Zenés színház

Hálóba gabalyodott a Pókember

2010.12.04. 12:45
Ajánlom
Bár a premierre csak január 11-én kerül sor, november 28. óta zajlanak New Yorkban a previewk-k, azaz a nyilvános főpróbák. A dolgok azonban nem mennek simán.

65 millió dollárba kerül a Spider-Man: Turn Off the Dark című musical kiállítása, a költségek a technikai újdonságok miatt rúgnak ilyen magasra. A Broadway történetének legdrágább zenés darabjának bemutatójának időpontját többször módosították - a legutóbbi kéthetes késés négymillió dollár bevételkiesést eredményezett -, a producerek tehát úgy döntöttek: a show-nak el kell indulnia.

A Pókember-musicalt nagy izgalommal várták a U2- és a képregényrajongók, akik blogok és újságcikkek tanúsága szerint nem elégedettek a látottakkal. Azt panaszolják a legtöbben, hogy technikailag az előadás korántsem tökéletes. Az első este 24 perces késéssel tudtak csak kezdeni az 1900 férőhelyes színházban, mert nem voltak felkészülve ekkora tömegre a szervezők, és ötször állt le az előadás.

Az első felvonásban a főszereplő belegabalyodott a hevederbe és a zsinórokba, a fináléban pedig néhány méterrel a közönség feje fölött lógva maradt. 45 másodperc alatt szabadította ki a stáb Reeve Carney-t. (A nézők egyébként nagyon szerették a repkedéseket, visítoztak is rendesen.) A szünet hosszabbra nyúlt a vártnál, több mint fél óra után a közönség türelmetlenül tapsolni kezdett, mire a produkció színpadmestere beleszólt a mikrofonba: "Emberek, tudom, mit gondolnak, és elnézésüket kérjük." Ez nyugtatóan hatott. Az ötvenperces második felvonás viszonylag rendben lement az első este. Sokan kísérleti nyúlként aposztrofálták magukat, amit egy hölgy hangos bekiabálással jelzett is. Őt kifütyülték.

A legtöbb néző - még a zene miatt érkező U2-rajongók is - úgy kommentálja az előadást, hogy jó, de ha nem tökéletesedik az oly nagyon beharangozott technika, bizony nem éri meg a pénzt a Pókember-musical. (A premier előtti esték 140 dollárba is kerülhetnek személyenként.) Mások szerint a dramaturgiával is vannak gondok, de egy hatéves néző ezzel mit sem törődve annyit jegyzett meg: "Némely rész egészen izgalmas volt, mert még sose láttam embereket repülni."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.
Zenés színház videó

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Zenés színház kritika

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház opera

Hatalmas siker volt a Sába királynője Izraelben

Percekig tartó vastapssal, hangos ovációval köszönte meg a tel-avivi közönség a Magyar Állami Operaház Sába királynője előadását kedd este.
Zenés színház ajánló

Újra Budapesten koncertezik az IL VOLO!

Tavaly megígérték, idén teljesítik: nagy sikerű koncertjük után ősszel visszatérnek Budapestre az IL VOLO tagjai. A klasszikus és pop-zene határait feszegető, tíz éves jubileumát ünneplő együttes szeptember 29-én a Papp László Sportarénában ad koncertet.