Zenés színház

Gianni Schicchi

2008.03.25. 00:00
Ajánlom
Október 29-én mutatták be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Puccini fergeteges vígoperáját, a Gianni Schicchi-t, mely alighanem a zenés színpadok egyik legmorbidabb vígoperája. A halottas ágy körüli kavalkádot a Magyarországon is jól ismert rendező, Silviu Purcărete állította színpadra. Az előadást a Tavaszi Fesztivál elhozza Budapestre.

Purcarete rendezéseit több alkalommal is láthatta a hazai közönség, vendégrendezőként pedig legutóbb (2005-ben) a Katona József Színházban (Shakespeare: Troilus és Cressida) dolgozott. Munkáit általában merész látványvilág és szabad szövegkezelés jellemzi. Az 1991-ben alapított, világhírű Bulandra Színház egykori igazgatója, aki jelenleg Franciaországban él, több operát is rendezett már, s aki ismeri munkásságát, az sejtheti, hogy a Gianni Schicchi-t sem a hagyományos operaklisék mentén dolgozta fel. A Puccinira jellemző nagyméretű zenekart ezúttal egy kisebb együttes helyettesíti, az átdolgozást Stollár Xénia végzete el. Az operát – a címszerep és Rinuccio kivételével – színészekkel énekelteti, a két énekes pedig teljes színészi vértezetben komédiázik.

Igazi "örökösödési háború" bontakozik ki a színpadon, a hoppon maradt rokonság jóval nagyobb, mint azt Puccini színlapja alapján képzelni lehet. Valóságos keselyűhad gyülekezik a halottas ágy és a halotti tor megterített asztala mellett, ám gyászos hangulatnak nyoma sincs. A mulatságosan groteszk játék, a burleszkszerű hangütés tökéletesen kidolgozott, mérnökien tervezett csapatmunkáját bízta Purcarete színészekre, s nem énekesekre. Tulajdonképpen ez a rendezés nem távolodott el nagyon Puccini színházi elképzeléseitől, hiszen a zeneszerző a pénzsóvár rokonság tagjainak nem írt szólószámokat, zenei működésük az "ensemble éneklés" (csoport-előadás) tipikus esete és magasiskolája, s persze a vígoperai hangvétel kötelező eszköze. S hogy a zenei hatás ne csorbuljon, és a kényes ízlésű zeneértők se csalatkozzanak, Purcarete megnövelte a rokonság létszámát, így az énekes színészek felszabadultabban, magabiztosabban dalolhatnak, a színpadi kavalkád pedig még látványosabb.

"A Gianni Schicchi természetesen nem hagyományos opera-előadás, hanem különleges színházi esemény; nem az operákkal akarunk versenyt futni" – mondta a színházigazgató (Tompa Gábor) az előadásról. Purcarete koncepciójában az áttétel opera és színház között hajszálnyi. Vagy talán nem is létezik. "Mert opera, de hol a karmester? A zenekar hangol, végül belohol a dirigens – remek Purcarete-ötlet. Helyenként morbid, például gyerekek labdáznak a halott Bouso Donati lábánál, a rokonság a holttest mellett ül tort. Ekkor kerül a képbe Gianni Schicchi – Sándor Árpád nagyszerű alakításában –, a vagány, akinek semmiség megoldani az örökösödési problémát. Persze a maga javára. Ilyen, színház és opera közti ötvözetet még a sokat tapasztalt kolozsvári közönség sem látott" – írta az október végi előadás egyik kritikusa.

(2008. március 25. 19:00 Thália Színház (Budapest) - Puccini: Gianni Schicchi - a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása; hangszerelte: Stollár Xénia; rend.: Silviu Purcarete; Vendégünk egy város - Kolozsvár köszönti Budapestet)

 
 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

Ifjúsági nagydíjat nyert Tallinnban Szakonyi Noémi Veronika filmje

A nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel a Hat hét című film, amely a tallinni zsűri indoklása szerint sikeresen megtalálta a fiatalság hangját, a rendező munkája pedig elképesztően empatikus. További két magyar alkotást is méltattak a rangos Észak-Európai seregszemlén.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A Lvivi és az Odesszai Nemzeti Operát díjazták az International Opera Awardon

November 28-án este adták át az International Opera Award 2022-es elismeréseit. Az év operajátszó intézményének díját két ukrán operaház kapta meg, amiért a háború ellenére is tartanak előadásokat.
Zenés színház gyász

Elhunyt Arányi Adrienn

A színésznőt kilencvenhárom éves korában érte a halál – tette közzé megrendülten a hírt egykori színháza, a Budapesti Operettszínház közösségi oldalán.
Zenés színház hír

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó mesterkurzust tart fiatal énekeseknek

A kurzusra november 28. és december 2. között kerül sor, a Benczúr Ház Dísztermében, november 30-án pedig gálakoncerten mutatkoznak be a résztvevők. Az események a nagyközönség számára ingyenesen látogathatók, de a koncert regisztrációköteles.
Zenés színház ajánló

Ismét bemutatják Budaörsön a Koldusoperát

November 24-én újra átélhetjük Bertolt Brecht világhírű alkotását Fehér Balázs Benő újragondolásában. A felújított ellőadás főbb szerepeiben mások mellett Bíró Kriszta, Brasch Bence és Páder Petra látható a Budaörsi Latinovits Színházban.