Zenés színház

Gyurkovics Mária énekverseny – másodszor

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
2003-ban a neves koloratúrszoprán kettős évfordulója tiszteletére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézete meghirdette az első Gyurkovics Mária énekversenyt.

Az ötlet a művésznő lányától, Forrai Zsuzsától, az Intézet igazgatójától származott. Gyurkovics Mária születésének 90., halálának 30. évfordulója alkalmasnak kínálkozott arra, hogy nemcsak a fiatal pályakezdő énekesek, hanem az operakedvelők is emlékezzenek rá. Most újra meghirdetik a versenyt. Ebből az alkalomból Forrai Zsuzsával Herbert Veronika beszélgetett.

- Hagyományteremtő szándékkal hirdették meg 2003-ban a versenyt?

- A kerek évforduló adta az ötletet, de csak egyszeri alkalomra gondoltam. A verseny azonban olyan sikeres volt, akkora élményt adott mind nekünk, szervezőknek, mind pedig a versenyzőknek, hogy tavaly felvetődött egy új verseny gondolata. Ez egy év átfutási időt jelent, hiszen már tavaly el kellett kezdeni a szervezést, hogy idén meg tudjuk hirdetni.

- Milyen kategóriákban mérhetik össze tudásukat a versenyzők?

- A feltételek megegyeznek a három évvel ezelőttivel, azaz két kategória lesz. Az elsőben a felsőoktatásban tanuló, magánének szakos hallgatók, a másodikban az 1971. január 1-je után született énekesek vehetnek részt. A jelentkezési határidő május 26., a verseny november 7-11. között lesz. Mindkét kategóriában azonos összeggel jutalmazzuk a nyerteseket, azaz 300, 200 és 150 ezer forinttal. Szeretnénk több különdíjat is kiosztani, mint 2003-ban, de ez még bizonytalan. Reménykedünk abban, hogy ha a szakma értesül a versenyről, érkeznek majd felajánlások.

- Kik alkotják a zsűrit?

- Az elnök Hamari Júlia, a további tagok Gáti István énekművész, Kovács Sándor zenetörténész, Medveczky Ádám karmester és Romhányi Ágnes dramaturg, műfordító. Egyébként vigyáztunk arra, hogy a kiválasztott tagok között ne legyen olyan, aki tanárként számíthat arra, hogy saját növendékét kelljen bírálnia. Erre a zsűrire ilyen veszély nem vár.

- 2003-ban a kettős évfordulóra a Hungaroton Great Hungarian Voices sorozatában megjelent egy válogatás a művésznő legszebb felvételeiből. Gondolom, voltak különösen kedves szerepei.

- Gilda az első és legkedvesebb szerepe volt, ezzel mutatkozott be 1937-ben. Egy évvel később Gara Máriát énekelte Erkel operájában. Rossini Rosinája is kedvenc alakítása volt. Donizetti Lammermori Luciáját Tóth Aladár igazgató – 40 év után – az ő kedvéért újította fel: ilyen hosszú ideig nem szerepelt a repertoáron. A bemutató olyan sikeres volt, hogy nem sokkal ezután a zeneszerző vígoperáját, a Don Pasqualét is műsorra tűzték A rafinált Norina szerepében nagy sikert aratott. Ebben megmutathatta komikai oldalát is. De a János vitéz királylányát vagy a Három a kislány Médy-jét is nagyon szerette. Ebben a Schubert-daljátékban később Tschöll mamát is alakította. 1967 decemberében ezzel a szereppel búcsúzott a közönségtől az Erkel Színházban. Egy figurát viszont nem szeretett: a Varázsfuvolában az Éj királynőjét. Azt mondta rá: hideg, jégcsap nő, nem tudok vele azonosulni.

- Nem gondolt arra, hogy követi édesanyját a színpadon?

- Bár szép koloratúrszoprán énekhanggal rendelkeztem, úgy éreztem, nem tudom őt túlszárnyalni, hírnevének árnyékában pedig nem akartam élni. Érettségiig nem is gondoltam a jövőre. Akkor azonban elkezdtem énekelni tanulni és zongorázni, de azzal a céllal, hogy a Zeneakadémián énektanári képzésben részesülhessek. Így is történt. Diplomám megszerzése után a Kertész utcai Zenei Általános Iskolába kerültem. Itt tanítottam az ének mellett – időnként – hét-nyolc szaktárgyat is. Nagyon élveztem a tanítást. Emellett egy amatőr, akkor Szekeres Ferenc madrigálkórus néven ismert együttes tagja is lettem. Itt kiélvezhettem az éneklés gyönyörűségét is. A kórus olyan hírnevet szerzett, hogy Európa számos országába kaptunk meghívást, ami abban az időben nem volt mindennapi, hiszen ismeretes, hogy külföldre utazni csak kivételes esetben lehetett. Ezek az alkalmak mindannyiunk számára különleges élményt jelentettek.

- Mikor került a Tanárképző Intézet élére?

- Tizenhét év tanítás után kerültem a felsőoktatásba, végigjárva a „szamárlétra” minden fokát. Először óraadóként, kinevezett tanárként, majd tanszékvezető igazgatóhelyettesként. 1983 óta az Intézet megbízott igazgatója vagyok, de a tanítástól a mai napig sem szakadtam el. Heti öt órában foglalkozom a hallgatókkal magánének és módszertan tantárgyak keretében. Ma is vallom: a tanításban megtaláltam életem célját, értelmét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!