Zenés színház

Győriványi az Operaház új főzeneigazgatója

2010.10.06. 18:49
Ajánlom
A mai nappal Győriványi Ráth Györgyöt nevezték ki az Operaház főzeneigazgatójának, megbízatása 2012. december 31-ig szól.

A megbízott főzeneigazgató a Fidelio.hu kérdésére elmondta, elsődleges feladatának azt tartja, hogy Horváth Ádám miniszteri biztossal együttműködésben konszolidálja a most kezdődött évadot, és hogy előkészítse a következő két évad terveit. Annyi már most is bizonyos, hogy évadonként huszonkét előadást (többek között a Pikk Dámát és a Macbeth-et) fogja vezényelni Győriványi Ráth György. A dirigens, aki legutóbb Polgár László emlékkoncertjén vezényelt az Andrássy úti dalszínházban, egyelőre nem kívánt további terveivel kapcsolatban részletekbe bocsátkozni.

Győriványi Ráth György 1961-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait trombitán, csellón és zongorán kezdte meg, 1987-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskola karmester tanszakán Lukács Ervin növendékeként, majd Somogyi László szombathelyi és Kurt Masur weimari kurzusain képezte tovább magát. 1984-ben Leonard Bernstein ösztöndíjával Franco Ferrara sienai mesterkurzusán vett részt, majd 1987-ben Solti György ösztöndíjasaként a Tanglewood Music Fesztiválon Leonard Bernstein, Seiji Ozawa és Gennadij Rozsgyensztvenszkij növendéke volt. 1986-ban harmadik helyezett a Magyar Televízió 5. Karmesterversenyén, és elnyeri a közönségdíjat is. Még ugyanebben az évben megnyeri a pármai Toscanini versenyt. 1986-tól 1992-ig a Torinói RAI Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, 1989-től 1992-ig a Zágrábi Filharmonikusok vezető vendégkarmestere, 1990 és 1996 között a Sevillai Királyi Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, 1993-tól 1995-ig a Római Kamarazenekar és Kórus vezető karmestere és zeneigazgatója, 2002-2004 a Seouli Filharmonikusok vezető vendégkarmestere. 1988-ban debütált a Magyar Állami Operaházban a Traviata vezényletével. 1998-ban mutatkozott be a Chicagói Lyric Operában Boito Mefistofele című operájával, amellyel kivívta mind a közönség, mind a kritika tetszését. Stuttgartban a Macbethet és a Turandotot, a Buenos Airesi Teatro Colónban pedig a Macbethet, a Mefistofelét és Puccini Manon Lescaut-ját vezényelte. A Hamburgi Operaházban Csajkovszkij Pique Dama-ját és Puccini Toscáját mutatta be, a velencei Teatro La Fenicében, az Olasz Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarával, a Milanói Verdi Zenekarral, és a Veronai Arena Zenekarával is koncertezett.

Győriványi korábban már többször is betöltötte hosszabb-rövidebb ideig az Operaház főzeneigazgatói tisztségét. Az első Orbán-kormány alatt nevezték ki először, a karmester személye és tervezett szervezeti változtatásai azonban megosztották a társulatot. 2002-ben Görgey Gábor miniszter leváltotta, majd 2006-ban Hegyi Árpád Jutocsa újra őt nevezte ki a dalszínház élére, de nem sokkal később, 2006. júliusában Vass Lajos visszavonta megbízatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.