Zenés színház

Hamar Zsolt indította a zürichi premiereket

2011.09.09. 13:20
Ajánlom
Bár az új évad William Forsythe, George Balanchine, Jiri Kylian, Heinz Spoerli koreográfiáival kezdődött a Zürichi Operaházban, az első, szerdai operabemutatót, Rossini A selyemlétra című egyfelvonásos vígoperáját Hamar Zsolt dirigálta.

Rossini korai munkája, A selyemlétra mutatós és színes előjátéka Alexander Pereira idei munkájának; az intendáns a szezon végén Salzburgba, az ünnepi játékokhoz távozik. Paolo Fantin díszlete egy mai berendezésű lakás konyhával, háló- és fürdőszobával, a jelenetek hol egy étkező asztalnál, hol a kanapén, az ágyban játszódnak. A szereplők élettelen bábokként ülnek, de néhány taktus után megelevenedik a történet, ami majdnem híven követi a librettót: a szolga, Germano cselszövéseit, pletykáit. A konfliktus - ahogy a korban divatos szövegkönyvek diktálták - szerelmi félreértéseken alapul.

A selyemlétra ősbemutatója 1812-ben Velencében volt. Dormont a nevelt lányát, Giuliát Blansachoz akarja adni, de a lány Dorvilt szereti. Giulia unokahúga, Lucilla viszont Blansac-ért bolondul. A selyemlétra arra szolgálna, hogy Blansac megszöktesse Giuliát, azonban a szálakat Germano alaposan összekuszálja. A fináléra persze mindenki megtalálja a maga párját. Rossini könnyű és pezsgő muzsikáját friss tempóban szólaltatta meg az Orchester Musikkollegium Winterthur élén Hamar Zsolt, a Zürichi Operaház karmestere. A szereplők: Sen Guo (Giulia), Christina Daletska (Lucilla), Raimund Wiederkehr (Dormont), Edgardo Rocha (Dorvil), Davide Fersini (Blansac), Ruben Drole (Germano) valamennyien jól szolgálták Damiano Michieletto szellemes rendezését, kitűnő előjátéka a produkció a következő zürichi szezonnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.