly izgalmas személyiségéről Szarka Klára fotótörténészt, a kiállítás egyik kurátorát kérdeztük.

Dr. Szabó Lajos, Kiscsatári Marianna, Szarka Klára és Tomka Gábor, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a sajtóbejáráson

Dr. Szabó Lajos, Kiscsatári Marianna, Szarka Klára és Tomka Gábor, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a sajtóbejáráson (Fotó/Forrás: Kardos Judit)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérkezett az előzetes a cannes-i kritikusokat lenyűgöző filmdrámához

Érzelmekkel teli, elsöprő drámának ígérkezik a God's Creatures, amelyben Emily Watson és Paul Mescal anya-fia párost alakít egy apró, írországi halászfaluban. Cikkünkben megtekinthető a film előzetese.
Színház

Felháborodást váltott ki a Globe Színház Jeanne d’Arc-ábrázolása

Elrugaszkodva az eddigi ábrázolásmódoktól, nembináris karakterként jelenik meg Szent Johanna a londoni Globe Színház "I, Joan" című előadásában – adta hírül az Independent.
Vizuál

Sétálj be Klimt világába vagy találkozz Mozarttal! – bécsi kiállításajánlók

Virtuális sétát tehetünk Klimt világában, megnézhetjük, ahogy komornái Sissi hajzuhatagát fésülik vagy éppen bejárhatjuk azt az épületet, ahol Mozart a Varázsfuvolát és a Rekviemet írta. A modern technika és a kultúra találkozása most három nagyon látványos kiállítás formájában nyűgözi le a közönséget Bécsben.
Színház

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a társulat, a színház pedig betekintést engedett a felújítási folyamatba.
Plusz

Százezren látogattak el a jubileumi, 15. Ördögkatlan Fesztiválra

A Cseh Tamás és Törőcsik Mari védnökségével 2008-ban életre hívott, dél-baranyai eseménysorozat idén minden korábbinál nagyobb látogatószámmal zárult.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Verdi muzsikája különösen közel áll hozzám” – Interjú Fabio Sartorival

A Magyar Állami Operaház Tenorissimo gáláján lép fel Fabio Sartori, az olasz tenor, aki a milánói Scalában és számos más neves operajátszó intézményben megfordult már. Ebből az alkalomból eddigi pályájáról és az olasz opera jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Budapesten is bemutatkozik Bordás Barbara és Kékkovács Mara kulturális projektje

A Mutasd Magad, amely céljául tűzte ki, hogy hirdesse a kultúra szeretetét a fiatal generáció körében, a Szentendrei Teátrum után Budapestre is megérkezik. A Budapesti Operettszínház két művésze, Bordás Barbara és Kékkovács Mara augusztus 21-én ad koncertet a Vigadó téren.
Zenés színház hír

Két rajongó musicalt csinált A Bridgerton családból, beperelte őket a Netflix

A projektet a zeneszerzés iránti szenvedélyük miatt indította el Abigail Barlow és Emily Bear, a rövid videók pedig olyan népszerűek lettek, hogy idén Grammy-díjat nyertek a bennük elhangzó zenével. Ezt viszont már nem nézte jó szemmel az eredeti sorozatot gyártó Netflix.
Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.