Zenés színház

Giacomo Puccini 150

2007.12.26. 00:00
Ajánlom
Pillangókisasszony, Bohémélet, Turandot és A Nyugat lánya – négy különleges történet, négy Puccini-opera és négy színpadi koncepció. A Művészetek Palotája e darabok bemutatásával kíván megemlékezni a 2008-ban 150 éve (1858. december 22-én) született Giacomo Pucciniról.

Több nagysikerű Verdi-produkció után tűzte műsorra a Művészetek Palotája ezt a négy kompozíciót, amely valóban alkalmas e gazdag életmű sokoldalú bemutatására. A verista Puccini, aki operáinak színterét a megszokott történelmi-mitológiai távlatokból a jelen valóságába helyezte, különös tájakkal, városokkal, szokásokkal és újszerű dallamokkal ismertette meg a XIX. század végének, XX. század elejének operalátogatóit a New York-i Metropolitantől a milánói Scaláig. A magasztos témák és a bel canto bűvöletében élő közönség meglepetéssel nyugtázta a szokatlan történeteket, de gyorsan megszokta és megszerette a színpadi akciókat követő, őszinte, halálosan egyenes úton járó és káprázatosan logikus muzsikát.

A Művészetek Palotája a Puccini-sorozatban is folytatja a félig szcenírozott operajátszás gyakorlatát. A január 7-én és 9-én színre kerülő Pillangókisasszonyt a műfajt az épületben meghonosító Káel Csaba rendezi. A május 10-i Bohéméletben Horváth Ádám, a szeptember 16-i Turandotban pedig Kovalik Balázs valósíthatja meg elképzeléseit. December 15-én azután koncertszerű változatban szólal meg A Nyugat lánya.

2008-ban is kiváló szólisták lépnek a Müpa operaszínpadára. Pillangókisasszonyként a szerep egyik favoritja, az örmény Karine Babajanian, partnere a híres olasz tenor, Giuseppe Giacomini lesz. A Turandot címszerepét Lukács Gyöngyi énekli, Liut pedig Rost Andrea alakítja. A szcenírozott előadásokon a Magyar Állami Operaház zenekara játszik, neves karmesterek vezényletével. A Nyugat lánya közös produkció lesz a közreműködő Nemzeti Filharmonikusokkal.

Puccini-év lesz, halhatatlan operákkal, nagyszerű muzsikusokkal, a világ egyik legjobb hangversenytermében. Élménynek ígérkezik, minden tekintetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Klasszikus

Boros Misi és Balázs-Piri Soma a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövetei lettek

Boros Misi és Balázs-Piri Soma zongoristák, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató korcsoportgyőztesei kapták meg elsőként az elismerést.
Klasszikus

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.
Vizuál

Marilyn Monroe és Coco Chanel fotósának kiállítása

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án nyíló fotókiállításának a világhírű Douglas Kirkland a szerzője, alkotásai az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.
Klasszikus

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.