Zenés színház

Hamarosan újranyílik Bécs történelmi jelentőségű operaháza

2024.05.03. 15:45
Ajánlom
A Theater an der Wien két és fél év felújítás után, a 2024/25-ös szezon őszétől fogadja ismét a közönséget. Az újranyílt épületben tartott első premier Mozart Idomeneója lesz.

Az 1801-ben megnyílt Theater an der Wien létrejötte Emanuel Schikaneder nevéhez köthető, aki társulata számára kért a császári udvartól egy megfelelő méretű és technikai felszereltséggel rendelkező színházat. Az épület azután az azóta eltelt több mint kétszáz évben számos ősbemutatónak adott helyet: itt láthatta először a közönség Beethoven Fidelióját, Lortzing A fegyverkovács című operáját, illetve számos operettet is. A jelenlegi felújítás előtt utoljára 1962-ben esett át teljes renováláson a történelmi jelentőségű épület.

A 2022 márciusában megkezdett munkálatok várhatóan 60,05 millió euróba kerülnek, amelyekből a város 39 millió eurót áll.

A városvezetés úgy nyilatkozott, fontos számukra a befektetés a színházak jövőjébe, mivel jelentős szerepet játszanak abban, hogy Bécs kulturális és turisztikai metropolisz maradhasson.

Emellett kiemelték, hogy a Theater an der Wien a pandémia előtt 93%-os telítettséggel üzemelt, és számos jelentős kulturális díjat kiérdemelt. A felújítás ideje alatt a színház előadásait a Múzeumi Negyedben található Halle E csarnokban tartották.

Az újranyíló színház első premierjére, Mozart Idomeneójára október 12-én kerül majd sor. Az előadást az igazgató, Stefan Herheim rendezi majd, aki a 2022/23-as szezon óta áll az intézmény élén, a karmester David Bates lesz, míg a főszerepeket Attilio Glaser, Emily Sierra, Jeanine De Bique és Elena Tsallagova fogják énekelni.

Az intézmény 2024/25-ös évadterve már elérhető a honlapon, a barokktól a színház felkérésére született kortárs műig terjedő műsor egyik fő tematikai csomópontja maga Bécs lesz.

Számos helyi kötődésű szerző művét műsorra tűzik, így a városban hosszú ideig alkotó komponista, Gottfried von Einem Kafka-feldolgozását, illetve a 18. század végi zeneszerző, Marianna Martines oratóriumát is bemutatják. Ifjabb Johann Strauss születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a zeneszerző ritkán hallható operettje, A királyné csipkekendője is elhangzik. Az előadásokban több magyar énekes is közreműködik majd, a színház hagyományos karácsonyi gyerekdarabját pedig – amely ezúttal Pierangelo Valtinoni A kis herceg című operája lesz – Káli Gábor fogja vezényelni.

Fejléckép: A Theater an der Wien nézőtere (forrás: VBW Riepl Kaufmann Bammer Architektur)

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Kapcsolódó

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.

Az ösztönök varázslatos ereje

Az ösztönök varázslatos ereje

Leoš Janáček A ravasz rókácska című operáját mutatta be a MusikTheater an der Wien, amely egyben az új igazgató, Stefan Herheim első rendezése is volt a bécsi intézményben. A cseh szerző Magyarországon ritkán látott darabját sokan állatmesének hiszik, ám a produkcióból világosan kiderült, hogy ennél jóval mélyebben foglalkozik kapcsolatok, vágyak, szabadságtörekvések dinamikájával. Az október 22-i előadáson jártunk.

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.

A kinevethető kényúr – Salieri-ősbemutatót tartottak Bécsben

A kinevethető kényúr – Salieri-ősbemutatót tartottak Bécsben

Az eredeti olasz változatban még sosem hallhatta a közönség Antonio Salieri Kublai kán című operáját, annak idején a darab áldozatul esett az európai érdekszövetségek alakulásának. A MusikTheater an der Wien április 13-i előadásán jártunk.

A karácsony igazi üzenete

A karácsony igazi üzenete

Családi programként hirdette meg a MusikTheater an der Wien Menotti egyfelvonásosából, az Amahl és az éjszakai látogatók című operából készült új produkcióját. A halállal való szembenézés kérdéseire épülő előadás azonban jóval súlyosabb lett annál, mint amire a közönség az ünnepek tájékán számít.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.