Zenés színház

Hamupipőkék az operabálon

2007.01.08. 00:00
Ajánlom
Szórakozás és társadalmi esemény, és nem mellékesen az üzleti élet találkozási pontja is az operabál. A szervezők az idén is számítanak tüntetésre, bár a bál alatt ezer adag gulyást osztanak szét a rászorulóknak.

Hatvankét éves szünet után 1996 óta rendezik meg rendszeresen az operabált, története 1886-ra nyúlik vissza. Az arisztokrácia és a pénzvilág prominensei a századforduló idején jóformán havonta tartottak operabált, hiszen egy bál a szórakozáson kívül mindig társadalmi eseménynek is számít, elősegíti az üzleti kapcsolatokat, öltözködési, étkezési, viselkedési mintául is szolgál. Bevett szokás a jótékonykodás is, az idén minimum másfél millió forintot ajánlanak fel a Heim Pál Gyermekkórház javára. A rászorulóknak pedig ezer, a Gundel Étteremben készülő gulyást osztanak szét az utcákon, a bál éjszakáján. Ennek ellenére valószínűleg újra lehet számítani a Bécsben már szokássá vált operabál elleni tüntetésre, amint az tavaly is történt. Hiszen többeket irritál az elit szórakozásának ez a mutatós és kirakati formája.

Február tizedekén az este nyitótánccal kezdődik: negyven pár táncost láthatunk. A szervezők szerint körülbelül kétezerötszázan mulatnak majd az Ybl-palotában. Nem változott a belépők ára: a legolcsóbb hatvanezer forintba kerül, ezért nem jár étkezés. Százhúszezer forintért már elfogyasztható a Gundel menüsora, 240 ezerért pedig páholyban is helyet lehet foglalni. A sztárvendég kiléte még titok, a Miss World nemzetközi szépségverseny öt döntőse viszont jelen lesz. És részt vesz a bálon öt olyan lány is, aki jelentkezett a bál Hamupipőkéjének, hozzájuk a szervezők ellátogatnak, felpróbálnak a lábukra egy cipőt, és ha illik rájuk, másodmagukkal ott lehetnek az operaházban.

Maráczi Ákos, a Budapesti Operabál Kft. ügyvezető igazgatója szerint ma már az a legfontosabb, hogy az eddigi színvonalat megőrizzék, nem kell extra újdonságokkal szolgálniuk. Most már sok a visszatérő vendég, ők az eddigi színvonalat igénylik. Korábban sokan panaszkodtak, hogy az ételek nem érkeztek melegen, a Gundel ezért évek óta hideg menüvel rukkol elő. Buday Gábor, a Gundel ügyvezető igazgatója elismeri, adódhattak problémák például abból, hogy nem csak Gundel-pincérek szolgálnak fel. Mivel nincsenek százhúszan, ilyenkor alkalmazni kell másokat is. Igyekeznek megfelelni az kívánalmaknak, és amúgy sem tartja a bál legfontosabb eseményének az étkezést, hiszen például a bécsi operabálban leginkább virslit esznek a vendégek. Ehhez képest ők igazán egyedi fogásokkal állnak elő.

Az biztos, hogy az idei operabál is a viták középpontjába kerül, de az is nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendezvény már magától értődőn hozzátartozik minden nagyváros életéhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.