Zenés színház

Folytatja a barokk operák sorozatát a Theater an der Wien

2011.04.07. 08:20
Ajánlom
26 művet játszanak a következő szezonban, ebből három barokk bemutató - jelentette be kedden Roland Geyer intendáns.

Britten A csavar fordul egyet című operájával kezdik az évadot, - ez már a harmadik Britten-mű a Naschmarkton álló operaház Geyer-korszakában -, majd nagyjából havi egy premierre számíthat a közönség. Händel Xerxésze októberben, az Ensemble Matheus közreműködésével lesz látható, Lera Auerbach Gogol című operáját, amely nem életrajzi mű, inkább pillanatképek sora, novemberben mutatják be. Decemberben a műfaj "atyja", Claudio Monteverdi Orfeója kerül színre Claus Guth rendezésében. A címszerepet John Mark Ainsley, Euridicét Mari Eriksmoen alakítja. Két egyfelvonásos a 2012. januári újdonság, két orosz ritkaság: Csajkovszkij Jolantája (Magyarországon negyedszázada a debreceni operaegyüttes játszotta) és Rahmanyinov Francesca da Riminije. Februárban következik a Gluck-darab, a Telemakhosz, René Jacobs áll majd az Akademie für Alte Musik Berlin élén. A Hoffmann meséi, Offenbach alkotása a márciusi premier, áprilisban látható Thomas Hamletje, amely szintén a ritkaságok közé tartozik. Az évadot egy koprodukció zárja, Rossini A tó asszonya című felfedezésre váró operájához 2012 augusztusában válthat jegyet az érdeklődő. 

19266C4A-B46E-464B-942E-F93ADE00F62D

Theater an der Wien

Michael Boder, Ivor Bolton, William Christie, Alan Curtis, Vlagyimir Fedoszejev, René Jacobs, Philippe Jordan, Cornelius Meister, Marc Minkowski, Kirill Petrenko, Jean-Christophe Spinosi kapott felkérést, hogy az ORF, az Osztrák Rádió Szimfonikus Együttesét, a ház rezidens zenekarát vezényeljék. Állandó partnerük az Arnold Schönberg Kórus, és a rendezők is - Robert Carsen, Torsten Fischer, William Friedkin, Claus Guth, Stephen Lawless, Christof Loy, Christine Mielitz, Adrian Noble és Olivier Py - az európai élvonalat képviselik. 

Korábban felröppent a hír, szeretnék legkésőbb Roland Geyert 2015-ben Bregenzbe, a fesztivál élére szerződtetni. Az intendáns megerősítette, 2016-ig, szerződése lejártáig tervez, mint mondta: szereti a Theater an der Wient.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.