Zenés színház

Giuseppe Verdi legnépszerűbb operái

2023.10.10. 13:25
Ajánlom
Az Operabase nemzetközi oldal statisztikája megmutatja, hogy a talán legismertebb olasz szerző mely műveit játszották legtöbbször világszerte. Mindegyik operát egy-egy emblematikus részletével idézzük fel.

1. Traviata

Az opera tragikus vége ellenére egyik legnépszerűbb része az első felvonás sokkal derűsebb csengésű bordala. A szereplők itt még nem is tudják, milyen érzelmi viharokba sodorja majd őket szerelmük, és milyen fájdalmas, mikor a halál végül elválasztja őket. A Brindisi közkedvelt ráadásszám is, hiszen több közreműködővel is előadható. A rajongók biztosan szeretik ezt a felvételt Joan Sutherlanddel és Luciano Pavarottival.

2. Rigoletto

Az ária, amelyet azok is ismernek, akik sosem látták a teljes operát, talán nem is tudják, miről szól. Pedig ez a könnyed hangvételű részlet több annál, mintsem hogy egy feslett életű szereplőt jellemezzen, vérfagyasztó kontrasztot képez a címszereplő és szerelmes lánya tragédiájával. Enrico Caruso egy felújított felvételét ajánljuk.

3. Aida

És már itt is egy újabb opera, amelynek népszerű részlete, az egyiptomi sereg győzedelmes bevonulása mintha ironikus kontrasztot alkotna a főszereplők tragédiájával. Hiszen Aida és Radamès épp azért nem lehetnek egymáséi, csupán a felettük bezáruló sírboltban, mert országaik között háború zajlik. Aki szereti a szemet gyönyörködtető rendezéseket, biztosan örömét leli a Metropolitan Opera 1989-es produkciója részletében.

4. Nabucco

A híres Rabszolgakórus szintén önálló életre kelt, és a 19. század folyamán az olasz politikai törekvések szimbólumává vált. A közkedvelt operarészlet ma is igen sokat jelent az olasz népnek, nem véletlen, hogy a felvételen is vezénylő Riccardo Muti is ezzel a darabbal tiltakozott az ország kulturális megszorításai ellen.

5. A trubadúr

Az opera, amelyet egyesek sötét, nyomasztó hangulata, mások szövevényes története miatt kifogásolnak, ám a mai napig igen fontos helyet foglal el a vadromantikát és a szép dallamokat kedvelők szívében. A második felvonás nyitókórusát ajánljuk, a híres Cigánykart, a milánói Scala zene- és énekkara előadásában, Riccardo Chailly vezényletével.

6. Az álarcosbál

Ha már olyan sokat beszéltünk a kontrasztokról, itt is hasonló a helyzet: az áruló barát már kifőzte a gyilkos tervet a szívében, és csak az alkalmat keresi, hogy végrehajthassa – ekkor megjelenik egy kedves, naiv szereplő, és csúfot űz belőle. Micsoda késleltetés! Azt persze nem lehet tudni, ennek köszönheti-e népszerűségét Oscar áriája, hiszen önmagában meghallgatva is nagyon tetszetős, főleg Diana Damrau bájos produkciójában.

Fejléckép: Giuseppe Verdi, Giovanni Boldini festményén (forrás: Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fülledt érzelmek és csábító intrikák – Veszedelmes viszonyok a Margitszigeti Színházban

A nyár csúcspontján, július 27-én a XVIII. század Franciaországának titkai és cselszövései kelnek életre a Margitszigeti Színház színpadán.
Zenés színház kritika

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Zenés színház hír

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.
Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.