Zenés színház

Hamarosan indul a Nyári Fesztivál ünnepi évada

2013.05.16. 13:47
Ajánlom
A megújult Margitszigeti Szabadtári Színpadon június 14-én a Verdi & Wagner 200 című koncerttel nyitják meg a nyár egyik legnagyobb kulturális programsorozatát.

„A főváros egész kulturális életét jellemzi az a műfaji sokszínűség, amely a Szabad Tér Színház ez évadi programját jellemzi" - mondta köszöntőjében a május 14-én a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében megrendezett sajtótájékoztatón a Budapesti Nyári Fesztivál fővédnöke, Tarlós István főpolgármester képviseletében helyettese, Csomós Miklós. Budapest egyik ékességének nevezte a most 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot, amelynek, amint mondta, „fénye az évtizedek alatt megkopott, de most a főváros a kormánnyal összefogva 700 millió forintot költ arra, hogy megújuljon ez a patinás intézmény".

A felújítás első üteme elkészül június 14-ére, amikor is a Verdi és Wagner műveiből összeállított koncerttel nyit a margitszigeti teátrum. A Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Kovács Géza elmondta, hogy a népszerű nyitányokból és dallamokból összeállított estjükön „kibékítik" a két zeneszerző-óriást, akiknek viszonya az életben korántsem volt felhőtlen.

A fesztivál művészeti stratégiai partnere a Magyar Állami Operaház, amellyel két operát és egy balettet visznek színre idén a Margitszigeten. Az operaház megbízott balettigazgatója, Solymosi Tamás elmondta, hogy az egy éve elhunyt Seregi László emléke előtt tisztelegve újítják fel a koreográfus első dramatikus balettjét, a negyven éven át nagy sikerrel játszott Spartacust. A címszerepben a Magyar Nemzeti Balett szólistája, Bakó Máté debütál.

„Azok az elképesztő kulturális erőforrások, amelyekkel Magyarországon rendelkezünk, nyilvánvalóvá válnak a Budapesti Nyári Fesztivál programjából is" - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója, amikor az általa irányított intézmény részvételével színre kerülő Pillangókisasszony, Puccini örökzöldje mellett a Szabad Tér Színház elkövetkező nyári szezonjának egyik ősbemutatójáról, Erkel Ferenc István király című operájáról beszélt. A mindeddig az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában kéziratos formában fellelhető kései Erkel-művet a Szabad Tér Színház nemcsak színre viszi, hanem a kottáját is hozzáférhetővé teszi, tudatta az örömhírt Bán Teodóra igazgató. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Balatoni Mónika pedig bejelentette, hogy az augusztus 20-i állami ünnepet azáltal is gazdagítani kívánják, hogy az Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása fővédnökségével bemutatandó Erkel-opera egy nappal korábbi díszelőadására a kormány és a külképviseletek tagjain kívül a közönséget is meginvitálják. (A részletekről június 10-e után a www.szabadter.hu oldalon adnak tájékoztatást.) Az István király jelmezeit és díszleteit tervező Kentaur az Erkel család leszármazottja, így ő első kézből tudhatja, hogy a partitúra micsoda értékeket képvisel, és grandiózus előadást ígért a közönségnek, amelyben a címszerepet Bretz Gábor énekli majd.

Az ünnepi évadban számos művész kiválóság lép színpadra a fesztivál játszóhelyein: Rost Andrea először énekli a Pillangókisasszony címszerepét, Carlo Montanaro a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli az ünnepi nyitókoncerten, Andrea Caré olasz tenor a Puccini-operában látható először Magyarországon. A 10. Budapesti Nyári Fesztivál ünnepi évadában a bemutatók között kapott helyet Mozart Figaro házassága című vígoperája, ismert operaénekesek, köztük az operaház szólistáinak - Fodor Beatrix, Mester Viktória, Herczenik Anna, Wiedemann Bernadett, Hámori Szabolcs - közreműködésével, mely mai történetű, áthangszerelt műként kerül színre Hábetler András rendezésében. Bemutatják a klasszikus bécsi operett szerzője, Karl Zeller negyven éve nem játszott darabját, a Madarászt is, Egyházi Géza főszereplésével. Mindkét előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz látható, ahol a gyerekeket is hétről hétre várják meseelőadásokkal.

A Városmajorban idén megújul a Színház Szemle: 7 vidéki színház legjobb 8 szórakoztató előadása alkotja a programot, melyet a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak. Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Az előadásokat szakmai és közönség zsűri kíséri, a Szemle végén a legjobb előadás, valamint a legjobb férfi és női szereplő kategóriájában díjakat osztanak. A Budapesti Nyári Fesztivál város- és színháztörténeti kiállításokkal is várja az érdeklődőket a 75 éves Margitszigeti Nagyszínpad jubileuma alkalmából. A Deák tér melletti Városháza parkban június 1-jén nyitják meg a Margitsziget Anno óriásplakát kiállítást, a Fővárosi Levéltár képeslap gyűjteményéből, június 14-én pedig a Margitsziget történeti fotográfiák tükrében című kiállítást a Víztoronyban, melynek anyagában az idén 100 éves Klösz György hagyatékából is mutatnak be képeket. A Víztorony udvarában pedig az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából állítanak ki fotókat, plakátokat és színháztörténeti különlegességeket az OSZMI gyűjteményéből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!