Zenés színház

Hamar Zsolt indította a zürichi premiereket

2011.09.09. 13:20
Ajánlom
Bár az új évad William Forsythe, George Balanchine, Jiri Kylian, Heinz Spoerli koreográfiáival kezdődött a Zürichi Operaházban, az első, szerdai operabemutatót, Rossini A selyemlétra című egyfelvonásos vígoperáját Hamar Zsolt dirigálta.

Rossini korai munkája, A selyemlétra mutatós és színes előjátéka Alexander Pereira idei munkájának; az intendáns a szezon végén Salzburgba, az ünnepi játékokhoz távozik. Paolo Fantin díszlete egy mai berendezésű lakás konyhával, háló- és fürdőszobával, a jelenetek hol egy étkező asztalnál, hol a kanapén, az ágyban játszódnak. A szereplők élettelen bábokként ülnek, de néhány taktus után megelevenedik a történet, ami majdnem híven követi a librettót: a szolga, Germano cselszövéseit, pletykáit. A konfliktus - ahogy a korban divatos szövegkönyvek diktálták - szerelmi félreértéseken alapul.

A selyemlétra ősbemutatója 1812-ben Velencében volt. Dormont a nevelt lányát, Giuliát Blansachoz akarja adni, de a lány Dorvilt szereti. Giulia unokahúga, Lucilla viszont Blansac-ért bolondul. A selyemlétra arra szolgálna, hogy Blansac megszöktesse Giuliát, azonban a szálakat Germano alaposan összekuszálja. A fináléra persze mindenki megtalálja a maga párját. Rossini könnyű és pezsgő muzsikáját friss tempóban szólaltatta meg az Orchester Musikkollegium Winterthur élén Hamar Zsolt, a Zürichi Operaház karmestere. A szereplők: Sen Guo (Giulia), Christina Daletska (Lucilla), Raimund Wiederkehr (Dormont), Edgardo Rocha (Dorvil), Davide Fersini (Blansac), Ruben Drole (Germano) valamennyien jól szolgálták Damiano Michieletto szellemes rendezését, kitűnő előjátéka a produkció a következő zürichi szezonnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”