Zenés színház

Fidelio Klasszik: KERO, Petrányi, Spiró, Tompos

2017.05.12. 15:55
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása május 13-án, szombaton délelőtt 10 órától lesz hallható.

A Budapesti Operettszínház új játszóhelye április 20-án nyitotta meg kapuit a hajdani Moulin Rouge helyén. Az operett nagy mesterének, Kálmán Imrének nevét viselő teátrum színpadán elsőként a névadó szerző Riviera girl című darabját mutatták be, mely tulajdonképpen a Csárdáskirálynő Broadway-változata, s amelyet száz éve állítottak színpadra New Yorkban.

Kerényi Miklós Gábor KERO

Kerényi Miklós Gábor KERO (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

Victor Hugo A párizsi Notre Dame című regényéből készült musical-változatot augusztusban hat alkalommal láthatják a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében, a világhírű francia katedrális hangulatát megidéző Dóm téren A Notre Dame-i toronyőr címmel. Az előadást Kerényi Miklós Gábor KERO rendezi, a főszerepet a nemrég Magyarország legsokoldalúbb előadójának választott Veréb Tamás, a gyönyörű, csábító táncával mindenkit az ujja köré csavaró cigánylányt, Esmeraldát pedig Muri Enikő és Vágó Bernadett játssza. Az egyedi színpadtechnikával felszerelt új játszóhelyről, a modern köntösbe öltöztetett nyitódarabról, valamint a májusban és júniusban megrendezendő Orfeum Fesztiválról, valamint arról, hogy mekkora kihívást jelenthet egy rendező számára a világszinten sikeres mű színpadra adaptálása, a Kossuth-és Erkel Ferenc-díjas Kerényi Miklós Gábort, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetőjét kérdeztük.

A májustól novemberig látogatható 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában idén Várnai Gyula munkáit lehet majd megtekinteni. A Békét a világnak! című projekt az utópiák életképességéről és szükségességéről szól. Az emberiségnek újabb és újabb vízióra van szüksége – veti fel az alkotó –, még akkor is, ha a jövőről szóló múltbéli elképzeléseink nem mindig teljesültek. Várnai egyszerű eszközökkel, montázsszerűen összeállított műveiről a készülő tárlat kurátorát, Petrányi Zsoltot kérdeztük.

Spiró György

Spiró György

A korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is tíz kortárs magyar szerző versengett a 3 millió forint összdíjazású Aegon Művészeti Díj elnyeréséért. A rangos elismerést 2017-ben Krasznahorkai László kapta a Báró Wenckheim hazatér című regényéért. A tízes lista egyik jelöltje az első, 2006-os Aegon-díj nyertese, Spiró György. A tavaly 70. születésnapját ünneplő író, műfordító, irodalomtörténész ezúttal nem regénnyel, hanem esszékötettel pályázott az irodalmi elismerésre. Az 1979 és 2016 között keletkezett írásokból összeállított válogatásban zseniális írókról, színházról, fanyar humorral megírt életjelenségekről és fontos történelmi összefüggésekről éppúgy olvashatunk, mint a mai kor emberének műveletlenségéről. A Kossuth-díjas szerzővel a bő három évtizedet átfogó esszéválogatásról és az aktuális munkáiról is beszélgetünk.

Négy évvel ezelőtt jelent meg Tompos Kátya első szólólemeze, mely varázslatos zenei utazást kínált nyelvek és zenei stílusok között. A színésznő idén újra stúdióba vonult, és Hrutka Róberttel közösen készítette el második szóló albumát. Ezen a korongon Kátya már szerzőként is bemutatkozik, a dalok egy része saját szövegeiből, verseiből, dallamötleteiből született meg, s május 18-án a MOM Kulturális Központban egy teljesen új műsorral, de régi zenekarával áll színpadra. Az új lemezről, a szövegírás nehézségeiről, valamint a nyári fellépésekről a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésznője mesél.

Tompos Kátya

Tompos Kátya (Fotó/Forrás: Rózsa Erika, Nemzeti Színház)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. május 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.