Zenés színház

Gyerekcsalogató meseopera

2008.10.23. 00:00
Ajánlom
Ránki György 1953-ban bemutatott művének, a Pomádé király új ruhája című meseoperának játékrendbe illesztése kicsinek és nagynak egyaránt önfeledt kikapcsolódást, remek szórakozást jelent.

Az Operaház mostani felújítása minden szempontból sikeresnek mondható, melynek foka felmérhető a tátott szájjal csodálkozó, örömtől csillogó szemű gyermekarcokon, miként a napi gondjukat-bajukat közel másfél órán keresztül elfeledő derűs felnőtteken és unokájukat büszke mosollyal figyelő nagyszülőkön. A színpadon zajló eseménnyel együtt élő gyerkőcök nem fukarkodtak a véleményükkel: az egyik kisfiú például fennhangon így szólt édesanyjához: "Anya, én nem akarok király lenni…"

A pergő ritmusú produkció spiritus rektora a rendező, Toronykőy Attila, aki a függöny előtt, a lefedett zenekari árkon mozgatja a szereplőket úgy, hogy a mindössze nyolc tagú muzsikuscsapat a karmesterrel együtt a színpad bal sarkában, a cselekményhez igazodóan mozgatható dobogón kap helyet. A kis létszámú kórusnak is jutott szerep, szólamukhoz igazított látványos koreográfiával.

A jórészt fiatal erőkből álló szereplőgárda szemmel láthatóan örömmel, jó kedvvel vett részt a produkcióban. A zeneszerző találó dallamokkal rajzolta meg hősei jellemét, utolérhetetlen zenei tréfái találóan ábrázolták a királyi udvar képmutató világát: a görbe tükörbe nézők a zene segítségével akár korunk gondolatvilágának, eszmeiségének kétarcúságára ismerhetnek.

A királyt éneklő Cser Krisztián zengő basszusa már-már Kováts Kolos vagy Gregor József gyönyörű tónusára emlékeztet. Alakításában van méltóság, irónia, artikulációja példás, minden szava érthető. Az első felvonásban a Garda Robertóval énekelt nagyjelenete az előadás legélvezetesebb része volt. A királyi ruhamestert megszemélyesítő Horváth Ádám rokonszenves jelenség, alakítása életszerű, természetes, jellemábrázolása kiváló, erős vivőerejű hangjával könnyedén birkózik meg szólama technikai nehézségeivel.

Palerdi András nem nyelt nyársat, Nyársatnyelt Tóbiásként felszabadultan komédiázott, arcjátéka, mozgása eddig alig megtapasztalt humorát is mutatta. A Dzsufit alakító Kertesi Ingrid, kipróbált, nagyszerű szopránja dalszínházunknak, aki kis szerepében kedves játékával, virtuóz koloratúráival szerzett örömet a közönségnek.

Dani és Béni – Beöthy-Kiss László és Rezsnyák Róbert – takácskettőse kellemes színfoltja az előadásnak. Bartal László karmestert különleges öltözete sem zavarta abban, hogy biztos kézben tartsa a produkciót.

A dalszínház életét felpezsdítő "friss szelek" eredménye a gyerekek számára is érthető nyelvezettel megjelent, képi illusztrációkban gazdag műsorfüzet, amely nem csak az előadásra készülő ifjoncokat ismerteti meg közérthetően az opera tartalmával, de a közölt kedves versek, találós kérdések a későbbiek során akár hasznos, nevelési célzatú időtöltésként is használhatók.

Jó volt ezen a délelőttön a nézőtéren ülni. Az üde gyerekzsivaly és a minden tekintetben nagyszerű előadás kellemes kikapcsolódásul szolgált.
A meseoperát novemberben és februárban 3-3, áprilisban és májusban 1-1 alkalommal láthatja a közönség.

(2008. október 19. Magyar Állami Operaház (Budapest) 11:00 – Rámki: Pomádé király új ruhája; km.: Cser Krisztián (Pomádé király), Beöthy-Kiss László (Dani), Rezsnyák Róbert (Béni), Horváth Ádám (Garda Roberto), Palerdi András (Nyársatnyelt Tóbiás), Kertesi Ingrid (Dzsufi), Dobos Sándor (Kapitány); rend.: Toronykőy Attila)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Vizuál

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.