Zenés színház

Győriványi az Operaház új főzeneigazgatója

2010.10.06. 18:49
Ajánlom
A mai nappal Győriványi Ráth Györgyöt nevezték ki az Operaház főzeneigazgatójának, megbízatása 2012. december 31-ig szól.

A megbízott főzeneigazgató a Fidelio.hu kérdésére elmondta, elsődleges feladatának azt tartja, hogy Horváth Ádám miniszteri biztossal együttműködésben konszolidálja a most kezdődött évadot, és hogy előkészítse a következő két évad terveit. Annyi már most is bizonyos, hogy évadonként huszonkét előadást (többek között a Pikk Dámát és a Macbeth-et) fogja vezényelni Győriványi Ráth György. A dirigens, aki legutóbb Polgár László emlékkoncertjén vezényelt az Andrássy úti dalszínházban, egyelőre nem kívánt további terveivel kapcsolatban részletekbe bocsátkozni.

Győriványi Ráth György 1961-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait trombitán, csellón és zongorán kezdte meg, 1987-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskola karmester tanszakán Lukács Ervin növendékeként, majd Somogyi László szombathelyi és Kurt Masur weimari kurzusain képezte tovább magát. 1984-ben Leonard Bernstein ösztöndíjával Franco Ferrara sienai mesterkurzusán vett részt, majd 1987-ben Solti György ösztöndíjasaként a Tanglewood Music Fesztiválon Leonard Bernstein, Seiji Ozawa és Gennadij Rozsgyensztvenszkij növendéke volt. 1986-ban harmadik helyezett a Magyar Televízió 5. Karmesterversenyén, és elnyeri a közönségdíjat is. Még ugyanebben az évben megnyeri a pármai Toscanini versenyt. 1986-tól 1992-ig a Torinói RAI Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, 1989-től 1992-ig a Zágrábi Filharmonikusok vezető vendégkarmestere, 1990 és 1996 között a Sevillai Királyi Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, 1993-tól 1995-ig a Római Kamarazenekar és Kórus vezető karmestere és zeneigazgatója, 2002-2004 a Seouli Filharmonikusok vezető vendégkarmestere. 1988-ban debütált a Magyar Állami Operaházban a Traviata vezényletével. 1998-ban mutatkozott be a Chicagói Lyric Operában Boito Mefistofele című operájával, amellyel kivívta mind a közönség, mind a kritika tetszését. Stuttgartban a Macbethet és a Turandotot, a Buenos Airesi Teatro Colónban pedig a Macbethet, a Mefistofelét és Puccini Manon Lescaut-ját vezényelte. A Hamburgi Operaházban Csajkovszkij Pique Dama-ját és Puccini Toscáját mutatta be, a velencei Teatro La Fenicében, az Olasz Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarával, a Milanói Verdi Zenekarral, és a Veronai Arena Zenekarával is koncertezett.

Győriványi korábban már többször is betöltötte hosszabb-rövidebb ideig az Operaház főzeneigazgatói tisztségét. Az első Orbán-kormány alatt nevezték ki először, a karmester személye és tervezett szervezeti változtatásai azonban megosztották a társulatot. 2002-ben Görgey Gábor miniszter leváltotta, majd 2006-ban Hegyi Árpád Jutocsa újra őt nevezte ki a dalszínház élére, de nem sokkal később, 2006. júliusában Vass Lajos visszavonta megbízatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Tordai Éva operaénekesnő

Nyolcvanhárom évesen elhunyt a nemzetközi hírű operaénekesnő, Tordai Éva, aki 1971-től nyugdíjazásáig szerepelt a budapesti Operaházban, és az utóbbi években énekmesterként szolgálta a dalszínházat.
Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.