Zenés színház

Fleming és Bánk bán

2010.05.11. 17:03
Ajánlom
A 2010/2011-es évadban tíz bemutatóval, a repertoáron további 28 opera- és tíz balettprodukcióval várja közönségét a Magyar Állami Operaház, ahol 86 balettelőadás és 208 operaelőadás lesz műsoron, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara pedig 14 koncertet ad.

Az évad szeptember 5-én indul Mahler II. (Feltámadás) szimfóniájával, az első premierre pedig szűk két héttel később kerül sor. Arrigo Boito művét, a Faust-legendát feldolgozó, az olasz operai hagyományokat és a német zenedrámai gondolatot ötvözését célzó Mefistofelét Kovalik Balázs rendezi. A Budapesti Őszi Fesztivál, az Új Színház és az Operaház közös produkciója Márta István Csodálatos mobilvilág című globális mobiltelefon operája multikulturális vizuális elemekkel énekesekre, színészekre, balett- és zeneművészekre (rendező: Szikora János), míg a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Thália a koprodukciós partnere a márciusban bemutatandó, Gothár Péter rendezésében színre kerülő Excelsior!-nak. A zeneszerző, Fekete Gyula megtisztelőnek és ijesztőnek nevezte a felkérést, amely a Liszt-év kapcsán történt. Papp András íróval Lisztnek azt az estéjét választották darabuk tárgyául, amelyen a komponista Wittgenstein hercegnővel kötendő házassága meghiúsult. Fekete elmondta, nem botrányos vagy meghökkentő operát akarnak írni, Liszt Ferenccel igyekeznek tisztelettel bánni.

A Bánk bán premierjét Fischer Ádám nemzeti ügynek nevezte. A nemrég megjelent kritikai kiadás alapján állítják színpadra az Erkel-operát, a szövegátdolgozást - ami Fischer szerint vitát fog kiváltani, de hozzátette, hogy ez egyáltalán nem baj - Dolinszky Miklós munkája alapján Térey János végzi. A darabot Césare Lievi rendezi, akinek terve, hogy Olaszországba is elvigye Erkel (és nem Egressy) Bánk bánját, a dirigens Héja Domonkos.

Az olasz opera tradícióit Verdi Macbethje képviseli, a repertoáron lévő Mozart-operák mellett a következő szezonban bemutatják a zeneszerző tizenéves korában írt pásztorjátékát, az Ascanio Albában című operát. Az eredetileg tervezett koncertszerű változat helyett minimalista díszletben rendezi a darabot Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra. Fischer Ádám célja egy 2016-ig tartó Mozart-sorozat, 2016-ban pedig egy Mozart-hét.

A Wagner-rajongók két új bemutatóra készülhetnek. A bolygó hollandi január 23-án az Operaházban, a Lohengrin a 2011-es Wagner-napok keretében, a Művészetek Palotája és az Opera Budapest közös produkciójaként júniusban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül színre. 2012-re tervezett A bolygó hollandi Luigi Nono Intoleranzája helyett került az idei műsorba, a produkció Christoph Schlingensief rendező betegsége miatt vált kivitelezhetetlenné. Kovalik Balázs megfogalmazása szerint ugyanis ha nincs egy, a Schlingensieféhez hasonló karizmatikus érő, ami összetartja a próbákat, nem szabad 2,5-három bemutatónyi energiát és pénzt áldozni. A Lohengrin rendezője Marton László lesz.

A Magyar Nemzeti Balett egy novemberi és egy áprilisi premierrel készül. A rosszul őrzött lány koreográfiáját Sir Frederick Ashton, a londoni Royal Ballet alapítója készítette. Az eredeti díszlettel-jelmezzel - tehát nem az 1971-es operaházi bemutató színpadképével - előadott, a fiatal korosztályt is megcélzó előadás a főszerepét Felméry Lili táncolja majd. A Seregi-korszak után Keveházi Gábor régi-új balettigazgató új koreográfusgeneráció kinevelését nevezte az egyik legfontosabb feladatnak. Az első bemutatkozó A vágy villamosával Venekei Marianna lesz. A balett zenéjét Dés László írja.

