Zenés színház

Gyerekoperabál

2009.02.11. 00:00
Ajánlom
Február 22-én, az Operabál másnapján ezer gyereket fogad a Magyar Állami Operaház. A szokásos báli pompa díszleteiben – idén először – a legifjabbak veszik birtokba a táncparkettet.

A programot támogatásáról biztosította az idén húszéves Klauzál Lions Klub, amelynek célja, hogy elősegítse a jövő generációjának fejlődését, s hogy az esélyteremtést már a gyermekek világában megvalósítsa. A klub tagja dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is, aki régóta azon dolgozik, hogy a magyar gyermekek ugyanolyan eséllyel induljanak az életben, mint nyugat-európai társaik. Az Operaház 5-12 éves gyerekeket vár a bál utáni jó mulatságra.

Az Operaház belső tere az Operabál alkalmával nem a hagyományos színházi funkciót szolgálja. A nézőtér széksorait kiemelik, és úgy helyezik rá a padlózatot, hogy a zenekari árkot lefedve, végül egy szintbe kerüljön hátsó színpaddal és a főszínpaddal. A felsorolt területek egybenyitásával, és a kiegészítő színpadi páholyok megépítésével alakul ki a bálterem, amelynek hátsó része már a tulajdonképpeni színpad, így válik láthatóvá a bálozók előtt az összes – amúgy rejtett – színpadi kiegészítő. A báli vendégek központi helye a táncparkett – ide érkezik a gyermekközönség, hogy több száz színes párnán elhelyezkedve, közvetlen közelről nézze meg a bál utáni alkalomra összeállított, rendhagyó színpadra rendezett műsort.

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című operájából készült 45 perces meseelőadásban a gyerekek Jancsi és Juliska kalandozásait követve találkoznak az álommanóval, a tündérrel és egy óriással is. Bizony a mézeskalács ház most is ellenállhatatlan csábítás a két haszontalan kölyöknek, ám túljárva a boszorkány eszén, nem ők csúsznak a sütőlapáton a kemencébe. Az előadás előtt Kovalik Balázs Jancsi és Juliska történetéről és az opera világáról mesél a gyerekeknek, az előadás után pedig Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Klub programigazgatója látja vendégül klubtársaival a gyermekeket.

A bál utáni program az Operaház új ifjúsági kezdeményezéseinek része. A legifjabb és a serdülő korosztály megszólításával az Operaház nemcsak az új közönség kinevelését tűzte ki célul – a fiatalok számára létrehozott programokkal ízlésformáló és értékközvetítő szerepet vállal az intézmény, s ezzel utat nyit a műfaj megismeréséhez. Az ifjúságot megszólító programok észrevétlenül lépnek át saját határaikon, hiszen a közösségteremtés, az egymásra való odafigyelés és a zene nyelvén való párbeszéd az élethosszig tartó tanulás alapja is egyben.

A bál utáni programra az Operaház szervezési osztálya hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó intézmények, valamint az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa részére küldött meghívást. A kezdeményezés, melynek kapcsán hátrányos helyzetű gyermekek kapnak lehetőséget az Operaház épületének megismerésére, egyedülálló Európában is, ahol a nemzeti kulturális örökség megismertetése a gyermekekkel és a fiatalabb korosztállyal az európai értékrend egyik legfontosabb alkotóeleme.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.