Zenés színház

Fidelio Klasszik: Lőrinczy, Petrányi, Székhelyi, Trill

2014.11.14. 07:58
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adását november 15-én lehet meghallgatni a Klasszik Rádió 92.1-en.

November 1-től új igazgatója van a Budapesti Operettszínháznak. Lőrinczy György személye nem ismeretlen a Nagymező utcai zenés színházban: tanácsadóként és a külföldi turnék szervezőjeként évtizedek óta dolgozik a társulattal. Az új vezető mediátor stílusú vezető kíván lenni, ugyanakkor szeretne még nagyobb költségvetési és szakmai megbecsülést szerezni a színháznak.

Tizenhat ország huszonhat alkotója elemzi a múlt század kulturális, politikai és gazdasági hozadékát, de arra is vállalkoznak, hogy a történelmi tapasztalatok levonását követően, a traumákat, a hősöket és áldozatokat is emlékezetükben tartva, új ösvényeket kínáljanak a 21. század embere számára. A Magyar Nemzeti Galéria harmadik emeleti kiállítóterében látható az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézeteinek Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködése keretében megvalósuló Fordulópontok című tárlat izgalmas barangolást kínál a bennünk élő 20. század útvesztőibe. A kiállítás kurátorával, Petrányi Zsolttal beszélgettünk.

Fekete István kisregénye nyomán november 15-én mutatják be a Madách Színházban a Vuk című musicalt gyerekeknek. Az előadásban Dargay Attila, a nagysikerű rajzfilm rendezőjének eredeti rajzai is láthatóak. A darab zenéjét Szemenyei János szerezte, a rendező Hencz György. Az előadásban Karakot alakító Székhelyi Józsefet kérdeztük.

A Nemzeti Színházban november 18-án látható újra a Szarvassá változott fiú című előadás. A rendező, Vidnyánszky Attila a színház eszközeivel újraírta Juhász Ferenc versét, és az így létrejött, lírai jellegű színpadi kompozícióval fejezte ki a beregszászi társulat szuverén világértelmezését. A történetben egy megtört, fájdalmában megöregedett anya várja haza fiát a biztonságot nyújtó szülői házba. A fiú azonban nagy úton jár, a titkok kapuján szeretne áthatolni, mert odaát létezésének értelmét, igazságát sejti. Anyja hiába csábítja a régi emlékekkel, a jól ismert illatokkal, ízekkel, táncokkal, mesékkel, a halott apa megidézésével - a fiú nem térhet haza. Az önmagáról való tudást áhítja, ám ez csak úgy lehetséges, ha önnön arcát felejti, ha „szarvassá változik". A 2012-ben bemutatott előadásban az anyát Törőcsik Mari alakítja, míg a fiút Trill Zsolt játssza, akivel a produkció hátteréről beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.