Zenés színház

Hamar Zsolt: "A magam gazdájaként kipróbálni saját ötleteket"

2011.08.12. 07:46
Ajánlom
A 2012/2013-as évadtól Hamar Zsolt tölti be a wiesbadeni Hessisches Staatstheater (Hesseni Állami Színház) fő-zeneigazgatói tisztét. A karmestert az új feladatról kérdeztük.

- Mi vonzott Wiesbadenbe, mi az, ami miatt izgalmasnak találtad ezt a színházat?

- Hatodik évadomat kezdem meg állandó karmesterként Zürichben, Európa talán egyik legszínvonalasabb operaházában. Úgy érzem, nagyon sokat tanultam, sok fontos és értékes tapasztalatra, ismeretségre, illetve barátságra tettem szert, mégis egy ideje úgy érzem, jó volna tovább állni, a magam gazdájaként kipróbálni saját ötleteket, egyéni megoldásokat. Wiesbaden egy "A"-kategóriás színház, "A"-kategóriás zenekarral,fantasztikus infrastruktúrával,  gyönyörű játszóhelyekkel, művelt és igényes közönséggel.

- Kilencven pályázó ellenében választottak téged. Megvilágítanád egy picit annak a menetét, hogy - nálunk boldogabb, de legalábbis korrektebb ügymenetű helyeken - hogyan zajlik egy ilyen folyamat? Mit ír le az ember a pályázatban, mit csatol, milyen a személyes "állásinterjú"?

- Valóban, 91 pályázó közül választott ki egy bizottság 8 karmestert, kiknek az első körben Wagner: Trisztán és Izoldájából, Puccini: Bohémélet című operájából és Stravinsky: Tavaszi áldozat című balettjéből kellett részleteket vezényelnie, illetve egy Mozart-szimfóniát kellett próbálnia. Ezután egy beszélgetés során a terveinket, szakmai koncepciónkat vázoltuk fel, majd a" döntőben" - ahol már csak ketten maradtunk - Mozart Varázsfuvolájának elvezénylése volt a feladat, előadásként, közönség előtt, de próba nélkül. Ezek után döntött a zsűri egyhangúan mellettem.

 - Marc Piollet örökségéből mit viszel tovább, milyen terveid vannak a repertoárt illetően, és milyen elfoglaltsággal jár a wiesbadeni fó-zeneigazgatás?

- Még ismerkedem a helyi körülményekkel, hagyományokkal, elvárásokkal, de erre van is időm, hiszen 2012 augusztusától szól a kinevezésem öt évre. Így tehát a következő néhány hónap során igyekszem majd megismerni a társulatot, már csak azért is, mert a 2012/13-as évad programjának összeállítása már az én feladatom lesz. Évadonként nyolc-tíz operapremiert jegyez a színház, átlagosan tizennyolc-húsz mű van folyamatosan repertoáron. Szeretnék az öt év alatt ciklusokat felépíteni mind az operarepertoárt, mind a koncert-műsorokat tekintve, hiszen ne feledjük, a Hesseni Állami Zenekar "házigazdája" Németország talán egyik legszebb és legjobb akusztikájú hangversenytermének, a csodálatos Friedrich-von-Thiersch-Saalnak is. Évadonként egyébként minimum négy premier és legalább ugyanennyi felújítás vezénylésére lesz lehetőségem, mintegy ötven előadás keretén belül.

- A következő évadban milyen elfoglaltságaid lesznek, itthon mennyit láthatunk?
- Mint már mondtam, szeptemberben a hatodik évadomat kezdem meg Zürichben, ahol talán még soha ilyen sok és szép feladattal nem bíztak meg. Három premiert vezénylek, illetve továbbra is én vagyok Bizet Carmenjének a "gazdája", ezúttal Beatrice Uria-Monzon, illetve Massimo Giordano főszereplésével. Ezenkívül koncertezem Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, több operabemutatót vezényelek - immáron visszatérő vendégként - Göteborgban, illetve Malmőben. Magyarországi jelenlétem a nullára csökkent, de sajnos azt kell mondjam, hogy ezt most nem bánom. Az a méltatlan és áldatlan helyzet, amelyben most a magyar kultúra van, véleményem szerint - tisztelet a kivételnek - nem tesz lehetővé konstans, magas színvonalú munkát. Meghívást kaptam például a Rádiózenekar élére történt meghívásos pályázatra, de e pályázat olyannyira értelmezhetetlen volt számomra, hogy sajnos nem tehettem mást, mint hogy visszautasítottam a felkérést. Amennyiben tudniillik az együttest valamely későbbi, más szerepre kívánják egy gyors átképzésnek alávetni, akkor a kulturális kormányzat feltételezhetően pontosan tisztában van azzal, hogy erre a szerepre ki a legalkalmasabb, ily módon egy kvázi versenyeztetés nem értelmezhető. Ha azonban az MR Szimfonikusokat továbbra is a magyar klasszikus zenei élet meghatározó zenekaraként kívánják megtartani, akkor viszont a megbízás egy éves időtartama értelmezhetetlen. Egy év alatt semmilyen megalapozott szakmai koncepció nem bontakoztatható ki, az ilyen megbízás maximum arra jó, hogy valakinek havi fix jövedelmet biztosítson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.