Zenés színház

Fidelio Klasszik: Héja, Kulcsár, Zrínyi Gál

2013.04.12. 09:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása április 13-án lesz hallható.

"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor. Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt. A Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatóra motorral érkezett a Don Carlos zenekari próbájáról a próbaszünetben Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, hogy ismertesse a következő évad zenei programkínálatát.

Zrínyi Gál Vince a 15. kerületben működő KoMa Népszínház élén egy olyan társulatot vezet, amely aktívan bekapcsolódik a helyi közösség életébe, ehhez pedig a 15. kerületi önkormányzattól kap támogatást - többek között azt a bázist is, amelyet egy üresen álló pestújhelyi iskolából alakítottak ki. Legutóbbi bemutatójukat Athéni Timon címen tartották, melynek már készül a folytatása. A társulati tagok ezen kívül külső projektekben is részt vesznek. Zrínyi Gál Vince legutóbb a 011-es Alkotócsoport a Bárka Színházban bemutatott, szürreális világot működtető előadásában, a Meanwhile in Kansasben volt látható, amely előadással már foglalkoztunk a Fidelio Klasszikban is. Zrínyi Gál Bencével ezúttal a független létről, a vendégszereplésekről és Óz karakteréről is beszélgettünk.

F45390A8-56FF-47B2-82B0-1057BCE51AD0

Zrínyi Gál Vince - Meanwhile in Kansas - Bárka, 011-es Alkotócsoport

Fél évvel ezelőtt, 2012. október végén nyitotta meg kapuit a független társulatokat támogató Függetlenül Egymással Egyesület produkciós háza, a Jurányi. Az akkor még felújítás alatt állt régi iskolaépületben tizenkilenc társulat, tíz alkotóművészettel foglalkozó csoport, valamint kilenc civil szervezet talált új otthonra. Az elmúlt időszakban az alkotók azon dolgoztak, hogy megerősítsék a köztudatban a Jurányi létét. Ezt segítheti a napokban megnyílt kávézó is, mely a nyári időszakban is várja a betérőket. Most hétvégén még tart az itt működő Gólem Színház fesztiválja előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és egy nemzetközi workshoppal, május 4-én pedig a Színházak Éjszakáján is változatos programokkal készülnek a társulatok, köztük az eseményt záró after partyval. Az együtt eltöltött első pár hónap tapasztalatairól a FÜGE elnökét, Kulcsár Viktóriát kérdeztük.

58371694-6E8C-4F22-9513-EED42E09F458

Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.
Zenés színház turandot

Kovalik Balázs elhatárolódik a margitszigeti Turandot-előadástól

A rendező közleményében azt állítja, meg sem keresték azzal kapcsolatban, hogy huszonöt éves Turandot-rendezése színpadra kerül, mégpedig a Budapesti Nyári Fesztiválon.