Zenés színház

Gyerekcsalogató meseopera

2008.10.23. 00:00
Ajánlom
Ránki György 1953-ban bemutatott művének, a Pomádé király új ruhája című meseoperának játékrendbe illesztése kicsinek és nagynak egyaránt önfeledt kikapcsolódást, remek szórakozást jelent.

Az Operaház mostani felújítása minden szempontból sikeresnek mondható, melynek foka felmérhető a tátott szájjal csodálkozó, örömtől csillogó szemű gyermekarcokon, miként a napi gondjukat-bajukat közel másfél órán keresztül elfeledő derűs felnőtteken és unokájukat büszke mosollyal figyelő nagyszülőkön. A színpadon zajló eseménnyel együtt élő gyerkőcök nem fukarkodtak a véleményükkel: az egyik kisfiú például fennhangon így szólt édesanyjához: "Anya, én nem akarok király lenni…"

A pergő ritmusú produkció spiritus rektora a rendező, Toronykőy Attila, aki a függöny előtt, a lefedett zenekari árkon mozgatja a szereplőket úgy, hogy a mindössze nyolc tagú muzsikuscsapat a karmesterrel együtt a színpad bal sarkában, a cselekményhez igazodóan mozgatható dobogón kap helyet. A kis létszámú kórusnak is jutott szerep, szólamukhoz igazított látványos koreográfiával.

A jórészt fiatal erőkből álló szereplőgárda szemmel láthatóan örömmel, jó kedvvel vett részt a produkcióban. A zeneszerző találó dallamokkal rajzolta meg hősei jellemét, utolérhetetlen zenei tréfái találóan ábrázolták a királyi udvar képmutató világát: a görbe tükörbe nézők a zene segítségével akár korunk gondolatvilágának, eszmeiségének kétarcúságára ismerhetnek.

A királyt éneklő Cser Krisztián zengő basszusa már-már Kováts Kolos vagy Gregor József gyönyörű tónusára emlékeztet. Alakításában van méltóság, irónia, artikulációja példás, minden szava érthető. Az első felvonásban a Garda Robertóval énekelt nagyjelenete az előadás legélvezetesebb része volt. A királyi ruhamestert megszemélyesítő Horváth Ádám rokonszenves jelenség, alakítása életszerű, természetes, jellemábrázolása kiváló, erős vivőerejű hangjával könnyedén birkózik meg szólama technikai nehézségeivel.

Palerdi András nem nyelt nyársat, Nyársatnyelt Tóbiásként felszabadultan komédiázott, arcjátéka, mozgása eddig alig megtapasztalt humorát is mutatta. A Dzsufit alakító Kertesi Ingrid, kipróbált, nagyszerű szopránja dalszínházunknak, aki kis szerepében kedves játékával, virtuóz koloratúráival szerzett örömet a közönségnek.

Dani és Béni – Beöthy-Kiss László és Rezsnyák Róbert – takácskettőse kellemes színfoltja az előadásnak. Bartal László karmestert különleges öltözete sem zavarta abban, hogy biztos kézben tartsa a produkciót.

A dalszínház életét felpezsdítő "friss szelek" eredménye a gyerekek számára is érthető nyelvezettel megjelent, képi illusztrációkban gazdag műsorfüzet, amely nem csak az előadásra készülő ifjoncokat ismerteti meg közérthetően az opera tartalmával, de a közölt kedves versek, találós kérdések a későbbiek során akár hasznos, nevelési célzatú időtöltésként is használhatók.

Jó volt ezen a délelőttön a nézőtéren ülni. Az üde gyerekzsivaly és a minden tekintetben nagyszerű előadás kellemes kikapcsolódásul szolgált.
A meseoperát novemberben és februárban 3-3, áprilisban és májusban 1-1 alkalommal láthatja a közönség.

(2008. október 19. Magyar Állami Operaház (Budapest) 11:00 – Rámki: Pomádé király új ruhája; km.: Cser Krisztián (Pomádé király), Beöthy-Kiss László (Dani), Rezsnyák Róbert (Béni), Horváth Ádám (Garda Roberto), Palerdi András (Nyársatnyelt Tóbiás), Kertesi Ingrid (Dzsufi), Dobos Sándor (Kapitány); rend.: Toronykőy Attila)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.