Zenés színház

Fidelio Klasszik: Geszti Péter és Marton Éva

2016.09.02. 15:14
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának szeptember 3-i adásában hallható lesz még Csizek Gabriella kurátor és Gál Róbert.
Geszti Péter

Geszti Péter

Geszti Péter reklámszakember, dalszövegíró, előadóművész, rapper a magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb alakja, aki mindig mutat valami újat, valami szokatlant a zenében. Ősszel korábbi nagy sikerű formációi, a Rapülők, a Jazz+ Az és a Gringo Star slágereit is megidézi az immár hetedik Jazzy Fesztiválon. A Rapülők együttes óriási meglepetés volt, hiszen magyarul senki nem rappelt azelőtt, és a dalokat szinte mindenki azonnal megtanulta. 1997-ben hívta életre a Jazz+Azt, Dés Lászlóval közösen készítették a dalokat, és három énekesnőt kértek fel: Kozma Orsit, Váczi Esztert és Behumi Dórit. Szintén Geszti Péter nevéhez kapcsolódik a néhány éve felállt Gringo Star. Bármelyik Geszti-produkciót is nézzük azonban, sajátos zenei világa, az azonnal felismerhető énekhangok és szövegek időtlennek bizonyultak mindegyik stílusban, ezért a Jazzy Fesztivál számára az egyik nagy attrakciót jelentik majd Geszti Péter és vendégeinek fellépése. Az aktualitást pedig az adja, hogy Geszti Péternek néhány hónapja jelent meg új zenei anyaga, de a koncerten felcsendülnek a korábbi együttesek ismert dalai is, természetesen jazzesre áthangszerelve; a koncert vendégei pedig Pély Barna, Váczi Eszter és Gereben Zita lesznek.

Huszonöt ország képviseletében száznál is több fiatal operaénekes jelentkezett a Zeneakadémia második alkalommal meghirdetett Nemzetközi Marton Éva Énekversenyére, amelyet idén szeptember 19. és 25. között rendeznek meg Budapesten. A 42 ezer euró összdíjazású megmérettetés első fordulójára egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott ária videófelvételével jelentkezhettek a 18 és 32 éves énekesnők, illetve a 18 és 35 év közötti énekesek. A magyar és határon túli versenyzők, valamint a jelentős orosz és ukrán érdeklődés mellett nagy számban érkeztek pályaművek Kínából, Törökországból és az Egyesült Államokból. Az őszi élő fordulóba továbbjutó énekesek egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A zsűribe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Vittorio Terranova, a Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója; Szung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Hunghaj Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora; illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A megmérettetés élő internetes közvetítését Magyarországról és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A verseny megálmodójával és névadójával, Marton Évával beszélgettünk.

Marton Éva

Marton Éva

Négyszáznál is több ikonikus borító látható a Capa Központ Total Records – Lemezborítók: fotográfia és zene című kiállításán. Ezek a kis négyzet alakú felületek teljes fotótörténeti áttekintést nyújtanak, egyfajta időkapszulaként zárva magukba zenét és képet. A tárlat a fotó- és képzőművészet nagyágyúit sorakoztatja fel Andy Warholtól Yoko Onón, David Bowie-n és Damien Hirst-ön keresztül egészen olyan fotográfiai nagymesterekig, mint Annie Leibovitz és Helmut Newton. Az október 2-ig látogatható tárlat társkurátorával, Csizek Gabriellával beszélgetünk.

Jávor Pál, „a fenegyerek, a színművész és az ember” alakját idézi meg Gál Róbert zenés darabja, amelyet szeptember 13-án mutatnak be a Spinozában, a 14. Spinoza Fesztivál keretében. Jávor Pál, született Jermann Pál az első magyar férfi filmsztár, a harmincas évek férfiideálja volt. Tehetsége mellett embersége is legendás, a vészkorszakban nyíltan kiállt üldözött felesége és kollégái mellett.1944 áprilisában eltiltották a színészettől, és 9 hónapos meghurcoltatása következett. A darab nemcsak Jávor munkásságát, de a vele történteket is megmutatja Gál Róbert. A szerző szociológus, író, aki olyan legendás komponistákról írt már életrajzi regényeket, mint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Zerkovitz Béla, Huszka Jenő vagy Seress Rezső.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 4-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!