Zenés színház

Frakkos banda

2008.12.16. 00:00
Ajánlom
Pár nappal az operaházi Puccini-hét beköszönte előtt, a Nemzeti Hangversenyteremben a dalszínház műsoráról régente hiányzó vadnyugati opera hangzott fel. Szigorúan koncertszerű előadásban.

Mi tagadás, a Művészetek Palotájában megszokott félig, sőt olyik alkalommal egyenesen háromnegyedig szcenírozott produkciók után tagadhatatlanul kissé elidegenítően hatott a kottatartóik elé vonuló frakkos aranyásók látványa, s a kivezényelt recenzensben rögvest feltámadt a kétség, hogy ilyen formában előadható-e egyáltalán Puccini 18 szereplős, teátrális akciókban bővelkedő operája? A meglepő válasz: igen, a hamiskártyázással, plafonról aláhulló vércseppekkel, s félbehagyott lincseléssel kecsegtető cselekmény nemcsak követhetővé, de átélhetővé, s – erősen restelkedve az ómódi pátosz miatt – katartikussá vált hétfő este. S bár jóllehet, egy színpadi változatra lelkesen befizetnének a pesti Puccini-hívők, a félszcenírozás obligát megoldásairól (a kivetítőn korabeli fotográfiák az aranylázról, westernfilm-részletek, pókerjátszma Korda György közvetítésével vagy anélkül stb.) nem is eshet oly nehezükre lemondani.

 

A színpadkép (fotó: Müpa)
 

Az élményszerzéshez mindenesetre áldásosnak bizonyult a címszerepben felléptetett Olga Romanko roppant szerethető, nyílt operai személyisége, amellyel otthonosan belakta Minnie, a férfiszelídítő kocsmatulajdonos figuráját. A független és erős, vagyis hamisítatlanul modern nőalakot nemcsak üzembiztos drámai szopránjával, de – az elomló estélyi ruhára rácáfoló – őrmesteri tekintélyével, s egyszersmind nagyon is eleven asszonyi bájával hitelesítette. Minnie egészen kivételes figura, hiszen nem elég, hogy élve megússza a teljes cselekményt (ez ugye a Puccini-nőalakok többségéről éppen nem mondható el), de még egy rosszfiút is sikerül megjavítania, ami köztudomás szerint a női nem egyik dédelgetett ambíciója. A megtért brigantit ezúttal a koreai Lee Yeong-Won énekelte, s tenorja – az előadás utolsó percét leszámítva – igen szépen szólt. Alakítása inkább botcsinálta megélhetési bűnözőnek, semmint nemes banditának mutatta „Dick Johnson alias Ramerrez”-t, s bár ez jócskán eltér a Plácido Domingo tökélye által népszerűsített szerepfelfogástól, legitim voltához aligha fér kétség.

 

Olga Romanko, Lee Yeong-Won (fotó: Müpa)
 

A klasszikus operai háromszög (lásd Shaw ismert megfogalmazását: opera az, ahol a szoprán és a tenor szeretik egymást, ám ez a baritonnak nem tetszik) maradék beltagja a reménytelenül szerelmes és bosszúra szomjas Jack Rance seriff. Szerepét a szólistagárda nemzetközileg legismertebb tagja, Alexandru Agache formálta: helyenként már színehagyott, de váltig taglózó erejű hősbaritonjával szánandó, s egyúttal undok figurának mutatta a boldogtalan hatósági közeget. A mellékszerepekben (nyolc aranyásó, két indián, valamint egy-egy pincér, postakocsis, vándor énekes és szállítmányozási középvezető) hazai erők bizonyították képességeiket, s bár a frakkos egyenruha nem könnyítette meg a karakterek egyénítését, azért Palerdi András (Ashby) és Haja Zsolt (Sonora) hangzó alakítása így is kivált a karból.

 

Carlo Montanaro és a Nemzeti Filharmonikusok (fotó: Müpa)
 

Az elmúlt napokban a Budapesti Fesztiválzenekar ámultatta operai teljesítményét, most a Nemzeti Filharmonikusokon volt a bizonyítás sora: a temperamentumos Carlo Montanaro által igazított együttes pazar formában, színekben gazdag játékkal emelte a produkció fényét, s hasonló szépeket mondhatunk a két felvonásban is szolgálatot teljesítő Nemzeti Énekkarról.

Bár 1912-ben maga Puccini segédkezett a magyarországi premier körül, A Nyugat lánya hazai népszerűsége sosem közelítette meg a Bohémélet vagy a Tosca ormait, s immár évtizedek óta nem került budapesti színpadra az Andrew Lloyd Webbert dallamkölcsönzésre sarkalló opera. A hétfő esti siker azonban bíztató jel, s ki tudja, talán majd az operaház fantomja is újra reményt nyújt Minnie-nek.

(2008. december 15. 19:00 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Giacomo Puccini: A Nyugat lánya - koncertszerű előadás - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Művészetek Palotája közös produkciója
Km.: Olga Romano (Minnie), Alessandru Agache (Alessandru Agache), Lee Jeong-Won (Dick Johnson alias Ramerrez), Szappanos Tibor (Nick), Palerdi András (Ashby), Haja Zsolt (Sonora), Kiss Péter (Trin), Lisztes László (Sid), Horváth Ádám (Bello), Boncsér Gergely (Harry), Beöthy-Kiss László (Joe), Clementis Tamás (Happy), Cser Péter (Larkens), Silló György (Billy Jackrabbit), Lehőcz Andrea (Wowkle), Kovács István (Jake Wallace), Gábor Géza (José Castro), Kálmán László (Un postiglione); Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), vez.: Carlo Montanaro)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.
Zenés színház premier

A Don Carlos premierje látható az Operaház színpadán

Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatja be Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház. A jegy.hu Opera Otthonra fizetős közvetítései között 2021. február 20-án 20:00 órától, az évadban egyszeri alkalommal látható előadás karmestere Kocsár Balázs.