Zenés színház

Fidelio Klasszik: Héja, Kulcsár, Zrínyi Gál

2013.04.12. 09:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása április 13-án lesz hallható.

"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor. Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt. A Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatóra motorral érkezett a Don Carlos zenekari próbájáról a próbaszünetben Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, hogy ismertesse a következő évad zenei programkínálatát.

Zrínyi Gál Vince a 15. kerületben működő KoMa Népszínház élén egy olyan társulatot vezet, amely aktívan bekapcsolódik a helyi közösség életébe, ehhez pedig a 15. kerületi önkormányzattól kap támogatást - többek között azt a bázist is, amelyet egy üresen álló pestújhelyi iskolából alakítottak ki. Legutóbbi bemutatójukat Athéni Timon címen tartották, melynek már készül a folytatása. A társulati tagok ezen kívül külső projektekben is részt vesznek. Zrínyi Gál Vince legutóbb a 011-es Alkotócsoport a Bárka Színházban bemutatott, szürreális világot működtető előadásában, a Meanwhile in Kansasben volt látható, amely előadással már foglalkoztunk a Fidelio Klasszikban is. Zrínyi Gál Bencével ezúttal a független létről, a vendégszereplésekről és Óz karakteréről is beszélgettünk.

F45390A8-56FF-47B2-82B0-1057BCE51AD0

Zrínyi Gál Vince - Meanwhile in Kansas - Bárka, 011-es Alkotócsoport

Fél évvel ezelőtt, 2012. október végén nyitotta meg kapuit a független társulatokat támogató Függetlenül Egymással Egyesület produkciós háza, a Jurányi. Az akkor még felújítás alatt állt régi iskolaépületben tizenkilenc társulat, tíz alkotóművészettel foglalkozó csoport, valamint kilenc civil szervezet talált új otthonra. Az elmúlt időszakban az alkotók azon dolgoztak, hogy megerősítsék a köztudatban a Jurányi létét. Ezt segítheti a napokban megnyílt kávézó is, mely a nyári időszakban is várja a betérőket. Most hétvégén még tart az itt működő Gólem Színház fesztiválja előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és egy nemzetközi workshoppal, május 4-én pedig a Színházak Éjszakáján is változatos programokkal készülnek a társulatok, köztük az eseményt záró after partyval. Az együtt eltöltött első pár hónap tapasztalatairól a FÜGE elnökét, Kulcsár Viktóriát kérdeztük.

58371694-6E8C-4F22-9513-EED42E09F458

Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.