Zenés színház

Hamar Zsolt indította a zürichi premiereket

2011.09.09. 13:20
Ajánlom
Bár az új évad William Forsythe, George Balanchine, Jiri Kylian, Heinz Spoerli koreográfiáival kezdődött a Zürichi Operaházban, az első, szerdai operabemutatót, Rossini A selyemlétra című egyfelvonásos vígoperáját Hamar Zsolt dirigálta.

Rossini korai munkája, A selyemlétra mutatós és színes előjátéka Alexander Pereira idei munkájának; az intendáns a szezon végén Salzburgba, az ünnepi játékokhoz távozik. Paolo Fantin díszlete egy mai berendezésű lakás konyhával, háló- és fürdőszobával, a jelenetek hol egy étkező asztalnál, hol a kanapén, az ágyban játszódnak. A szereplők élettelen bábokként ülnek, de néhány taktus után megelevenedik a történet, ami majdnem híven követi a librettót: a szolga, Germano cselszövéseit, pletykáit. A konfliktus - ahogy a korban divatos szövegkönyvek diktálták - szerelmi félreértéseken alapul.

A selyemlétra ősbemutatója 1812-ben Velencében volt. Dormont a nevelt lányát, Giuliát Blansachoz akarja adni, de a lány Dorvilt szereti. Giulia unokahúga, Lucilla viszont Blansac-ért bolondul. A selyemlétra arra szolgálna, hogy Blansac megszöktesse Giuliát, azonban a szálakat Germano alaposan összekuszálja. A fináléra persze mindenki megtalálja a maga párját. Rossini könnyű és pezsgő muzsikáját friss tempóban szólaltatta meg az Orchester Musikkollegium Winterthur élén Hamar Zsolt, a Zürichi Operaház karmestere. A szereplők: Sen Guo (Giulia), Christina Daletska (Lucilla), Raimund Wiederkehr (Dormont), Edgardo Rocha (Dorvil), Davide Fersini (Blansac), Ruben Drole (Germano) valamennyien jól szolgálták Damiano Michieletto szellemes rendezését, kitűnő előjátéka a produkció a következő zürichi szezonnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Trianon a hétköznapok látószögéből – Új művet mutat be online az Operettszínház

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház. Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán.
Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.