Zenés színház

Fidelio Klasszik: Héja, Kulcsár, Zrínyi Gál

2013.04.12. 09:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása április 13-án lesz hallható.

"Az opera mese, az opera zene és tánc, ármány és szerelem, és nekünk ezt kell elmondanunk most harminc másodpercben" - mondta Gács Tamás, a Magyar Állami Operaház első reklámfilmjének rendezője arra vonatkozóan, milyen célt tűzött maga elé a stáb a Carmen figuráit és érzelmi alaphelyzetét felhasználó, rövid mozgóképsor megalkotásakor. Bár az április 9-i sajtótájékoztató harminc másodpercnél jóval hosszabbra nyúlt, lényegében hasonló feladatra vállalkozott, mint a film: a 2013/14-es évad kínálatát igyekezett valamivel több mint egy órába sűríteni, kitérve ármányra és szerelemre, táncra és operettre, népszerű és ínyenceknek szánt produkciókra egyaránt. A Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatóra motorral érkezett a Don Carlos zenekari próbájáról a próbaszünetben Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, hogy ismertesse a következő évad zenei programkínálatát.

Zrínyi Gál Vince a 15. kerületben működő KoMa Népszínház élén egy olyan társulatot vezet, amely aktívan bekapcsolódik a helyi közösség életébe, ehhez pedig a 15. kerületi önkormányzattól kap támogatást - többek között azt a bázist is, amelyet egy üresen álló pestújhelyi iskolából alakítottak ki. Legutóbbi bemutatójukat Athéni Timon címen tartották, melynek már készül a folytatása. A társulati tagok ezen kívül külső projektekben is részt vesznek. Zrínyi Gál Vince legutóbb a 011-es Alkotócsoport a Bárka Színházban bemutatott, szürreális világot működtető előadásában, a Meanwhile in Kansasben volt látható, amely előadással már foglalkoztunk a Fidelio Klasszikban is. Zrínyi Gál Bencével ezúttal a független létről, a vendégszereplésekről és Óz karakteréről is beszélgettünk.

F45390A8-56FF-47B2-82B0-1057BCE51AD0

Zrínyi Gál Vince - Meanwhile in Kansas - Bárka, 011-es Alkotócsoport

Fél évvel ezelőtt, 2012. október végén nyitotta meg kapuit a független társulatokat támogató Függetlenül Egymással Egyesület produkciós háza, a Jurányi. Az akkor még felújítás alatt állt régi iskolaépületben tizenkilenc társulat, tíz alkotóművészettel foglalkozó csoport, valamint kilenc civil szervezet talált új otthonra. Az elmúlt időszakban az alkotók azon dolgoztak, hogy megerősítsék a köztudatban a Jurányi létét. Ezt segítheti a napokban megnyílt kávézó is, mely a nyári időszakban is várja a betérőket. Most hétvégén még tart az itt működő Gólem Színház fesztiválja előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel és egy nemzetközi workshoppal, május 4-én pedig a Színházak Éjszakáján is változatos programokkal készülnek a társulatok, köztük az eseményt záró after partyval. Az együtt eltöltött első pár hónap tapasztalatairól a FÜGE elnökét, Kulcsár Viktóriát kérdeztük.

58371694-6E8C-4F22-9513-EED42E09F458

Kulcsár Viktória (Füge) - Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház alan gilbert

A Svéd Királyi Operaház zeneigazgatója lett Alan Gilbert

A svédek első számú operaháza bejelentette, hogy 2021 tavaszától Alan Gilbert veszi át a zeneigazgatói posztot az intézményben.
Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.
Zenés színház drezda

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Zenés színház premier

Gyöngyösi Levente-mű bemutatójára készül az Operaház

Bulgakov világhírű regényéből, A Mester és Margaritából készített operát Gyöngyösi Levente, amelyet Miskolc után a fővárosban is hallhat az Eiffel Műhelyház közönsége.
Zenés színház tűzvész

Tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaházra

Önkéntes tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaház épületére helyi idő szerint szombat este. A tragikus tűzvész eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érint.