Zenés színház

Fischer Ádám Salzburgban vezényel

2014.06.05. 14:11
Ajánlom
Rossinissimo - ezzel a mottóval rendezik meg június 5-9. között az idei Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat, amelyen a szokásos egy helyett idén két operát is bemutatnak színpadi formában - természetesen mindkettőt az olasz komponistától. A fesztivál gálakoncertjét Fischer Ádám vezényli.

Cecilia Bartoli világhírű operaénekes, a Salzburger Pfingstfestspiele művészeti vezetője idén honfitársa két operáját is műsorra tűzte: a Hamupipőke Damiano Michieletto "pimasz, humoros és modern" rendezésében lesz látható, Otello történetét pedig a Moshe Leiser- atrice Caurier rendezőpáros viszi színre. Utóbbi produkció a Zürichi Operaházzal és a párizsi Théatre des Champs-Élysées-vel együttműködésben készült. Bartoli nemcsak intendáns, de énekesként is fellép a fesztiválon: a Hamupipőkében címszerepet énekel, az Otellóban Desdemona szerepét ölti magára. A zenét mindkét operában a Jean-Christophe Spinosi vezényelte Ensemble Matheus biztosítja, a Hamupipőkében emellett a Bécsi Állami Operaház kórusa, az Otellóban a Théatre des Champs-Élysées kórusa is fellép - derül ki a játékok honlapjáról.

Rossini egy harmadik operáját, A sevillai borbélyt is láthatja majd a közönség - marionett-előadásként. A fesztiválon áriaestet ad Franco Fagioli argentin kontratenor, míg a francia zongorista, David Fray és az amerikai mezzoszoprán, Joyce DiDonato matiné-előadásokat ad. Az "a la Rossini" elnevezésű gálavacsorára Bartoli a baszk sztárszakácsot, Elena Arzakot szerződtette. A fesztivál egyik csúcspontja a sztárok egész sorát felvonultató gálakoncert, amelyen Cecilia Bartoli mellett fellép többek között José Carreras, Erwin Schrott, Vesszelina Kaszarova, Teresa Berganza, Ildebrando D'Arcangelo és Ruggero Raimondi is. A koncerten a salzburgi Mozarteum zenekarát Fischer Ádám vezényli.

A 2012-ben alapított hagyománynak megfelelően a pünkösdi játékokon bemutatott operát - idén a kettő közül a Hamupipőkét - a nyári Salzburgi Ünnepi Játékok programjára is felveszik. A Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokat Herbert von Karajan rendezte meg először 1973-ban. Cecilia Bartoli 2012-ben vette át a fesztivál művészeti vezetését Riccardo Muti olasz karmestertől.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Zenés színház gyász

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház ajánló

Esterházy-regény és gyermekáldozatok – két kortárs opera elé

Október 21-én látható a Müpa Fesztivál Színházában Vajda Gergelynek Esterházy Péter regénye nyomán írt operája, a Fuharosok, valamint George Benjamin műve, az Into the Little Hill, Horváth Csaba rendezésében és a Forte Társulat közreműködésével.
Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.
Zenés színház interjú

„Szu-Csong országa olyan, mint Vietnám régen” – interjú Ninh Duc Hoang Longgal

A vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long néhány évvel ezelőtt a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával és a János vitéz legismertebb dalával, Kukorica Jancsi belépőjével vált a közönség kedvencévé, azóta pedig megkerülhetetlen alakja lett a hazai opera- és operettjátszásnak. Rosillon szerepével debütált a Budapesti Operettszínházban, most pedig A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja. A kulturális különbségekről, a nyelvi nehézségekről és a kínai hercegről beszélgettünk.