Zenés színház

Gyerekoperabál

2009.02.11. 00:00
Ajánlom
Február 22-én, az Operabál másnapján ezer gyereket fogad a Magyar Állami Operaház. A szokásos báli pompa díszleteiben – idén először – a legifjabbak veszik birtokba a táncparkettet.

A programot támogatásáról biztosította az idén húszéves Klauzál Lions Klub, amelynek célja, hogy elősegítse a jövő generációjának fejlődését, s hogy az esélyteremtést már a gyermekek világában megvalósítsa. A klub tagja dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is, aki régóta azon dolgozik, hogy a magyar gyermekek ugyanolyan eséllyel induljanak az életben, mint nyugat-európai társaik. Az Operaház 5-12 éves gyerekeket vár a bál utáni jó mulatságra.

Az Operaház belső tere az Operabál alkalmával nem a hagyományos színházi funkciót szolgálja. A nézőtér széksorait kiemelik, és úgy helyezik rá a padlózatot, hogy a zenekari árkot lefedve, végül egy szintbe kerüljön hátsó színpaddal és a főszínpaddal. A felsorolt területek egybenyitásával, és a kiegészítő színpadi páholyok megépítésével alakul ki a bálterem, amelynek hátsó része már a tulajdonképpeni színpad, így válik láthatóvá a bálozók előtt az összes – amúgy rejtett – színpadi kiegészítő. A báli vendégek központi helye a táncparkett – ide érkezik a gyermekközönség, hogy több száz színes párnán elhelyezkedve, közvetlen közelről nézze meg a bál utáni alkalomra összeállított, rendhagyó színpadra rendezett műsort.

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című operájából készült 45 perces meseelőadásban a gyerekek Jancsi és Juliska kalandozásait követve találkoznak az álommanóval, a tündérrel és egy óriással is. Bizony a mézeskalács ház most is ellenállhatatlan csábítás a két haszontalan kölyöknek, ám túljárva a boszorkány eszén, nem ők csúsznak a sütőlapáton a kemencébe. Az előadás előtt Kovalik Balázs Jancsi és Juliska történetéről és az opera világáról mesél a gyerekeknek, az előadás után pedig Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Klub programigazgatója látja vendégül klubtársaival a gyermekeket.

A bál utáni program az Operaház új ifjúsági kezdeményezéseinek része. A legifjabb és a serdülő korosztály megszólításával az Operaház nemcsak az új közönség kinevelését tűzte ki célul – a fiatalok számára létrehozott programokkal ízlésformáló és értékközvetítő szerepet vállal az intézmény, s ezzel utat nyit a műfaj megismeréséhez. Az ifjúságot megszólító programok észrevétlenül lépnek át saját határaikon, hiszen a közösségteremtés, az egymásra való odafigyelés és a zene nyelvén való párbeszéd az élethosszig tartó tanulás alapja is egyben.

A bál utáni programra az Operaház szervezési osztálya hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó intézmények, valamint az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa részére küldött meghívást. A kezdeményezés, melynek kapcsán hátrányos helyzetű gyermekek kapnak lehetőséget az Operaház épületének megismerésére, egyedülálló Európában is, ahol a nemzeti kulturális örökség megismertetése a gyermekekkel és a fiatalabb korosztállyal az európai értékrend egyik legfontosabb alkotóeleme.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.