Zenés színház

Figaro Fehérváron

2006.07.11. 00:00
Ajánlom
Mozart Figaro házassága című operáját augusztus 11-én mutatják be a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Réczei Tamás rendezésében, a nyári színház keretében.

Figaro, Almaviva gróf komornyikja és Susanna, a Grófné komornája házasodni készülnek, de egybekelésüket többen meg akarják akadályozni, elsősorban a gróf, akinek tetszik a menyasszony, azután az idős Marcellina is, aki – egy tartozása fejében kicsikart ígéretére hivatkozva – Figarót akarja férjül venni. A Grófné is tud férje vonzalmáról Susanna iránt. Hogy szándékait kipuhatolja, a lány nevében találkára hívja, de első próbálkozása meghiúsul. Almaviva bírósági tárgyalást rendez Marcellina követelése ügyében. Ezen kiderül, hogy Figaro az idős asszony eltűntnek hitt gyermeke. Most már a grófnak engedélyt kell adnia az esküvő megtartására. A grófné – komornája nevében – ismét találkát kér férjétől, a levelet ezúttal meg is kapja, és nagy örömmel fogadja. A lakodalmat követő éjszakán Almaviva a parkban így a saját álruhás feleségének csapja a szelet, mert azt hiszi róla, hogy ő Susanna. A gróf, észrevéve ezt, nagy botrányt csap, de amikor mindenki lelepleződik, neki kell megszégyenülnie. (Kertész Iván: Operakalauz)

Röviden ennyi a nagyon kellemes nyáresti kikapcsolódást nyújtó vígopera története. A szerepekben Kálmán Péter (Almaviva gróf), Csereklyei Andrea (A grófné), Cseh Antal (Figaro), Váradi Zita (Susanna, Figaro menyasszonya), Tóth Judit (Marcellina), Tóth János (Bartolo, sevillai orvos), Yang Li (Cherubino), Gergely Péter (Basilio/Don Curzio), Sárkány Kázmér (Antonio) és Balázs Adrienn (Fanchette, Antonio leánya) látható-hallható. Az előadásokon közreműködik az Alba Regia Vegyeskar Kenifel Imre vezetésével, továbbá Kovács Zoltán, Kaygusuz Hüseyin és Cserta Gábor. A díszlet Nagy Viktória, a jelmez Pető Beatrix munkája. Koreográfus Góbi Rita, karmester Drahos Béla, a rendező Réczei Tamás.

(Bemutató: 2006. augusztus 11. 21:00 Fő tér; további előadás: augusztus 12. 21:00 (esőnap : augusztus 13. 21:00)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.