Zenés színház

Fidelio Klasszik: Héja, Kulcsár, Zrínyi Gál

2013.04.12. 09:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása április 13-án lesz hallható.

"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor. Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt. A Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatóra motorral érkezett a Don Carlos zenekari próbájáról a próbaszünetben Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, hogy ismertesse a következő évad zenei programkínálatát.

Zrínyi Gál Vince a 15. kerületben működő KoMa Népszínház élén egy olyan társulatot vezet, amely aktívan bekapcsolódik a helyi közösség életébe, ehhez pedig a 15. kerületi önkormányzattól kap támogatást - többek között azt a bázist is, amelyet egy üresen álló pestújhelyi iskolából alakítottak ki. Legutóbbi bemutatójukat Athéni Timon címen tartották, melynek már készül a folytatása. A társulati tagok ezen kívül külső projektekben is részt vesznek. Zrínyi Gál Vince legutóbb a 011-es Alkotócsoport a Bárka Színházban bemutatott, szürreális világot működtető előadásában, a Meanwhile in Kansasben volt látható, amely előadással már foglalkoztunk a Fidelio Klasszikban is. Zrínyi Gál Bencével ezúttal a független létről, a vendégszereplésekről és Óz karakteréről is beszélgettünk.

F45390A8-56FF-47B2-82B0-1057BCE51AD0

Zrínyi Gál Vince - Meanwhile in Kansas - Bárka, 011-es Alkotócsoport

Fél évvel ezelőtt, 2012. október végén nyitotta meg kapuit a független társulatokat támogató Függetlenül Egymással Egyesület produkciós háza, a Jurányi. Az akkor még felújítás alatt állt régi iskolaépületben tizenkilenc társulat, tíz alkotóművészettel foglalkozó csoport, valamint kilenc civil szervezet talált új otthonra. Az elmúlt időszakban az alkotók azon dolgoztak, hogy megerősítsék a köztudatban a Jurányi létét. Ezt segítheti a napokban megnyílt kávézó is, mely a nyári időszakban is várja a betérőket. Most hétvégén még tart az itt működő Gólem Színház fesztiválja előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és egy nemzetközi workshoppal, május 4-én pedig a Színházak Éjszakáján is változatos programokkal készülnek a társulatok, köztük az eseményt záró after partyval. Az együtt eltöltött első pár hónap tapasztalatairól a FÜGE elnökét, Kulcsár Viktóriát kérdeztük.

58371694-6E8C-4F22-9513-EED42E09F458

Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)