Zenés színház

Hamarosan indul a Nyári Fesztivál ünnepi évada

2013.05.16. 13:47
Ajánlom
A megújult Margitszigeti Szabadtári Színpadon június 14-én a Verdi & Wagner 200 című koncerttel nyitják meg a nyár egyik legnagyobb kulturális programsorozatát.

„A főváros egész kulturális életét jellemzi az a műfaji sokszínűség, amely a Szabad Tér Színház ez évadi programját jellemzi" - mondta köszöntőjében a május 14-én a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében megrendezett sajtótájékoztatón a Budapesti Nyári Fesztivál fővédnöke, Tarlós István főpolgármester képviseletében helyettese, Csomós Miklós. Budapest egyik ékességének nevezte a most 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot, amelynek, amint mondta, „fénye az évtizedek alatt megkopott, de most a főváros a kormánnyal összefogva 700 millió forintot költ arra, hogy megújuljon ez a patinás intézmény".

A felújítás első üteme elkészül június 14-ére, amikor is a Verdi és Wagner műveiből összeállított koncerttel nyit a margitszigeti teátrum. A Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Kovács Géza elmondta, hogy a népszerű nyitányokból és dallamokból összeállított estjükön „kibékítik" a két zeneszerző-óriást, akiknek viszonya az életben korántsem volt felhőtlen.

A fesztivál művészeti stratégiai partnere a Magyar Állami Operaház, amellyel két operát és egy balettet visznek színre idén a Margitszigeten. Az operaház megbízott balettigazgatója, Solymosi Tamás elmondta, hogy az egy éve elhunyt Seregi László emléke előtt tisztelegve újítják fel a koreográfus első dramatikus balettjét, a negyven éven át nagy sikerrel játszott Spartacust. A címszerepben a Magyar Nemzeti Balett szólistája, Bakó Máté debütál.

„Azok az elképesztő kulturális erőforrások, amelyekkel Magyarországon rendelkezünk, nyilvánvalóvá válnak a Budapesti Nyári Fesztivál programjából is" - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója, amikor az általa irányított intézmény részvételével színre kerülő Pillangókisasszony, Puccini örökzöldje mellett a Szabad Tér Színház elkövetkező nyári szezonjának egyik ősbemutatójáról, Erkel Ferenc István király című operájáról beszélt. A mindeddig az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában kéziratos formában fellelhető kései Erkel-művet a Szabad Tér Színház nemcsak színre viszi, hanem a kottáját is hozzáférhetővé teszi, tudatta az örömhírt Bán Teodóra igazgató. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Balatoni Mónika pedig bejelentette, hogy az augusztus 20-i állami ünnepet azáltal is gazdagítani kívánják, hogy az Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása fővédnökségével bemutatandó Erkel-opera egy nappal korábbi díszelőadására a kormány és a külképviseletek tagjain kívül a közönséget is meginvitálják. (A részletekről június 10-e után a www.szabadter.hu oldalon adnak tájékoztatást.) Az István király jelmezeit és díszleteit tervező Kentaur az Erkel család leszármazottja, így ő első kézből tudhatja, hogy a partitúra micsoda értékeket képvisel, és grandiózus előadást ígért a közönségnek, amelyben a címszerepet Bretz Gábor énekli majd.

Az ünnepi évadban számos művész kiválóság lép színpadra a fesztivál játszóhelyein: Rost Andrea először énekli a Pillangókisasszony címszerepét, Carlo Montanaro a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli az ünnepi nyitókoncerten, Andrea Caré olasz tenor a Puccini-operában látható először Magyarországon. A 10. Budapesti Nyári Fesztivál ünnepi évadában a bemutatók között kapott helyet Mozart Figaro házassága című vígoperája, ismert operaénekesek, köztük az operaház szólistáinak - Fodor Beatrix, Mester Viktória, Herczenik Anna, Wiedemann Bernadett, Hámori Szabolcs - közreműködésével, mely mai történetű, áthangszerelt műként kerül színre Hábetler András rendezésében. Bemutatják a klasszikus bécsi operett szerzője, Karl Zeller negyven éve nem játszott darabját, a Madarászt is, Egyházi Géza főszereplésével. Mindkét előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz látható, ahol a gyerekeket is hétről hétre várják meseelőadásokkal.

A Városmajorban idén megújul a Színház Szemle: 7 vidéki színház legjobb 8 szórakoztató előadása alkotja a programot, melyet a szervezők az elmúlt évad friss bemutatóiból válogattak. Klasszikusok és átdolgozások, zenés darabok és vígjátékok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Az előadásokat szakmai és közönség zsűri kíséri, a Szemle végén a legjobb előadás, valamint a legjobb férfi és női szereplő kategóriájában díjakat osztanak. A Budapesti Nyári Fesztivál város- és színháztörténeti kiállításokkal is várja az érdeklődőket a 75 éves Margitszigeti Nagyszínpad jubileuma alkalmából. A Deák tér melletti Városháza parkban június 1-jén nyitják meg a Margitsziget Anno óriásplakát kiállítást, a Fővárosi Levéltár képeslap gyűjteményéből, június 14-én pedig a Margitsziget történeti fotográfiák tükrében című kiállítást a Víztoronyban, melynek anyagában az idén 100 éves Klösz György hagyatékából is mutatnak be képeket. A Víztorony udvarában pedig az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából állítanak ki fotókat, plakátokat és színháztörténeti különlegességeket az OSZMI gyűjteményéből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.