Zenés színház

Ghost Exchange/az identitás körei

2007.03.21. 00:00
Ajánlom
The Arts Fission Company Ltd. (Singapore) és a Tranzdanz koprodukciójának világpremierje 2007. március 23-24-én lesz Szingapúrban, az Esplanade Színházban. A produkció Magyarországon a MU Színházban látható március 30-án és 31-én.

Vajon, ha a magyar folklór természetfeletti lényei és Szingapúrból a kínai mitológia "éhes szellemei" összegyűlnek egy természetfeletti "világkonferenciára", találkozik-e akaratuk, ugyanazt a választ találják-e meg kérdéseikre? Vajon a globális átalakulást választják vagy a lokális identitás megtartása mellett döntenek? Lehetséges, hogy a globalizáció mindent elnyelő energiája a hálózat-építés és kereskedés felé taszítja őket vagy kitartanak az örökkévaló helyhez kötött kísértés mellett?

A koreográfusok azt keresik, hogy a homogenizáló világkultúra közepette saját kultúrájuk hagyományai hogyan maradtak, maradhatnak életben, de a mozdulatlannak hitt múltba fordulás – azaz a változás korának elutasítása - helyett, létrehozható-e (létezik-e) identitást adó kortárs kultúra? Mekkorára nyithatók az identitás koncentrikus körei? Hol és mi módon jönnek létre azok a metszet-halmazok, amelyekbe a szingapúri és a magyar művészek is beletartoznak? Hol vannak a kommunikáció határai? A globális azonossá válás helyett kínál-e alternatívát a kulturális különbségek körében keresett - formai, stratégiai, filozófiai, emberi, … - azonosság?

Koreográfia: Angela Pui-Yin Liong (művészeti vezető AFC); Kovács Gerzson Péter
Tánc: Elysa Wendi (asszisztens AFC); Yu Mei Wah (tánckarvezető AFC); Chen Si Yun, Yan XiangYi; Kántor Kata; Kocsis László Szunyog; Kun Attila; Venekei Marianna
Zene: Music for a Thousand Autumns (1983, rev. 1985), Alexina Louie, Canada; Original compositions (2007) by Philip Tan, Singapore ; Dresch Mihály; DJ Csodafarkas
Fényterv: Kovács Gerzson Péter
Technikai munkatárs: Payer Ferenc

(2007. március 30., 31. 20:00 MU Színház (Budapest) - Ghost Exchange/az identitás körei - táncest; km.: Arts Fission (tagjai: Elysa Wendi, Yu Mei Wah, Chen Si Yun, Yan Xiang Yi), Tranzdanz (tagjai: Kántor Kata, Kocsis László Szunyog, Kun Attila, Venekei Marianna), koreográfus: Angela Pui-Yin Liong, Kovács Gerzson Péter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.