Zenés színház

Fidelio Klasszik: Fullajtár Andrea és Sárik Péter

2016.04.01. 15:29
Ajánlom
A magazinműsor április 2-i adásában hallható lesz még Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója és Sardar Tagirovsky rendező is.

Marlene Dietrich az egyik legkülönösebb énekes színésznő, akinek alakja számos rendezőt, írót, dalszerzőt megihletett. Eredetileg hegedűművésznek készült, tökéletesen játszott hegedűn és zongorán is. A weimari Zeneművészeti Főiskolára járt, ám makacs ínhüvelygyulladása végül más pálya felé vitte: színésznő lett. Azon kevés színésznők egyike, aki visszautasította a háborús Németország kecsegtető filmes ajánlatait. Amerikai filmsztár lett, aki olyan dalokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint a Fallin' In Love Again vagy a Sag mir, wo die Blumen sind , vagy éppen a Boomerang Baby, ami Fullajtár Andrea Dietrich alakját idéző zenész színházi estjének is címe. Az előadás célja nem pusztán Marlene Dietrich slágereinek, emlékeinek, különös lényének felidézése, sokkal összetettebb ennél. Úgy jeleníteni meg őt, ahogyan a közvetítő, Fullajtár Andrea látja, érzi őt. Ahogyan csak ő tudja tolmácsolni ezeket a gondolatokat, dalokat: saját életén, személyiségén keresztül. Az est kapcsán Fullajtár Andreát arról is kérdeztük, hogy van-e különleges kapocs kettejük között; mi vonzza leginkább Marlene Dietrich alakjában; mi az, ami benne is megvolt és mi az, amit idővel ismert meg saját magában a filmcsillagon keresztül: illetve hogyan hatnak egymásra a sok évtizedes időeltolódás ellenére.

Fullajtár Andrea a Boomerang Babyben

Fullajtár Andrea a Boomerang Babyben

A Kiscelli Múzeum Megjegyzés: Háborús című tárlata a számos centenáriumi kiállításhoz képest rendhagyó módon közelít a háborús hátország kérdéséhez, hiszen a múzeum saját történetére is reflektál. Az intézmény korabeli gyarapodási naplóiba 1914 és 1920 között több ezer irat, plakát, jelvény, fotó és egyéb műtárgy került „háborús” megjegyzéssel. A kiállítás erre a rendkívül gazdag anyagra alapozva kívánja mozaikszerűen bemutatni a világháborús fővárost. Müllner János fotográfiái mellett a Kiscelli Múzeum Templomterében a Nemzeti Áldozatkészség szobrának több mint 10 méter magas rekonstrukciója jelenti a tárlat legnagyobb attrakcióját. Perényi Rolanddal, a múzeum igazgatójával beszélgetünk.

Sárik Péter  jazz-zongoraművész, zeneszerző, tanár szinte minden műfajban alkotott az elmúlt években: a jazz mellett a klasszikus zene és a pop, a latin és a világzene is érdekelte. Kompozíciói előkelő helyezéseket értek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein is. 2013 óta a Recirquel Újcirkusz Társulat zeneszerzője, zenei vezetője. A társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célja, hogy megismertesse a világgal a magyar újcirkusz irányzatot. A társulat a magyar cirkuszművészet 1800-as évekre visszanyúló gyökereit, hagyományait megőrizve foglalkozik a műfaj megújításával, melyben az artisták mellett fontos szerepet kap a zene, a tánc, az ének és a színház. S hogy hogyan tud egy jazz zenészként is nagyon ismert, kreatív alkotóművész és egy avantgárd művészcsapat együtt dolgozni, az kiderül új közös produkciójukból is, amelynek címe  A meztelen bohóc . Sárik Pétert az est kapcsán arról is kérdeztük, hogy a belső utazásként is értelmezett előadásra hogyan készült lélekben és szerzőként; van-e emléke a cirkuszról, amelyet meg tud szólítani egy ilyen személyes produkcióban; és arról is, hogy milyen nehézségei vagy nagy felismerései voltak a közös munkának.

Sárik Péter

Sárik Péter

Sardar Tagirovsky rendező, színész, bábművész több előadást is jegyez, mégpedig a Laboratorium Animae Társulattal együttműködve. Ezúttal Csehov 6-os számú kórterem című, 1892-ben megjelent novelláját értelmezte újra a Nemzeti Színház 6 című előadásában. A novellát, amely híressé tette Csehovot, s amely mérföldkő volt életében a tekintetben, hogy utána kezdett színdarabokat írni. Az elbeszélést kevés cselekmény, gondosan árnyalt pszichológiai elemzések és a létezés kérdésein való töprengés jellemzi. A történet Ragin doktor és betege, az üldözési mániában szenvedő Gromov nézeteinek és életének ütközése során bomlik ki, s rajtuk keresztül a korabeli orosz kisvárosok valósága is előtűnik. Ezt a világot idézi meg Sardar Tagirovsky, ahogyan ő fogalmaz: „A 6-os számú kórterem bennünk van. Menedékeket keresünk, olyan belső igazságokat, amelyekkel túlélhetjük a legnagyobb elmegyógyintézetet, amit világnak hívunk... Jól esik a fájdalom, ami pillanatokra kinyitja a szabadságot.” A fiatal rendezőt arról is kérdeztük: hogyan lehet a fojtogató, lemondásokkal teli csehovi világot úgy megmutatni, hogy legyen benne szerethetőség; fel kell-e oldozni a nézőket az előadás végén, vagy éppen a feszültség indít el további folyamatokat bennük; s mi az, amit szerinte csak Csehov tud elmondani az emberekről.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 3-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Vizuál

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Zenés színház képek

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Zenés színház interjú

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.