Zenés színház

Frida Kahlo élete operában

2011.11.02. 08:30
Ajánlom
Heidelbergben bemutatták a Frida Kahlo mexikói festőművészről szóló kamaraoperát. Marcela Rodríguez művében a híres alkotó szerepét Silke Schwartz énekelte, a darabot Johanna Wehner rendezte.

Marcela Rodríguez először gitározni tanult Manuel López Ramosnál, majd Leo Brouwernél. Később a reneszánsz lantot vette fel Javier Hinojosánál, játszott a Juarez Echenique együttesben, amely mexikói zenét tart a repertoárján a reneszánsz és a barokk korszakból.
Klasszikusgitár-tanulmányokat folytatott a londoni Royal School of Musicban is. Számos nemzetközileg is elismert versenyművet komponált, Concerto című darabjáról CD-felvétel készült. Dolgozott a mexikói Orquesta de Mineriával, Dennis Russell Davis vezényelte a Carnegie Hallban 1994 februárjában a Mexikói Egyetemi Filharmonikus Zenekar koncertjét, amelyen műveit adták elő. A venezuelai Simon Bolivar Orquesta de Caracas is műsorra tűzte kompozícióit.

A Mexikóvárosban született Marcela Rodríguezt lenyűgözte és megihlette honfitársa, Frida Kahlo erős személyisége. Levelei és naplóbejegyzései alapján a zeneszerző írta a kamaraopera librettóját is. A személyes beszámolók világos képet adnak arról, miként táplálkoznak Kahlo alkotásai lelke ambivalenciájából, a fájdalomból, a kétségbeesésből, a magányból és a fegyelmezetlen akaraterőből, az érzékiségből. Marcela Rodríguez különösen az emberi hangra szeret komponálni és gyakran használ irodalmi forrásokat. 1991-ben két felvonásos vígoperájával, a La Sunamitával sikeresen debütált a mexikói nemzetközi fesztiválon. A Las cartas de Frida című operát spanyol nyelven adják elő, a heidelbergi közönség számára német feliratozás készül. Frida Kahlo életéről nemrégiben a Spinozában mutattak be egy magyar darabot, abban a festőművészt Herczenik Anna alakítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.