A következő évad kiemelt rendezvénye a Májusünnep. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon fellépő nemzetközi sztárokat Verdi Otello (Fischer Ádám, Rost Andrea, Vladimir Galuzine, Lado Ataneli) és Rigoletto (Patrizia Ciofi, José Bros, George Gagnidze), valamint Puccini Manon Lescaut (Hamar Zsolt, Fiorenza Cedolins, Neil Shicoff, Massányi Viktor) című művében láthatja a közönség. A fesztivál sztárvendége Renée Fleming lesz, aki május 11-én ismert koncertrepertoárja mellett Mahler-műveket is énekel.

Ismét lesz Jazz az Operában, újra megrendezik a Világsztárok Balettgálát, valamint az Operabált, amelyet hagyományosan jótékonysági gyermekelőadás, a Jancsi és Juliska követ.

Folytatódnak az operaismertető előadások, és bővül a gyermek- és ifjúsági programok száma. A Csengő-bongó és a Hangszervarázs óvodásoknak szóló hangszerismertetői mellett a 8-12 éveseknek készül a Makaróni karmester című kalandozás, melynek során az Operaház titkai, a színfalak mögötti világ tárul fel azok számára, akik elkísérik Makaróni karnagy urat, azaz Ötvös Andrást, míg a középiskolásoknak oktatási segédanyag készül a repertoár darabjaihoz. Szponzori segítséggel igyekszik elérni az Operaház, hogy a középiskolások a legjobb helyekről nézhessék az előadásokat.

Az Operaház társulata Pozsonyban a Xerxest, a Savonlinnai Fesztiválon a Don Carlost, A kékszakállú herceg várát és a Psalmus Hungaricust adják elő. A 2010/2011-es évadban továbbra is két külföldi balettmester, Eldar Aliev és Aidar Akhmetov segíti az Opera Budapest balettegyüttesének munkáját. A Magyar Nemzeti Balett az idei tapasztalatok birtokában 2011 nyarán ismét meghirdeti az Európai Balett Fórummal kiegészített nemzetközi balettkurzust, -versenyt és próbatáncot. Az Opera Europa tagoperaházainak oktatási részlegeit tömörítő szervezet konferenciája 2011 őszén Budapesten lesz.

Az Operaház 16.000 régi bérletese és az új érdeklődők jövőre 38 bérlet közül választhatnak (bérletújítás: május 19-21. és 25-27., bérletvásárlás új bérlőknek: május 31.-június 30.).

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Arányi Adrienn

A színésznőt kilencvenhárom éves korában érte a halál – tette közzé megrendülten a hírt egykori színháza, a Budapesti Operettszínház közösségi oldalán.
Zenés színház hír

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó mesterkurzust tart fiatal énekeseknek

A kurzusra november 28. és december 2. között kerül sor, a Benczúr Ház Dísztermében, november 30-án pedig gálakoncerten mutatkoznak be a résztvevők. Az események a nagyközönség számára ingyenesen látogathatók, de a koncert regisztrációköteles.
Zenés színház ajánló

Ismét bemutatják Budaörsön a Koldusoperát

November 24-én újra átélhetjük Bertolt Brecht világhírű alkotását Fehér Balázs Benő újragondolásában. A felújított ellőadás főbb szerepeiben mások mellett Bíró Kriszta, Brasch Bence és Páder Petra látható a Budaörsi Latinovits Színházban.
Zenés színház kritika

A diktátor emberi arca

Különleges bemutatóval indította évadát a palermói Teatro Massimo. Viktor Ullmann Atlantisz császára című operáját és Mozart Requiemjét adták elő, ám nem egymás után, hanem jelenetenként összeillesztve, így a két mű még erősebben lépett egymással párbeszédbe. Az új produkció mindkét előadásán jártunk, november 8-án és 9-én.